NOBA – en app som har endret livet for de med IBS-plager!

Selskap: Noba

Nettside: https://noba.app/

Noba-appen hjelper folk med IBS å finne trygg mat og gir bedre dager med enkel diettstyring.

NOBA – en app som har endret livet for de med IBS-plager!

Noba-appen hjelper folk med IBS å finne trygg mat og gir bedre dager med enkel diettstyring.

Ida sin reise fra IBS-plager til gründer av Noba

Ida har selv slitt med IBS (irritabel tarmsyndrom) i flere år, og opplevd mangel på kontroll når det gjaldt plagene tilknyttet denne tilstanden. Det har vært belastende, forteller hun, og dessverre er hun ikke alene om å ha det slik. Det er nemlig anslått at 15 av 100 i den norske befolkningen har IBS-tilstanden.

Oppdagelsen av LavFODMAP-dietten ble et positivt vendepunkt for Ida for å få økt kontroll over IBS-tilstanden. FODMAP er spesifikke, tungt fordøyelige karbohydrater som tynntarmen kan ha vansker med å bryte og absorbere, og LavFODMAP-dietten har vist seg å være svært effektiv i symptomlindring for mange med IBS-plager. Dietten kommer imidlertid ikke uten utfordringer, og eksempelvis må man lese ingredienslister for å kunne vite hvilke varer som kan inkluderes i dietten. Som utvikler, fikk Ida en idé.

Ideen om Noba kom altså fra et ønske om en samlet database som flere kunne få tilgang til. I denne databasen ønsket de å samle all informasjon rundt FODMAPs slik at det blir praktisk mulig å gjennomføre LavFODMAP-dietten her i Norge med produkter som finnes i norsk dagligvare.

"Å reise eller dra på utflukter var tidligere en stor kilde til stress fordi jeg var usikker på hvordan magen ville oppføre seg. Med Noba-appen har jeg tatt tilbake kontrollen og lever nå livet fullt ut," deler gründeren, som selv bruker Noba aktivt.

Et innblikk i Ida sin hverdag, som nå har fått økt kontroll over IBS-plagene etter bruk av Noba-appen (Foto: Privat)


Det viser seg at mange setter pris på det som Ida og hennes kollegaer har fått til. De har fått flere tilbakemeldinger om at løsningen de har utviklet har bidratt til økt livskvalitet, og at brukerne har fått tilbake kontroll over hverdagen. Appen har foreløpig over 100 000 nedlastinger, og det fortsetter å øke. Appen hjelper titusenvis i måneden med sine problemer!

Brukerundersøkelse av Noba sammen med NSCL

I løpet av 2024 har Norwegian Smart Care Lab (NSCL) gjennomført digitale intervjuer med brukerne av Noba.

«Jeg synes dette er en knallgod app og som jeg håper når ut til flere» sier en av brukerne som ble intervjuet av NSCL.

Funnene fra undersøkelsen indikerer en høy kundetilfredshet. Det kommer frem mange fornøyde tilbakemeldinger, men også forslag til potensielle forbedringer. NSCL spurte Noba i etterkant av intervjuene om det er noen tilbakemeldinger fra brukerne som har vært overraskende. Ida fra Noba forteller «det overrasket meg at det var så mange som ønsket at Noba skulle bli mer synlig i behandlingssystemet. Mange finner oss i dag litt tilfeldig, og kunne ønske de fikk vite om oss tidligere gjennom lege eller offentlig behandlingstilbud».

Det tok ikke lang tid før over 60 brukere hadde meldt interesse for å dele sine tanker om appen. Noba planlegger å fortsette med brukerintervjuer fremover for å sørge for at appen kontinuerlig møter brukernes behov og forventninger.

NOBA – en app for de som ønsker å ta kontroll over IBS-tilstanden!

Noba er en app som gjør LavFODMAP-dietten gjennomførbar, som igjen fører til lindring av symptomer. Appen lar deg både søke opp og scanne matvarer når du er i butikken, og gir deg en umiddelbar tilbakemelding på om dette produktet vil kunne trigge symptomer.

Det er fagpersoner som står bak vurderingene om det er lavt, moderat eller høyt FODMAP-innhold i de ulike varene. Noba kontakter også produsenter dersom de trenger mer informasjon. Det er dessverre få hjelpemidler for de som har IBS, og dette er noe Ida og hennes kollegaer ønsker å gjøre noe med.

Visjonen bak appen er å forbedre folkehelsen. Foreløpig er appen lansert i Skandinavia, men gründertemaet har store ambisjoner. Det anslås at 10-15% av verdens befolkning har IBS, og det foreligger dermed et enormt skaleringspotensial

Bilde av Noba-appen i bruk (Foto: Noba)

Noba deltar i år på EIRA accelerator-programmet, en plattform rettet mot å styrke helseteknologibedrifter i tidlig vekstfase. Programmet tilbyr deltakerne tilgang til bransjespesifikk kunnskap, verktøy og nettverk, med mål om å understøtte deres vekst og utvikling.

Arkiv