Storbritannia har en av verdens største økonomier og er en av Norges viktigste handelspartnere. Markedspotensialet for norske innovative helseløsninger er stort!
Storbritannia har gjennom historien vært en av Norges viktigste handelspartnere. De siste årene har rundt en femtedel av den norske eksporten av varer og tjenester gått dit, mens landet også er et av dem vi importerer mest fra. Pandemien har åpnet for nye initiativer innen IT og helse. Storbritannia ser økende etterspørsel etter nye løsninger som fasiliteter rask digitalisering. Det forventes blant annet at mange bedrifter vil fortsette å la ansatte benytte hjemmekontor på hel- eller deltid som en langvarig løsning (kilde: Innovasjon Norge).
Se regjeringens nettsider for oppdatert informasjon om Norge og Brexit
Storbritannia har et godt etablert og velfungerende helsesystem gjennom NHS. Storbritannia er delt inn i fire overordnede og til en viss grad selvstyrende NHS regioner:
Ønsker du å satse i UK er det viktig at du gjør det godt kjent med helsesystemet og finner gode partnere og veier inn i markedet. På denne linken finner du en grei oversikt over UK baserte helseteknologi selskaper som du kan se til hvis du f.eks søker partnerskap og nettverk. Har du en innovativ og verifisert løsning kan NHS Accelerator være en vei inn i NHS systemet.
Klyngen har et etablert samarbeid med Scottish Development International og The Department for International Trade (DIT), som kan bistå norske bedrifter som ønsker å satse i Skottland og UK. Ta gjerne kontakt med oss så kan vi opprette kontakt med de rette personene.
Se webinaret "Introduction to the Health & Care Ecosystem in Scotland"
Se webinaret "Routes to UK market for Health Tech Companies"
LES MER: Innovasjon Norge om Storbritannia
Photo by v2osk on Unsplash
Skottland står ovenfor de samme utfordringene som Norge i møte med morgendagens helsevesen, og det er behov for nye innovative løsninger på begge sider av dammen. Kanskje Skottland er din gateway inn i det britiske markedet?
Norge har lange handelstradisjoner med Skottland og et godt etablert samarbeid i mange sektorer, blant annet i energisektoren. Innen digital helse og velferdsteknologi er Skottland fortsatt et voksende marked, med gode muligheter for norske virksomheter. Skottland og Norge har mange likhetstrekk. Vi har lik størrelse på befolkningen, og tilsvarende utfordringer når det kommer til å levere helse- og omsorgstjenester i distriktene. I tillegg er det mange likheter mellom helsevesenet i Norge og NHS systemet i Skottland, slik som finansieringsmodell og desentralisering.
Skottland har en god etablert innovasjonsinfrastruktur, hvor universitetsmiljøer og innovasjonslaboratorier tilrettelegger for samarbeid mellom næringsliv, forskning og offentlig sektor. Dette kan norske bedrifter som ønsker innpass i Skottland dra nytte av. Mange aktører i Skottland er åpen for samarbeid, inkludert NHS Skottland. Det er relativt enkel tilgang på både klinisk kompetanse og sentrale miljøer, blant annet det nasjonale Digital Health and Care Innovation Centre. I tillegg er det allerede gode etablerte samarbeidsrelasjoner på forskningsnivå, for eksempel mellom Senter for e-helse ved UiA og University of Strathclyde.
Klyngen har et etablert samarbeid med Scottish Development International, som kan bistå norske bedrifter som ønsker å satse i Skottland. Ta gjerne kontakt med oss så kan vi introdusere dere til de rette kontaktpersonene.
Vår samarbeidspartner Scottish Development International har utviklet et "Digital Health Map Scotland" som gir en god oversikt over det skotske helselandskapet. Dokumentet kan lastes ned via linken under (sist oppdatert 04.02.2021).
LES MER: Neste stopp Skottland
Pandemien har åpnet for nye initiativer innen IT og helse. Storbritannia ser økende etterspørsel etter nye løsninger som fasiliteter rask digitalisering. NHS England er delt inn i syv regioner som hver er ansvarlig for kvalitet, økonomi og drift av alle underorganisasjoner innen NHS. Se oversikt over disse regionene her.
Klyngen har et etablert samarbeid med The Department for International Trade (DIT) ved den britiske ambassaden, som kan bistå norske selskaper som ser mot UK. Ta gjerne en titt på oversikten "Working with the DIT" som kan lastes ned på under.