Lyse Ideer

Lyse Ideer

​Lyse Idéer 2015 ble avholdt i Lyses kantine på Mariero fredag og lørdag 20. – 21. november. Over 50 personer fra akademia, det offentlige, private og samfunnet ellers deltok for å finne nye løsninger til hvordan eldre kan bo lengre hjemme.

− Godt samarbeid gir best resultat. Derfor kan ikke teknologieksperter hos Lyse sitte alene og utvikle løsninger for at eldre skal leve tryggere og bedre hjemme. Vi trenger innspill og hjelp fra kommunalt ansatte innenfor eldreomsorgen, pårørende, studenter og ikke minst eldre selv, understreker Hilde Marie Hunsbedt, innovasjonstrainee i Lyse AS og prosjektleder for arrangementet.


Varierte løsninger
Av ideer som ble presentert var nettportaler og applikasjoner som skal gjøre det lettere for eldre å finne aktiviteter å gjøre med likesinnede, en tjeneste som legger til rette for at unge pensjonister skal dele kunnskap og kompetanse med andre, samt en skybasert løsning som skal gjøre det lettere for eldre å både ta vare på og vise fram bilder og minner fra livshistorien sin.

Og vinnergruppen ble Vift, som gjennom kommunen skal finne fram til matglade og ressurssterke eldre som ønsker å invitere til en måltidsopplevelse enten hjemme hos seg eller i egnede lokaler. Tjenesten Vift skal gjøre det lett å finne et slikt middagsselskap, samt fasilitering med leveranse av råvarer og forslag til lokaler.

I premie får gruppen 30 000 kroner til opprettelse av et AS, samt en dags workshop og 20 timers oppfølging fra Lyses avdeling for forskning og utvikling.

− Vi prøver nå å finne et passende tidspunkt for å gjennomføre workshopen. I tillegg skulle de på gruppen som jobber i Klepp kommune presentere ideen for kommunen for å se om den kunne tas videre der, forteller André Tønnesen fra Altibox’ markedsavdeling.


Bredt sammensatte grupper
Under helgen jobbet seks grupper for å finne den beste ideen. Hver gruppe bestod av to Lyse-ansatte med kompetanse innen teknologi og forretningsutvikling, en student, en helsefagarbeider fra kommunen, en eldre person og en tjenestedesigner.

− Den sammensetningen av ulik kompetanse her gjør at gruppene tenker mye bredere. Samtidig er målgruppen eldre så stor og utfordringene så mange, at noe av det viktige for gruppene blir å ikke lage løsninger for alle men heller spisse den inn mot en spesifikk brukergruppe, sier Stine Johansen Haaland fra Stavanger kommune, som var en av flere mentorer under årets Lyse Idéer.

Pågående
Arkiv