"Kortsiktig tap, er forhåpentligvis blitt til langsiktig gevinst. Som selskap står vi sterkere i dag enn før Covid-19."
- Alf-Erik Malm, forretningsutvikler hos Erland AS
Vis fakta

Dette har skjedd:

Under 4 måneder etter selskapet lanserte sitt første produkt er status følgende:

  • To nye produkter er CE godkjent ( Erland Care Protective Skin og Erland Care Solid Flange Extender )
  • De to nye produktene er søkt refundert på blå resept i Norge
  • Selskapet er enige med en av Europas ledende produsenter av stomiutstyr om et utviklingssamarbeid, og en mulig distribusjon av produkt nummer tre
  • Erland AS har satt i gang funksjonstester på laboratorier i Norge
  • Selskapet har mottatt tilskudd på 2 150 000,- av Innovasjon Norge til utvikling av produkt nummer tre
  • Erland AS har fått godkjent refusjon i Nederland på produktet Erland Care super absorbent pad

Innovasjon i krisetider hos Erland Care

Alf-Erik Malm, forretningsutvikler hos Erland AS forteller hvorfor selskapet har valgt innovasjon og utvikling i stedet for pause i møte med covid-19.

Den vesle gründerbedriften med stort internasjonalt potensiale produserer blant annet Erland Care superabsorbent pad. Et patentert produkt som hindrer lekkasje hos mennesker med utlagt tarm (stomi). De er kunnskapsrike innen sitt felt. Nå kommer de med flere produkter innen sårbehandling. Utviklingen har skutt fart som følge av koronaviruset.

Lansering og stengte dører

Fredag 6. mars var siste dag av årets stomikonferanse for sykepleiere i Norge.

– Godt fornøyd med lanseringen av vårt produkt Erland Care superabsorbent pad dro vi hjem via Gardemoen, som var sjeldent folketomt, forteller Malm.

Uken etter stengte grensene, sykehusene gikk i full beredskap og folk ble bedt om å holde seg hjemme.

– Vi var midt i lansering, og kundene våre, altså sykepleierne, var ikke tilgjengelige i noen av de syv landene vi lanserte i. En påbegynt studie i England ble stoppet, da alt helsepersonell ble beordret i beredskap. Vi hadde ikke annet valg enn å tenke nytt, forteller forretningsutvikleren.

SUPER ABSOBERING: Alf-Erik Malm demonstrer hvordan Erland Care superabsorbent pad fungerer. Her ser vi hvordan litt kaffe trekker ned i absorbenten, som suger opp 300 ganger sin egen vekt. (Foto: Jofrid Åsland)


– Hva nå?

«Hva kan vi gjøre med de begrensningene Covid-19 gir?» Det var spørsmålet de ansatte i Erland AS måtte svare på.

– Vi startet med å bearbeide nye planlagte produkter, men foreløpig satt på vent. Nå hadde vi jo tid til å gjøre dette arbeidet, forteller Malm.

Selskapet har bygd opp mengder av dokumentasjon gjennom de siste 10 årene. Dermed var ikke veien videre for godkjenning av nye produkter så lang. De startet prosessen med å få CE godkjent produkt nummer to. Utfordringen var produkt nummer tre, som krevde en betydelig finansiering før de kunne sette i gang.

– Etter å ha arbeidet grundig med en søknad til Innovasjon Norge, med påfølgende møter fikk vi godkjent tilskudd til utvikling av vårt tredje produkt. Dette var fantastiske nyheter, men krevde også økning i vår egenkapital, sier forretningsutvikleren.

Da valgte eksisterende eiere å øke egenkapitalen i selskapet slik at vi er bedre rustet til videre vekst.

– Erland AS er fortsatt hundre prosent lokaleid, med Stavanger som base. Vi satser lokalt og langsiktig for å sikre oss tyngde til å løfte selskapet inn i fremtiden, sier Malm om strategien.

Vil snu tap til gevinst

– Kortsiktig tap, er forhåpentligvis blitt til langsiktig gevinst. Vi er i en posisjon til å lansere et produkt mye tidligere enn planlagt, og neste produkt er godt på vei, forteller forretningsutvikleren.

Erland As skal ansette en person til slik at de har ressurser til å følge opp utviklingsplanene.

– Som selskap står vi sterkere i dag enn før Covid-19, og veien videre ser lysere ut, konkluderer Malm

LES MER OM ERLAND AS: Vil gi mennesker med stomi bedre livskvalitet

HOVEDBILDE: (F.v.) Jofrid Erland, Alf-Erik Malm og Ragnhild Osmundsen. Malm er forretningsutvikler hos Erland AS. Erland er gründer, eier og styremedlem. Osmundsen er styreleder og daglig leder.(Foto: Jofrid Åsland)

Arkiv