"Jeg må ha litt tempo, kok på mange plater samtidig."
- Elsa Søyland, daglig leder SAFER og styreleder NSCC
Vis fakta

SAFER – er en stiftelse og et læringssenter som er opprettet i samarbeid mellom Stavanger Universitetssykehus, Universitetet i Stavanger og Laerdal Medical AS.

Les mer om SAFER på nettsiden deres.

Kunnskapsjegeren

Vi kjenner henne som styreleder i Norwegian Smart Care Cluster, og daglig leder for stiftelsen SAFER. Tilfeldigheter kombinert med kjærlighet for kunnskap har ført henne dit. Elsa Søyland liker tempo, og det har hun sannelig nok av på flere arenaer.

Et enkelt google-søk gir deg disse stikkordene om denne dama: håndball, Høyre og helse.

– Hvordan får du tid til alt?

– Nå har det seg slik at jeg har gitt meg som håndballtrener, da lagene jeg trente har blitt voksne. Jeg stilte til valg for Høyre, men sitter bare som vara i bydelsutvalget.

Elsa summerer kjapt og effektivt.

Men ett av de tre stikkordene består fortsatt, nemlig helse. Dessuten har Elsa en svært god grunn til å kutte i kabalen.

– Grunnen er at jeg ble mor i godt voksen alder. Jeg var nesten 44 da hun kom til verden. Det var en gave! Nå er hun tre år. Vi er ferdige med våkenetter, men det er ikke alltid hun sover like godt. På de verste bomullsdagene er det veldig kjekt å ha en jobb som er givende å gå til.

(Bomullsdag? Ja, du vet – når du har sovet lite og hodet føles som bomull. Et utbredt fenomen blant småbarnsforeldre.)

Tilfeldigvis sykepleier

Vi snakker sammen på Teams denne ettermiddagen i desember. Bent Høie liker det best slik, men det digitale setter ingen stopper for flyt og engasjement i samtalen. Elsa forteller fort og mye med den største letthet.

– Har du alltid visst at du skulle bli sykepleier?

– Nei. Jeg likte godt skolen, det sosiale og fagene, men visste aldri helt hva jeg skulle bli. Det var litt tilfeldig at jeg jeg søkte sykepleien, men jeg syntes det var veldig kjekt fra første start. Jeg likte godt å møte pasienter og jobbe sammen med dedikerte og kunnskapshungrige kollega.

Etter studietiden begynte Elsa å jobbe på sykehuset på posten for hjerteovervåking, før hun ble intensivsykepleier og deretter tok en master i helsevitenskap.

– Jeg må ha litt tempo, kok på mange plater samtidig. Jeg liker å styre dagene selv, og at jeg ikke vet nøyaktig hva som skal skje hver dag - liker litt impulser.

Fagkunnskap har alltid fascinert og vært drivkraften bak mange av valgene. Det var som fagutviklingssykepleier i akuttmottaket på Stavanger Universitetssjukehus at hun første gang kom i kontakt med SAFER og deres arbeid med simulering. Da hun jobba som ansvarlig for en videreutdanning i et vikariat ved Universitetet i Stavanger tikka det inn en telefon som skulle endre arbeidshverdagen totalt.

– Vil du leder SAFER?

– Jeg husker det godt. Oppfordringen om å søke stillingen som daglig leder for SAFER. Umiddelbart tenkte jeg at det skulle jeg ikke gjøre, men så ble jeg mer nysgjerrig og til slutt søkte jeg.

Hun minnes en dryg søknadsprosess der ønsket om å få jobben vokste seg større og større. Så fikk hun jobben! Årstallet var 2008.

– Jeg var nummer fire på lista over hvem de ville ha, jeg hadde jo aldri vært en leder før.

Etter 12 år har de utviklet seg sammen, Elsa og SAFER. Hun har et og annet å holde styr på, alt fra fagkompetanse til forskning, næringsvirksomhet og personalansvar.

– Jeg har vokst med oppgavene. Det er noe med det å se på seg selv som leder når du aldri har vært det før. Ledelse er jo et fag, samtidig som oppgaven krever noen personlige egenskaper.

– Synes du vi har for få kvinnelige ledere?

– Ja, kanskje vi har for få ledere, men det er noe med det å ta steget fram også.

Elsa startet sin ledelse av SAFER med et faglig fokus. Hun var opptatt av akuttmedisin. Etter hvert som både hun og bedriften har utviklet seg konsentrerer de seg mer om læringsmetoden.

– Den pedagogiske kompetansen. Det er det som er vår spesialkompetanse.

Denne dama sitter ikke ved roret uten å vite hvilken havn hun skal styre skuta mot. Hun har tro på strategisk ledelse, og en plan for hvor bedriften skal. Som leder for en stiftelse med store tunge aktører er hun balansekunstneren midt imellom Laerdal Medical, Universitetet i Stavanger og Stavanger Universitetssjukehus.

– Dette er et unikt samarbeid, og min oppgave er å jobbe målretta og bruke ressursene for alt det er verdt. Jeg har alltid likt praksisnært arbeid. Nå gjør jeg en forskjell på en annen måte. Vi utvikler simulering som læringsmetode. Vår jobb er bidra til å bygge kompetente studenter og helsearbeidere og gjøre dem så funksjonsdyktige som mulig. Det handler om å bygge opp kompetansen på simulering, som igjen kommer helsetjenesten og samfunnet til gode.

En meningsfull reise

Elsa har alltid jobba innen helse, det er det hun brenner for.

– Jobben min kjennes både meiningsfull og samfunnsnyttig. Jeg føler det er en giv i seg selv, men jeg har jo ikke prøvd noe annet. Samtidig blir jeg veldig fort engasjert der jeg er. Det beste av alt er å få jobbe sammen med engasjerte folk!

På jakt etter fagkunnskap har horisonten blitt utvida. Fra fokus på akuttmedisin til å bygge skreddersøm på læringsprogrammer. Elsa har vært med SAFER på en spennende reise. Fra «fint å ha» til «trenger å ha» og etter hvert «vil ha». Hun er takknemlig for Stortingsmelding 7, som gir føringer for å etablere en koordinerende enhet for simulering innen spesialisthelsetjenesten. Dette arbeidet ble lagt til Helse Vest, som igjen delegerte oppgaven til Stavanger. Elsa mener dette vitner om at regionen blir lagt merke til innen fagfeltet simulering.

Det skjer mye i Stavanger når det gjelder helse, og stifterne av SAFER har blitt enige om at virksomheten skal flyttes til Ullandhaug. Nærmere både sykehus og universitet. Her kommer de også tett på HelseCampus og helseklynga.

– Her finnes muligheter for samarbeid og verdiskaping som ikke er maksimert. Vi må bli flinkere til å kommunisere dette ut. Her har vi helsevesen, akademia og næringsliv som arbeider sammen. Det gir en ekstremt viktig dimensjon til arbeidet med å løse morgendagens utfordringer i helsevesenet. Vi må spille på lag for å få til akkurat det.

Elsa ser en endring og en mer positiv innstilling til samarbeid med næringslivet innen helse og akademia. Hun tror løsningen ligger i transparente prosesser for å nå felles mål.

Året 2020 har vært spesielt for mange, også for de ansatte hos SAFER. Noen har opplevd å bli permittert og alle har måttet lære seg å jobbe mer digitalt. I en del av de internasjonale prosjektene ble det umulig å reise, og digitale løsninger måtte til for å opprettholde aktivitet.

– Det er enormt spennende hvor liten verden har blitt med digitale verktøy, og enormt hvor mye vi har lært på veien.

Stadig nye erfaringer, kunnskap og engasjement dukker opp i livet til Elsa. Akkurat slik hun foretrekker det, med mange plater på kok samtidig. Hun kan også skilte med styrelederverv i Norwegian Smart Care Cluster.

– For en formidabel reise det har vært, og fantastisk å få jobbe sammen med Arild Kristensen. Han får ting til å skje, får folk med seg og det er veldig meningsfullt å jobbe mot tydelige mål. Samtidig er han flink til å sette sammen et team som er hensiktsmessig for å nå målene, både i administrasjon og styre.

Elsa gleder seg til å følge Norwegian Smart Care Cluster videre, og ikke minst se hva helsemiljøet sammen kan få til.

– Jeg mener det er viktig å finne sammen, og ikke konkurrere hverandre ut. Samtidig må vi aldri glemme hvem vi er til for. Vi er her for å gjør en forskjell for helsearbeiderne og brukerne av helsetjenesten.

Før Elsa utålmodig fortsetter den viktige jobben med å løse morgendagens utfordringer innen helse tar hun julefri i Sauda, på en fjellgård sammen med svigerfamilie, mann og datteren på tre år.

Arkiv