"I denne testen har vi undersøkt produktene som er tilgjengelig i markedet for brukerne av stomiutstyr. Disse produktene brukes som tilleggsutstyr for å redusere risiko for lekkasje fra stomiposen."
- Senior forsker Ingunn Jolma ved NORCE (Norway Research Center)
Vis fakta

Testen ble ledet av Senior Forsker Ingunn Jolma ved NORCE (Norway Research Center), og utført i samarbeid med Norwegian Smart Care Lab.

Erland Care produkt vinner test mot internasjonale stomiprodukter

En uavhengig test gjennomført av NORCE bekrefter at deres nye produkt Erland Care Protective Skin har unike egenskaper målt mot sine konkurrenter i markedet.

Tekst og foto: Jofrid Åsland, Norwegian Smart Care Cluster

Testen viser at produktet viser størst absorbsjonsevne og evne til å beholde sin opprinnelige form når det utsettes for fuktighet.

La oss først skru tiden tilbake til 2007 der det hele starta. Nemlig med Jofrid Erland og mannen hennes. Han fikk utlagt tarm (stomi), og opplevde at livskvaliteten ble redusert til et minimum som følge av inngrepet. Etter å ha opplevd lekkasje fra stomien, tok redselen for at dette skulle skje igjen kontroll over livet. Dette ble starten på et utviklingsløp og en formidabel gründerreise for Jofrid Erland. Eventyret startet ved kjøkkenbordet hjemme. Der sydde hun en prototype av det som i dag er Erland Care Stoma Pad. Målet var hele tiden at ingen skulle måtte oppleve det samme, nemlig at redselen for lekkasje fra stomien begrensa livet til et minimum. I dag er ideen hennes blitt til et globalt selskap med flere produkter. Produktene bærer fortsatt navnet Erland Care, mens selskapet heter Global Health Technology. Tilbakemeldingene fra brukertestene var strålende, så tiden var moden for å teste produktet mot konkurrerende produkter i markedet.

LES OGSÅ: Vil gi mennesker med stomi bedre livskvalitet

TESTEN: Ingunn Jolma ved NORCE (Norway Research Center) testet produktenes evne til å absorbere væske og hvordan de holder formen når de utsettes for fuktighet over tid. Oppsettet simulerte en stomi som lekker, og produktene ble testet på absorbsjonsevne over 72 timer.


Absorberer 15 ganger sin egen vekt

Testen ble ledet av senior forsker Ingunn Jolma ved NORCE (Norway Research Center), og utført i samarbeid med Norwegian Smart Care Lab.

– I denne testen har vi undersøkt produktene som er tilgjengelig i markedet for brukerne av stomiutstyr. Disse produktene brukes som tilleggsutstyr for å redusere risiko for lekkasje fra stomiposen, opplyser forskeren.

Hun har testet produktenes evne til å absorbere væske og hvordan de holder formen når de utsettes for fuktighet over tid. Oppsettet simulerte en stomi som lekker, og produktene ble testet på absorbsjonsevne over 72 timer. Her viste Erland Care Protective Skin fra Global Health Technology fenomenale evner. Testen viser stor forskjell i hvordan produktene absorberer væske. Hos samtlige av de konkurrerende produktene i markedet viser testen at væske lekker gjennom produktet, og at ikke all væsken absorberes. Mens produktet fra Global Health Technology kan absorbere hele mengden veske produktene ble utsatt for (100 ml).

– Vi har også gjort tester hvor vi tester hvor mye produktet Erland Protective Skin kan absorbere, som viser at produktet kan absorbere opp til 15 ganger sin egen vekt. Det vil si 150 milliliter veske. Dette resultatet står i stor kontrast til de andre produktene i testen, sier Westvik Jolma.

Forskeren har også testet produktet ved å la det ligge i veske over lengre tid, Produktet fra Global Health Technology beholdt formen selv etter at det var mettet av væske, mens flere av de andre produktene i testen smuldret opp til en flytende masse.

STORE FORSKJELLER: Testen viser stor forskjell i hvordan produktene absorberer væske. Hos samtlige av de konkurrerende produktene i markedet viser testen at væske lekker gjennom produktet, og at ikke all væsken absorberes. Mens produktet fra Global Health Technology kan absorbere hele mengden veske produktene ble utsatt for (100 ml).


– Avgjørende for brukerne

– Studier viser at 70 prosent av de som har fått utlagt tarm opplever at de får sår rundt stomien, ofte som følge av lekkasje. Sårene øker faren for ny lekkasje rundt stomien, og da er absorbsjon avgjørende for å trekke væske vekk fra sår, sier Alf-Erik Malm, forretningsutvikler hos Global Health Technology.

Han påpeker at det er viktig at sårene holdes tørre for å sikre at de gror. Og at bandasjen inneholder fibrer som danner en beskyttende gele rundt væskende sår.

– Denne testen viser at produktet Erland Protective Skin har absolutt best absorbsjonsevne testet mot konkurrerende produkter i markedet. Produktet gir såret mulighet til å puste, men samtidig slipper det ikke inn uønsket forurensning, sier Malm.

Han opplyser at produktet passer til alle former for stomi og også kan brukes innen tradisjonell sårbehandling. Produktet ble nylig satt på listen over refunderte produkter til de med stomi for tildekningen av kontinente åpninger.

– Dette produktet er et etterlengtet hjelpemiddel for mennesker som har utforinger knyttet til stomi, sår og lekkasjer. Det er fantastisk at denne studien bekrefter den eksepsjonelle absorbsjonsvenen til produktet vårt, sier Malm. Vårt mål er å utvikle banebrytende løsninger innen stomi og sårbehandling, og studien med Erland Care Protective Skin viser at vi har klart dette.

ABSOBSJON: – Vi har også gjort tester hvor vi tester hvor mye produktet Erland Protective Skin kan absorbere, som viser at produktet kan absorbere opp til 15 ganger sin egen vekt. Det vil si 150 milliliter veske. Dette resultatet står i stor kontrast til de andre produktene i testen, sier senior forsker Ingunn Westvik Jolma.


Alf-Erik Malm, forretningsutvikler hos Global Health Technology


Vind i seilene for Global Health Technology

Selskapet har ikke ligget på latsiden under pandemien. De har valgt innovasjon i stedet for pause. Nye produkter lanseres i markedet, en ny investor er med på laget og det europeiske markedet har åpnet dørene for det norske selskapet fra Stavanger i Rogaland.

LES OGSÅ: Innovasjon i krisetider

LES MER: Ny investor og nye produkter

LES OGSÅ: Er på listen over refunderte produkter

Arkiv