I vekstprogrammet EIRA får hver bedrift en skreddersydd kartlegging og plan for sin utvikling. Programmet gir også tilgang på test og veiledning fra Norwegian Smart Care Lab.
Tekst: Jofrid Åsland, Norwegian Smart Care Cluster
– Vi legger til rette for markedsnære og skreddersydde aktiviteter som gir et løft til bedrifter med vekst potensiale. Vi jobber helhetlig, og kobler individuell rådgivning med systematisk arbeid rundt kompetanseutvikling, marked, industri, kapital, og verifisering av løsninger, forteller Therese Oppegaard, forretningsutvikler i Norwegian Smart Care Cluster (NSCC).
Hun leder EIRA, som er drives i samarbeid mellom NSCC, Validé, Aleap og Norway Health Tech. I 2021/2022 ble første pilot av vekstprogrammet gjennomført med seks oppstartsbedrifter som jobber for at bedriften skal vokse.
Programmet er i hovedsak digitalt med noen fysiske samlinger, og tilpasset vekstbedrifter i tidlig fase innen digital helse, velferdsteknologi og medtech.
SØK NÅ: Voks med EIRA – her kan du søke om å bli med
Et flertall av bedriftene melder om bedre kapitalstrategi etter EIRA, noe som resulterte i både kapitalinnhenting og kontakt med investorer.
– Vi får fått merverdi i form av bedre kapitalstrategi, økt forståelse for verdisetting samt et større nettverk innenfor helse, opplyser Solvor Øverlien Magi, daglig leder i Lifeness.
Selskapet som har utviklet et brukervennlig og forskningsbasert selvhjelpsverktøy med persontilpasset oppfølging for suksessfull vektreduksjon og god helse. De var første selskap som fikk appen sin godkjent gjennom Tryggere Helseapper.
EIRA har vært en del av selskapets vekststrategi. I saken under beskriver de detaljert hvordan Lifeness har høstet kompetanse og hjelp fra virkemiddelapparatet.
LES OGSÅ: Suksess i samarbeid med Norsk Helsekonsortium
SUKSESS: Lyse framtidsutsikter for Grasp
– Vi har truffet relevante kunder gjennom EIRA, og dette i seg selv er jo vanskelig å få taket på. Dette er veldig viktig, sier Ingvald Grindheim, daglig leder i selskapet Grasp.
Gjennom den første runden av EIRA ble fem selskaper direkte introdusert og koblet med en eller flere relevante investorer. Ett av selskapene har fått bekreftet investering fra en av investorene knyttet til EIRA.
– Investoruniverset var for meg det jeg hadde desidert størst utbytte av - særdeles bra og kunnskap som jeg definitivt vil ta med meg og bruke etter avslutning av programmet, summerer Terje Tolaas, salgssjef i Varda Care.
Det finnes mange veier til mål når du skal bygge en bedrift. Selskapet Aktivitetsdosetten ble en del av VilMer i sin EIRA-prosess, og bygger seg sterkere på den måten.
Gjennom Norwegian Smart Care Cluster og vekstprogrammet EIRA forstod menneskene i Aktivitetsdosetten og VilMer at konseptene var som skapt for samarbeid. – Vil du vokse må du våge å gi slipp, sier Lone Koldby.
LES MER: Sammen er vi sterkere
En del av det skreddersydde programmet innebærer ulike tester knyttet til utviklingsprosessen av selskapet. Det er Norwegian Smart Care Lab (NSCL) som står for testene.
– EIRA fokuserer på profesjonalisering av selskapet i konteksten av helse, og dette har vært sentralt for oss. Jeg tror ikke vi hadde hatt like mye igjen for å være med i en mer generell akselerator, opplyser Grindheim fra Grasp.
Selskapet ShieldMe gjennomførte en test av sin løsning i regi av NSCL i sitt skreddersydde løp.
– Vi har fått veldig god nytte av lab-arbeidet. Det var veldig nyttig å teste med Fagskolen Rogaland og studenter som jobber som helsepersonell, sier Henriette Bjørn er medgrunnlegger og daglig leder av selskapet ShieldME.
LES MER: Utvikler løsningen sammen med helsepersonell
Preeti Agarwal i selskapet Positival trekker også fram støtten fra lab:
– Gjennom EIRA og aktiviteter i samarbeid med Norwegian Smart Care Lab har vi både fått innsikt, støtte og bistand som har vært en viktig milepæl i vår videre forretningsmodellering og produktutvikling.
LES OGSÅ: Mindre voksesmerter med vekstprogrammet EIRA
Høsten 2022 starter en ny runde i programmet, og helsebedrifter med vekstambisjoner anbefales å søke.
– Vi kommer til å videreføre mye av det som har vært suksessfullt i neste runde av EIRA. Skreddersøm for hver bedrift ser vi er viktig. Samtidig kommer vi til å finpusse på noen detaljer basert på tilbakemeldinger fra bedriftene, slik at programmet blir enda bedre, sier Therese Oppegaard.
BLI MED: Her kan du sende din søknad