"Appen skal ikke bare løse et problem, den skal gjøre det på enklest mulig vis."
- Helge Andreas Felberg, Empaziz
Vis fakta

Selskap: Empaziz AS

Etablert: I 2017. Het da Lifechanger AS. Navnebytte i 2021.

Grundere: Terje Skulstad og Helge Andreas Felberg.

Produkt: En tverrfaglig og målrettet livsstilapplikasjon.

Nettside: https://empaziz.com/

ENKELT: Duoen bak Empaziz vil hjelpe folk å prioritere. (F.v.) Helge Andreas Felberg og Terje Skulstad. (Foto: Privat)

Empaziz AS lanserer helseappen de mener mangler på markedet

Livsstil- applikasjoner er på ingen måte mangelvare, men få er så individualiserte og helhetlige som den Terje Skulstad og Helge Andreas Felberg har jobbet med siden 2017.

Tekst: Solveig Kleven, studentskribent for Norwegian Smart Care Cluster


De startet som Lifechanger AS. Tross navnendring i 2021 er målet forblitt det samme; å lage den appen de selv har etterlyst i eget arbeid som manuellterapeut og klinisk ernæringsfysiolog.

– Som klinikere er vi helt avhengige av at pasienter gjennomfører noe på egenhånd, utenfor klinikkens fire vegger. Det å kunne hjelpe dem med nettopp det er en stor fordel, men det krever mye av både oss og pasientene, sier Felberg.

Noe tilsvarende det de etterlyste var ikke å finne på appmarkedet.

– Det er nettopp dette behovet, både for oss som behandlere, og for pasientene våre, denne appen springer ut fra, fortsetter han.

Selskapet ble medlem i Norwegian Smart Care Cluster i slutten av juni.

– Helseklyngen er en god match for oss. Spesielt fokuset på helseteknologi, og den kompetansen dere har, er midt i blinken for oss.


MESTRING: Empaziz er appen med mål om å gi livsmestring i et helhetlig perspektiv. (Foto: Empaziz)


Tverrfaglig forankring

Appen skal hjelpe mennesker å mestre eget liv. Fordi menneskers liv er sammensatte har Empaziz stort fokus på at applikasjonen har en tverrfaglig forankring.

– Livsstil, og bedring innenfor temaet, er tverrfaglig. Ett menneske sin hverdag inkluderer alt fra søvn, til kosthold, stressmestring til aktivitet. Vi må heller løfte blikket, og hjelpe folk å prioritere, og som en følge av det, mestre. Da må vi se på hele dagen deres, og hvordan ulike elementer av den påvirker hverandre, og personens behov, sier Felberg.

“Vi må heller løfte blikket, og hjelpe folk å prioritere, og som en følge av det, mestre” –Helge Andreas Felberg, Empaziz.


Eie endringene sine

– Appen skal ikke bare løse et problem, den skal gjøre det på enklest mulig vis. På den måten vil ikke endringen være farget av sykdom og” jeg må”. Det er et viktig element for varig endring, sier Felberg.

Når opplysningene appen trenger er fylt inn, gir den forslag.

– Disse forslagene tar hensyn til hverdagen din, og hva appen tror er gjennomførbart. Det er en helt annen måte å tenke app i forhold til å løse problemer.

Forslagene kommer i prioritert rekkefølge, med forklaringer på hvorfor noen er viktigere enn andre, men det er til syvende og sist opp til brukeren hvilke endringer de takker ja til.

– På den måten eier brukeren endringene sine i større grad, sier Felberg.

HØY SIKKERHET: – Vi benytter oss av journalsystemet HealthSum. Via dette journalsystemet har vi den høyeste sikkerhetsklareringen på lagring av helseopplysninger som en applikasjon kan ha, opplyser og Helge Andreas Felberg. (Foto: Empaziz)


Vil skille seg ut

Livsstilapplikasjonen til Empaziz vil ikke være uten selskap når den kommer på markedet.

– Det finnes utrolig mange helseapper. Derfor er det så viktig at vi gjør en skikkelig god jobb med de tingene som skiller oss fra resten av livsstilapplikasjonene der ute, sier Felberg.

Han mener det er spesielt et punkt de skiller seg ut på.

– Mange apper skal ha forbruker til å fylle inn enorme mengder informasjon. Ta kostholdsapper for eksempel. Der skal forbruker fylle inn antall brødskiver, men også kornsort, antall skinkeskiver. Det skal vi bort fra. Vi vil gjøre det enkelt for forbrukeren.


Ryggmargsskade

I arbeidet med applikasjonen har Empaziz inngått samarbeid med innvoasjon- forskning- og ernæringsavdelingen ved Sunnaas sykehus, Beitostølen rehabiliteringssenter, kommuneoverleger og landsforeningen for ryggmargsskade. Gjennom sistnevnte har de tilgang på en viktig brukergruppe som skal teste applikasjonen før den kommer på markedet.

– Det er en kompleks pasientgruppe, med tverrfaglige problemstillinger. De opplever alt fra mageplager og smerter til nedsatt sinnsstemning og bekymringer. Hvis vi kan lage en app som passer for dem og som fungerer godt, vil det være et veldig godt utgangspunkt for å hjelpe mannen i gata, sier Felberg.

Et annet samarbeid er viktig for at appen kan bli så målrettet som mulig.

– Utfordringen for mange andre helse- og livsstilapper er at de ikke kan spørre etter noe særlig sensitiv informasjon. Da blir den heller ikke like målrettet for individet. Vi benytter oss av journalsystemet HealthSum. Via dette journalsystemet har vi den høyeste sikkerhetsklareringen på lagring av helseopplysninger som en applikasjon kan ha.

Teamet i Empaziz har fortsatt noen viktige steg igjen før appen er helt klar for lansering i markedet. De håper klyngen og labben kan bidra til å sette fart på prosessen.

Arkiv