"I klynga kan vi hjelpe mange bedrifter med vekst på en gang. Helse er en givende industri og næring. Det er ikke vanskelig å la seg engasjere av dette temaet."
- Arild Kristensen, daglig leder Norwegian Smart Care Cluster
Vis fakta

EN SERIE AV PORTRETTER:

Vi portretterer sentrale mennesker i Norwegian Smart Care Cluster sitt nettverk.

Les også disse portrettene:

  • Terje Tobiassen, gründer og daglig leder av selskapet ContinYou, og medlem av styringsgruppa til Norwegian Smart Care Cluster: Stolt og stødig gründer
  • Tone Bye, prosjektleder i Pensjonistforbundet og medlem av styringsgruppa til NSCC: Kraftverket
  • Elsa Søyland, daglig leder i SAFER og styreleder i NSCC: Kunnskapsjegeren

En utålmodig entusiast

Vi kjenner ham som klyngelederen. Arild Kristensen blir skikkelig inspirert av vekst. Han har på ingen måte grønne fingre, det er selskaper i vekst som driver ham mot stadig nye mål.

Tekst: Jofrid Åsland, Norwegian Smart Care Cluster

Foto: Hilde Garlid, Validé

– Hva skal jeg gjøre når jeg blir voksen?

Dette er et spørsmål han har stilt seg med jevne mellomrom, mange vil kanskje kategorisere Arild som voksen nå. Han er litt usikker på akkurat det, selv om han kan tagge seg selv som #bestefar.

I 2014 starta hans eventyr med Validé og klyngeprosjektet Norwegian Smart Care Cluster, som er drevet av Validé. Arild hadde lyst å jobbe med oppstartsbedrifter og gründere. Han hadde ikke bakgrunn fra helse. Med seg i bagasjen hadde han bakgrunn som siviløkonom, han har jobba i IT-bransjen med salg, ledelse og konsulentvirksomhet. På CV-en står lang fartstid i IBM, men også mange år som medgründer og eier i flere selskap.

Han har bytta jobb jevnlig gjennom karrieren, i søken på nye utfordringer. Han mener det er fint å bevege seg mens du er på topp, og fremdeles finner inspirasjon i arbeidet.

Liker stor arbeidsmengde

Arild har alltid jobba mye, og slik må han ha det. Høyt tempo og framdrift passer ham perfekt. Likevel er det viktig med en viss balanse mellom arbeid og fritid sammen med familie og venner.

– Jeg kan kjede meg når ting blir rutine og vanlig. Jeg liker variasjon, og ikke minst liker jeg å jobbe med mennesker.

Hans egen beskrivelse matsjer godt egenskaper som kler en klyngeleder. Det er nesten litt rart at tilfeldighetene førte ham hit.

– Jeg ble egentlig ansatt som inkubator leder for helse og velferd, men i ansettelsesprosessen fikk Validé beskjed om tildeling av klyngeprosjektet og jeg ble forespurt om å ta det også – uten helt å skjønne hva jeg gikk til.

Utfordringer og utvikling har alltid vært en stor drivkraft for Arild.

– Nettverk, relasjonsbygging og salg er et spennende fagfelt. Jeg har alltid vært stolt av å være en god selger. I klynga får jeg brukt alt dette på en gang. Det er det som gjør denne jobben kjekk.

Bygger helseindustrien

Det skjer mye i helsebransjen. Mange tenker nok på Arild når de hører navnet Norwegian Smart Care Cluster, men klyngeprosjektet er mye større enn som så. Det handler om å bygge norsk helseindustri, og gjøre en forskjell ved hjelp av smarte løsninger. Et stort og viktig mål, som påvirker mange.

– I klynga kan vi hjelpe mange bedrifter med vekst på en gang. Helse er en givende industri og næring. Gode løsninger gjør noe godt for folk, og kan føre til at noen får et bedre liv. Det er ikke vanskelig å la seg engasjere av dette temaet.

For å nå det store målet om å bygge norsk helseindustri er klynga involvert i mange prosjekter og samarbeid. Arild trekker fram utviklingen av en helsekatapult og prosjektet Gordisk som to større løft for helsenæringen.

LES MER: Her finner du mer informasjon om prosjektet Gordisk

– En viktig milepæl for utviklingen av helseindustrien ville vært å få på plass en helsekatapult, slik at vi får på plass et nasjonalt senter for testing av løsninger og tjenester innen helse. Her jobber vi sammen med klyngene Norway Health Tech og Oslo Cancer Cluster for å få etablert et slikt nasjonalt senter.

Samarbeid mellom privat og offentlig sektor er et annet viktig og krevende arbeidsområde i klyngehverdagen.

– Vi jobber hele tiden for å bryte ned siloer og fremme samarbeid mellom ulike sektorer, slik at vi alle sammen styrer skuta mot samme havn. Vi skal nemlig bygge pasientens helsevesen sammen.

Den utålmodige entusiasten har fått utfordre nettopp denne egenskapen på reisen sammen klynga.

– Ting tar tid. Jeg har måtte lære meg å puste med magen, og være litt mindre utålmodig. Vi må holde tempo på de områdene vi kan. Samtidig skal vi ha respekt for at det offentlige og særlig helsesektoren er i den skarpe enden. Her handler det om liv og død.

Så kanskje kan vi konkludere med at Arild har blitt voksen nå? Og at det var klyngeleder han skulle bli. Her finner han både motivasjon, engasjement og lærer stadig nye ting. Tiden går fort, og hverdagen blir aldri kjedelig. Nå gleder han seg bare til verden gir muligheter for flere sosiale sammenkomster. For en sosial person som er veldig glad i å møte mennesker er smittevernsrestriksjoner krevende, selv om han er fullt klar over at dette er et skikkelig i-landsproblem.

Arkiv