"– Jeg tror faktisk vårt største potensiale ligger utenfor Norge. Målet er at produktet skal være distribuert i Europa i løpet av de neste to årene."
- Alf-Erik Malm, forretningsutvikler Erland AS
Vis fakta

FAKTA

Selskap: Erland AS

Etablert: våren 2010

Gründer: Jofrid Erland

Produkt: Erland Care superabsorbent pad. Et patentert produkt som hindrer lekkasje hos mennesker med utlagt tarm (stomi).

Medier:

TV2 innslag og intervju på God Morgen Norge.

Nominert til Ferd sin pris for sosiale entreprenører i 2013.

Web: www.erlandcare.no

Vil gi mennesker med stomi bedre livskvalitet

Det tok gründeren Jofrid Erland 12 år å få lansert Erland Care supreabsorbent pad på det norske markedet. Endelig kan Erland springe ut i full blomst.

Da mannen til Jofrid Erland fikk utlagt tarm begynte hun å utvikle et hjelpemiddel ved lekkasje knyttet til stomiposen.

– Ingen skal måtte oppleve det samme som vi gjorde da han fikk midlertidig utlagt tarm. Tryggheten ble borte, sier Jofrid Erland.

Hun snakker med fast stemme og kjenner seg mer gira enn noen gang. Endelig skal det som startet som en ide hjemme ved kjøkkenbordet ut i verden. Erland er gründeren bak selskapet Erland AS. I dag er hun ikke alene om å styre skuta, men kan titulere seg som medeier og styremedlem. Selskapet har i dag 11 lokale eiere i Stavanger-regionen.

Ved det runde bordet på det nye kontoret i Stavanger sentrum sitter også Ragnhild Osmundsen og Alf-Erik Malm. Hun er styreleder og daglig leder, mens han er fersk forretningsutvikler i Erland. Malm ble ansatt 1. juni, og skal for alvor sette fart på kommersialiseringen av produktet.

– Jeg tror faktisk vårt største potensiale ligger utenfor Norge. Målet er at produktet skal være distribuert i Europa i løpet av de neste to årene, sier Malm.

Han har 10 års erfaring fra legemiddelindustrien med seg i bagasjen.

I 2011 ble det søkt om internasjonal patent. Patentet er innvilget i Norge, Europa, USA og Canada som omsøkt. Produktet er CE godkjent, og ligger nå til godkjenning på blå resept hos HELFO. Prosessen for å få godkjent et medisinsk produkt er lang og tidkrevende.

I juli 2019 ble Erland Care superabsorbent pad lansert på det norske markedet.

Tabubelagt livssituasjon
La oss starte fra begynnelsen. I november 2007 kom Jofrid Erland og mannen hjem fra sykehuset. Han hadde tykktarmskreft, og hadde fått utlagt tarm med stomipose. Ingen på sykehuset hadde forberedt dem på hverdagen med utlagt tarm. Første natt hjemme ble det lekkasje rundt stomiposen, og sjokket traff dem med full tyngde. I redsel for å oppleve lekkasjer ute blant folk ble det sosiale livet til ekteparet forandret, han isolerte seg.

Det førte henne ut på leting etter produkter som kunne hjelpe til ved lekkasje rundt stomien, uten å finne noe alternativ. Hun beskriver hvordan mange pasienter brukte kraftige plastertyper, for å sikre seg mot lekkasjer. Hvor resultatet blir sår på huden rundt stomien for mange.

– Mange lever godt med stomi, men de som har lekkasjer opplever at stomien begrenser livsutfoldelsen deres, sier Erland.

I jakten på et hjelpemiddel mot lekkasjene kom ideen. Ved kjøkkenbordet hjemme sydde hun en prototype av det som i dag er den superabsorbente paden. Materialet var ulike bleietyper som kunne plassers over stomien for å suge opp veske ved lekkasje. Etter hvert forstod Erland at det kunne være et marked for et slikt produkt, og sjekket med Håmsø Patentbyrå om det fantes et tilsvarende produkt på markedet. Det gjorde det ikke, og slik ble en 59 år gammel gründer født.GIR TRYGGHET: Erland Care superabsorbent pad har en pute av væskeabsorberende materiale inni, som er dekket av pustende film av polyretan. – Produktet er unikt, og tilbyr brukeren en sikkerhet i hverdagen, sier Alf-Erik Malm, forretningsutvikler. (Foto: Erland)

Å skape en bedrift
Hun gjorde inntrykk. Den godt voksne hjelpepleieren som troppet opp for å selge inn ideen sin hos det som den gang het iPark, og som nå bærer navnet Validé. Uten svulstige PowerPoint-presentasjoner trollbandt hun tilhørerne med historien om et produkt og et eneste mål: å hjelpe andre. I første omgang var hun drevet av panikk, og et ønske om å ta kontroll over mannens utfordringer med stomi. På veien ble panikken byttet ut med pågangsmot og et håp om å en dag kunne gi en gruppe mennesker bedre livskvalitet. Erland AS ble tatt opp som inkubatorselskap hos iPark (Validé) i 2010.

– Mannen min har alltid støtta meg hundre prosent. Han sier: ingen skal ha det slik som jeg hadde det, dette må vi få til, forteller Erland.

Gjennom etablererkurs hos Skape fikk hun innsikt i hvordan hun skulle gå fram for å omdanne ideen til et produkt og et selskap. Den dagen mannen hennes fikk tarmen lagt tilbake, var hun på vei til et kurs for å lære å skrive forretningsplan.

I 2010 ble aksjeselskapet Erland AS etablert og i september 2010 flytta selskapet inn på sitt første kontor hos iPark, og nå har Erland kontorer i Stavanger sentrum like i nærheten av Innovasjon Norge.

Hun arbeidet som hjelpepleier da hun startet Erland AS. Lite visste hun at hun skulle bli 71 år, og pensjonist før drømmen ble virkelighet.

FULLE AV PÅGANGSMOT: (F.v.) Jofrid Erland, Alf-Erik Malm og Ragnhild Osmundsen ser fram til å få produktet sitt ut i verden. Malm er forretningsutvikler hos Erland AS. Erland er gründer, eier og styremedlem. Osmundsen er styreleder og daglig leder.(Foto: Jofrid Åsland)


Heder til en hverdagsengel
Hun er pensjonist, men praktiserer ikke som det. Livet som gründer har åpnet mange dører for henne. Hun angrer ikke på denne reisen.

Erland AS ble blant annet trukket frem i Stortingsmeldingen for helsenæringen, som kom i april 2019. FERD nominerte Jofrid Erland til årets sosiale entreprenør i 2013, en hederspris som

deles ut til et selskap som har et spesielt stort potensial for å løse sosiale utfordringer. Erland har også gjestet God Morgen Norge i TV 2 og holdt foredrag for over 80 personer.

– Det er ikke tilfeldig at det er du Jofrid som kommer med dette produktet. Det henger sammen med deg som hjelpepleier og omsorgsperson, sier Malm.

DEMONSTRASJON: Alf-Erik Malm demonstrer hvordan Erland Care superabsorbent pad fungerer. Her ser vi hvordan litt kaffe trekker ned i absorbenten, som suger opp 300 ganger sin egen vekt. (Foto: Jofrid Åsland)

– Et unikt produkt
Malm demonstrerer hvordan superabsorbenten fungerer med en skvett kaffe. Vesken trekker ned og overflaten er fortsatt tørr. Absorbenten suger opp 300 ganger sin egen vekt, og er laget av et perforert mykt silikonlag som legges rett på huden. Inni er det en pute av væskeabsorberende materiale som er dekket av pustende film av polyretan.

Når brukeren får lekkasje rundt stomiposen vil dette lett medføre lukt, etsing på huden og ødelegge klær og sengetøy. Erland Care superabsorbent pad motvirker dette.

– Produktet er unikt, og tilbyr brukeren en sikkerhet i hverdagen. Erland Care superabsorbent pad stabiliserer posens plate og reduserer dermed risikoen for lekkasje. I tillegg gir produktet dem god tid dersom uhellet er ute, sier Malm.

En spørreundersøkelse gjort av Norilco, Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft, kartlegger behovet for tilleggsprodukter hos stomipasienter. Der 67 prosent av deltakerne i undersøkelsen svarer at de bruker produkter som reduserer lekkasje. Mens 83 prosent svarer at produkter som reduserer lekkasje bidrar til at de kan stå lengre i jobb.

– Det er de gode tilbakemeldingene som gir alt arbeidet mening. For ikke lenge siden hadde jeg en telefon fra ei dame i Nord-Norge. Hun hadde for første gang på mange år etter stomioperasjonen vært på busstur en hel helg. Dette våget hun gjøre fordi hun brukte vårt produkt. Tårene presset på da hun ringte for å fortelle hvor takknemlig hun var, sier Erland.

– Jeg har alltid visst at vi ville få det til, avslutter Erland.


Tekst og foto: Jofrid Åsland

Arkiv