"Da vi skulle etablere Nyby vurderte vi om dette burde være et statlig prosjekt, eller en stiftelse, men kom fram til at næringslivet raskere kunne bygge opp plattformen ved bruk av risikokapital."
- Fredrik Gulowsen, Nyby
Vis fakta

HVEM? Fredrik Gulowsen, gründer og daglig leder av selskapet Nyby. Ferskt medlem av styringsgruppa til Norwegian Smart Care Cluster.


EN SERIE AV PORTRETTER:

Vi portretterer sentrale mennesker i Norwegian Smart Care Cluster sitt nettverk.

Les også disse portrettene:

  • Kristin Odfjell, investor, medeier av Planet9, medlem av styringsgruppa til Norwegian Smart Care Cluster: Vil globalisere norsk helseindustri
  • Arild Kristensen, daglig leder av Norwegian Smart Care Cluster: En utålmodig entusiast
  • Terje Tobiassen, gründer og daglig leder av selskapet ContinYou, og medlem av styringsgruppa til Norwegian Smart Care Cluster: Stolt og stødig gründer
  • Tone Bye, prosjektleder i Pensjonistforbundet og medlem av styringsgruppa til NSCC: Kraftverket
  • Elsa Søyland, daglig leder i SAFER og styreleder i NSCC: Kunnskapsjegeren


FAKTA:

Selskap: Nyby

Etablert: 2015

Gründer: Fredrik Gulowsen

Produkt: et samhandlingsverktøy

Web: nyby.no

I VINDEN: Fredrik Gulowsen da han ble intervjuet av Anne Lindmo i programmet Lindmo på NRK. (Foto: Privat)

Samfunnsaktivisten som tror på lagspill, skalerbar teknologi og risikokapital

Fredrik Gulowsen er aktivisten som la om kursen etter å ha ha mistet troen på bistand. Nå hjelper han mennesker ved hjelp av skalerbar teknologi og risikokapital. For troen på å bidra til en bedre verden mistet han aldri.

Tekst: Jofrid Åsland, kommunikasjonsansvarlig Norwegian Smart Care Cluster


Det kan godt hende du kjenner til denne mannen fra før. Kanskje har du sett han på programmet Lindmo i NRK eller i en eller annen avis. Selskapet hans Nyby har lang fartstid som medlem i Norwegian Smart Care Cluster, og nå har Fredrik også blitt en del av styringsgruppa til klynga.

Et kjapt blikk nedover profilen hans på LinkedIn, eller et googlesøk, forteller deg at denne karen ikke har ligget på latsiden. Han har jobbet med bistand i Kirgisistan, vært med å gründe flere suksesshistorier som blant annet Kolonial.no, Oda, vært med å starte investeringsselskapet Skyfall Ventures og kanskje viktigst av alt startet Nyby.

Er det et geni vi snakker med her?

– Nei! Jeg er på ingen måte et geni.

Fredrik ler, der han sitter med den bærbare datamaskinen i fanget, på soverommet. Han har besøk av en liten barneflokk som har tv-show i stua. Julen er i anmarsj, men han setter likevel av tid til en raus prat.

– Det handler egentlig ikke om meg, men alle de gode folkene jeg har fått med meg på veien. Vi jobber sammen mot målet om å skape et bedre samfunn.

Det er den røde tråden i denne historien om den samfunnsengasjerte gründeren som drives av å få til ting sammen med andre mennesker.


En urettferdig verden

I barndomshjemmet var samfunnsutfordringer ofte diskutert ved middagsbordet. I en søskenflokk på fire er storebroren til Fredrik er den ikke ukjente miljøaktivisten Truls Gulowsen, tidligere leder av Greenpeace Norge og nå leder av Naturvernforbundet, og bror Nicolai Gulowsen er også en aktiv samfunnsdebattant og aktivist. Det er ikke uten grunn at Fredrik beskriver seg som samfunnsaktivist.

At han etablerte Nyby er nok ikke tilfeldig. Det er en kombinasjon av utdanningsbakgrunn i statsvitenskap og samfunnsøkonomi, erfaring fra skalerbar teknologi, og personlige opplevelser. Som da lillebroren var alvorlig syk i over 10 år.

– Nyby er ikke etablert fordi familien var misfornøyd med helsevesenet, men det motsatte. Vi hadde et godt samarbeid med kommunen, og et sterkt nettverk. Dette gjorde at han kunne bo hjemme helt til han døde.

Hos familien Gulowsen lå forholdene til rette for at mange kunne bidra. Det er dette Nyby handler om. Sammen med norske kommuner er målet å gi denne muligheten til flere.

– Vi utvikler menneskelig samfunnsøkonomisk teknologi. Slik at vi sammen kan skape et robust samfunn, inspirert av landsbyen der alle bidrar, men tilpasset moderne forvaltning, med høye krav til sporbarhet, transparens, kvalifisering og håndtering av sensitiv informasjon.


POSITIV: – Det positive med næringslivet er at når man først får til noe, er det mye lettere å skalere det opp. Da kan man skalere team og finansiering på helt annen måte, bruke kapitalistiske motoren på bra ting. (Foto: Nyby)

Skuffende bistandsarbeid

Det er en del år siden nå, men skuffelsen bærer han fortsatt med seg. Kanskje var det da han oppdaget at pauser også er nødvendig, i en alder av 22. Fredrik var med å starte en bistandsorganisasjon, fikk midler fra norsk UD og reiste til Kirgisistan. I samarbeid med FN jobbet de for å gi yrkesutdanning for gatebarn. Prosjektet var forsinka, og målet var å utføre en jobb som skulle ta seks måneder på to måneder. Da ble han skikkelig sliten, men etter hvert også dypt skuffet. Læringskurven var bratt i hans første møte med oppstartsverden.

– Jeg ble frustrert av bistandsarbeidet. Mye handlet om politikk og å rapportere riktig, ikke om bistanden hjalp flest mulig av de som trengte hjelp.

Prosjektet ble overlevert til myndighetene i Kirgisistan etter fire år, og Fredrik reiste hjem for å studere russisk, samfunnsvitenskap og statsvitenskap. Næringslivet ble hans neste trekk, etter å ha mistet troen på bistandsarbeid.

– Det positive med næringslivet er at når man først får til noe, er det mye lettere å skalere det opp. Da kan man skalere team og finansiering på helt annen måte, bruke kapitalistiske motoren på bra ting.


Kapitalismens positive kraft

Hvordan skal vi løse samfunnets utfordringer? Her finnes mange teorier, en av dem er at kapitalismen gjør utfordringene vanskeligere å løse. Denne gründeren ser det på en annen måte. Tuftet på skalerbare modeller fra næringslivet har Nyby tatt form, med mål om å utnytte denne kraften for at hjelpen skal nå ut til flest mulig.

Hans første tanke var å bygge en bygård der alle hjelper hverandre. Så zoomet han ut, og oppdaget at det var mulig å hjelpe hele samfunnet ved å skalere tankegangen gjennom teknologi.

– På Bindern lærte vi at samfunnet er komplekst. Det er sant, men vi trenger ikke gjøre det så komplekst å løse en av våre største samfunnsutfordringer. Nemlig at vi har for få hender til omsorgsarbeid på den ene siden, mens andre sektorer har flere ledige ressurser. Dersom alle deler på oppgavene kan vi få det til. Det handler om å ta folk på alvor.


LAGSPILL: – Dette hadde vi aldri klart uten det gode samarbeidet vi har hatt med kommuner, sykehus og leverandører. Vi er alle i samme båt, og når vi jobber sammen har vi klart å utvikle en løsnings basert på behovene i samfunnet. (Foto: Nyby)

I samme båt

Det er dette Nyby skal gjøre for verden. Det er en plattform for oppgavedeling, der prinsippet handler om å dele oppgavene opp i så små deler at alle kan bidra. Slik at samfunnet kan dra nytte av ressursene som i dag ikke blir brukt. Der pensjonister, ungdommer eller andre med ekstra kapasitet for eksempel kan følge noen til legen, handle matvarer, gå på besøk eller andre gjøremål.

– Da vi skulle etablere Nyby vurderte vi om dette burde være et statlig prosjekt, eller en stiftelse, men kom fram til at næringslivet raskere kunne bygge opp plattformen ved bruk av risikokapital.

I dag har selskapet god fart. Stadig flere kommuner tar plattformen i bruk, og investorene banker på døra. Plattformen er blitt til gjennom utviklingspartnerskap med kommuner, som har vært med å dele på risikoen.

– Dette hadde vi aldri klart uten det gode samarbeidet vi har hatt med kommuner, sykehus og leverandører. Vi er alle i samme båt, og når vi jobber sammen har vi klart å utvikle en løsnings basert på behovene i samfunnet.

Fredrik mener suksessfaktoren er å bygge opp under strukturene som finnes allerede, få forståelse og lære av hverandre.


#omsorgsrevolusjonen

Det er ingen hemmelighet at vi står overfor en utfordring. Et raskt overslag viser at vi ikke vil ha nok folk til framtidens oppgaver i helsesektoren, men hva om dette ikke var en sektor? Fredrik lanserte hasjtaggen #omsorgsrevolusjonen i forbindelse med valgkampen 2021. Sammen med Norwegian Smart Care Cluster, Abelia og Norway Health Tech har denne merkelappen fulgt innhold som viser hvordan vi kan løse utfordringene på nye måter.

Her ligger også gründerens motivasjon for å være et aktivt medlem av Norwegian Smart Care Cluster. Han deler klyngens mål om å gjøre en forskjell og rive ned siloene som hindrer samarbeid på tvers av de ulike sektorene i samfunnet.

Troen på et bedre samfunn sniker seg gjennom kroppen etter en samtale med denne mannen. En tro på at vi kan løse utfordringene vi står overfor, ved å utnytte styrkene ved dagens samfunn.



Arkiv