"Det viktigste for meg er at det jeg har bygd opp med Aktivitetsdosetten får vokse og leve videre. Det er ikke så viktig for meg at jeg skal ha kontroll på alle spakene."
- Lone Koldby, gründer av Aktivitetsdosetten
Vis fakta
Marthe Dyrud, leder for salg i VilMer
– Jeg vet at Aktivitetsdosetten vil skape kjempeverdi for oss i VilMer. Det er fantastisk å få Lone med hennes erfaring og kunnskap med på laget, sier Marthe Dyrud, leder for slag i VilMer.
PERSONTILPASSET AKTIVITET: Det er nøkkelen til suksess i konseptet Aktivitetsdosetten. Her ser vi gründer Lone Koldby sammen med en beboer på Randaberg sykehjem. (Foto: Anne Lise Norheim)

Sammen er vi sterkere

Gjennom Norwegian Smart Care Cluster og vekstprogrammet EIRA forstod menneskene i Aktivitetsdosetten og VilMer at konseptene var som skapt for samarbeid. – Vil du vokse må du våge å gi slipp, sier Lone Koldby.

Tekst: Jofrid Åsland, kommunikasjonsansvarlig Norwegian Smart Care Cluster

Foto: Lone Koldby og Anne Lise Norheim


Det er åtte år siden Lone ble gründer. Idéen var super, og fikk navnet Aktivitetsdosetten. Med seg i ryggsekken hadde hun 15 års erfaring som fysioterapeut hun fysioterapiutdannelsen og 15 års erfaring som aktivitetsleder på sykehjem. Nå ville hun gi økt livsglede og trivsel til beboere ved sykehjem. Hvordan? Jo, ved å gi persontilpassede aktiviteter som «medisin» på faste tidspunkter og faste dager.

Denne idéen var så god at både Helsedirektoratet og Stavanger kommune støttet utviklingen. Flere kommuner bruker metoden. De positive tilbakemeldingene viser tydelig hvordan aktivitet som medisin gir bedre livskvalitet for brukerne og hjelper helsepersonell å realisere reformen Leve hele livet. Slik at mennesker ikke blir til diagnoser, men individer som lever hver dag, ikke bare overlever.

Et eksempel på erfaring med Aktivitetsdosetten: «Etter vi er begynt med Aktivitetsdosetten er det blitt veldig bra hos oss. Før tok vi oss ikke tid med beboerne eller tenkte at aktivitet var viktig. Nå er alle med. Det er veldig stor forskjell. Jeg tror alle er med fordi det er veldig gøy for både ansatte og beboere.»

Aktivitetsdoktor på nettverksmøte i Tønsberg, Træleborg sykehjem


NY HVERDAG: Nå som Aktivitetsdosetten blir en del av VilMer får gründer Lone Koldby kollega å støtte seg på. Det gleder hun seg til. (Foto: Anne Lise Norheim)


Skalering og utvikling

– Nå har jeg jobbet alene med Aktivitetsdosetten alene i 8 år. Jeg har styrt alle spakene, vært motoren og samtidig proppen i systemet. Nå har jeg kommet fram til at det å bygge selskap og vekst ikke er min store styrke, sier Koldby.

Gründerreisen har vært spennende, lærerik, inspirerende, slitsom og ensom. Hun tenker tilbake på alt hun har lært. Det var på tide å skape vekst, og derfor ble hun med på vekstprogrammet EIRA. Hun har vært på leit etter den rette samarbeidspartneren lenge, uten hell. Det var gjennom Norwegian Smart Care Cluster og EIRA at hun endelig fant rett partner.

– I vekstprogrammet fikk vi virkelig kartlagt hvilke behov og ønsker Lone hadde for selskapet sitt. Da tok det ikke lang tid før jeg fikk koblet henne med selskapet VilMer, minnes Therese Oppegaard, prosjektleder for EIRA.

Jammen ble det en match også. VilMer tilbyr flere målrettede løsninger for å øke aktiviteten og styrke fellesskapet i omsorgstjenesten. Det gir flere gode øyeblikk og skaper verdi ikke bare for de eldre, men for alle i kommunen. Nå blir også Aktivitetsdosetten en del av VilMer.

– Jeg vet at Aktivitetsdosetten vil skape kjempeverdi for oss i VilMer. Det er fantastisk å få Lone med hennes erfaring og kunnskap med på laget, sier Marthe Dyrud, leder for slag i VilMer.

GØY: Tilbakemeldingen fra sykehjem som bruker Aktivitetsdosetten er at opplegget er gøy for både ansatte og beboere. (Foto: Lone Koldby)


Ikke alle gamle elsker trekkspill

– Ikke alle vil «tvangsfôres» med vafler mens de hører på trekkspillmusikk. Noen vil gjerne heller høre på hardrock. Vi er alle forskjellige, og det er ikke slik at trekkspill, gammelost, vafler og bingo blir gøy bare fordi du er gammel, sier Dyrud.

Hun setter budskapet sitt litt på spissen, men noen ganger må det til for å oppnå forståelse. I fortellingen om Aktivitetsdosetten finnes det utallige beskrivelser av mennesker som har funnet både livsglede og ro. Dette har de fått ved hjelp av metodene konseptet bygger på. Det handler om å se hvert enkelt menneske, og kartlegge hva som betyr noe.

Vi må ta med et eksempel til her: “Eldre dame har blitt mer fornøyd og snakker ikke lenger om å bytte sykehjem. Under kartlegging kom det frem at hun liker sminke og har vært på shopping og skal ha fast velværedag i Aktivitetsdosetten. Veldig positivt med individuell oppmerksomhet.” (Skudenes bu og behandlingsheim, 2015)

For gründeren var det ikke alt administrasjons - og salgsarbeidet som gav mest mening i arbeidshverdagen. For Koldby er det arbeidet med metodikken og innholdet i konseptet som gir mest energi.

– Det viktigste for meg er at det jeg har bygd opp med Aktivitetsdosetten får vokse og leve videre. Det er ikke så viktig for meg at jeg skal ha kontroll på alle spakene. For å vokse må du våge å gi slipp, sier gründeren.

Nå gleder hun seg til å være ansatt i VilMer, og ikke minst ha kollegaer å dele arbeidshverdagen med.

LES MER: Full oversikt over VilMer sine tjenester her

LES MER: Aktivitetsdosetten gir individuell oppmerksomhet

LES OGSÅ: EIRAccelerator - digital akselerator for helsenæringen

Arkiv