"For meg handler det om å bruke erfaringen fra musikk mot et økende samfunnsproblem."
- Dag Langfoss-Håland, sier gründer av Mundu
Vis fakta

Selskap: Mundu

Opprettet: 2018

Ansatte: 3

Visjon: Øke livsgleden til personer med demens, at pårørende kan være nærmere.

Bakgrunn: Dag Langfoss-Håland jobbet 12 år som musikkagent. Han har erfaring fra Sony Music og de største booking-byråene i Norge. Har vært eksklusiv agent for artister som Raga Rockers, Bertine Zetlitz og Eva & The Heartmaker.

Gründer: Dag Langfoss-Håland

Medgründere: Pål Wagtskjold-Myran og Erlend Hausken, som begge noterer lang erfaring fra musikk- og kommunikasjonsbransjen.

Web: https://www.mundu.no/


Visste du?

  • Gründerne solgte appen Voisey til Snap Inc i 2020.
  • Gründerreisen startet først i 2014, da trioen utviklet en dj-applikasjon Vibble der hvem som helst kunne høres ut som en fantastisk dj.
  • Mundu er utviklet i samarbeid med NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus, som har erfaring fra og benytter musikkterapi.
LIVSGLEDE: Gjennom musikkhelseapplikasjonen Mundu ønsker Dag Langfoss-Håland og medgründerne å øke livsgleden til personer med demens. Mundu er verdens første tilbyder av musikk for helse satt i system for det offentlige. (Foto: Mundu)

Ny musikkhelseapp vil vekke livsgleden for personer med demens

I tolv år jobbet han som musikkagent, med kjente navn som Bertine Zetlitz, Raga Rockers og Eva & the Heartmaker. Nå retter gründeren blikket mot demens. Musikkhelseapplikasjonen Mundu er lansert.

Tekst: Martin Simenrud, frilansskribent for Norwegian Smart Care Cluster

Foto: Mundu


I Norge er over 100.000 rammet av demens. I løpet av de neste tiårene vil tallet vokse til det dobbelte. Noe av det tøffeste med sykdommen, er at demens også påvirker de pårørende i stor grad.

I samarbeid med NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus har Mundu blitt til. Olaviken er det eneste spesialiserte sykehuset i Norge for alderspsykiatrien.

Mundu er en musikkhelseapplikasjon som er sterkt influert av en av Olavikens behandlingsmetoder, nemlig musikkterapi.

– For meg handler det om å bruke erfaringen fra musikk mot et økende samfunnsproblem, sier gründer Dag Langfoss-Håland.

Tidlig i pandemien sa daværende helseminister Bent Høie at demens er en større utfordring enn covid-19. Da sa forskningssjef Geir Selbæk til NRK at vi trenger å tenke grunnleggende nytt om hvordan tjenester for eldre organiseres.

Mundu er verdens første tilbyder av musikk for helse satt i system for det offentlige.

– Denne løypen er det ingen som har tråkket før, sier Langfoss-Håland.


Mundu musikkapp
MINNER: Bilder fra musikkhelseapplikasjonen. Musikk velges fra foretrukket sjanger og ønske, som settes sammen med minner fra den berørtes liv. (Foto: Mundu)


Men, musikk for helse?

Mundu gir tilgang på millioner av lisensierte låter. Musikken, som velges ut fra foretrukket sjanger og ønske, settes sammen med bilder fra den berørtes liv. Langfoss-Håland forklarer at musikken kan ha en helt spesiell effekt.

– Da oppstår magien som er velkjent fra musikkterapien. Minner dukker opp. Et savnet smil, en liten trall, et par dansesteg, en fin kommentar like så. Mundu skaper glimt av kontakt, gode øyeblikk og høydepunkt i hverdagen. I de øyeblikkene kommer livsgleden tilbake, sier han.

En meta-analyse av forskningen på feltet musikkterapi, publisert i Ageing Research Reviews, støtter erfaringen. Ueda og kolleger konkluderer med at musikkterapi reduserer atferds- og psykologiske symptomer av demens. Analysen, som ble publisert i 2013, anbefaler bruken av musikkterapi. Et stort pluss med musikkterapi, ifølge studien, er at de berørte unngår bieffekter fra farmasøytiske legemidler.

Behandlingsmetoden anbefales også av flere norske aktører. Norsk forening for musikkterapi sier at musikkterapien kan skape nye muligheter for kommunikasjon og personlig uttrykk, som kan være ekstra viktig for personer med demens.

Med applikasjonen fra Mundu, kan minner fra ulike faser vekkes til live. En tematisk inndeling av musikk og bilder, åpner dørene for samtaler om familie, yrkeslivet, eller den spesielle ferieturen.

I disse øyeblikkene kommer den berørte tilbake. Det kan føles ekstra sterkt for de som står nært, og tilbyr et øyeblikk av samhold og fellesskap.

– Jeg hører flere pårørende si at demens er en evig lang maraton. Når den berørte ender på sykehjem og mister språket sitt, følger gjerne dårlig samvittighet og mindre besøk enn hva pårørende egentlig ønsker. Når pårørende og brukeren samles for å se en video, som begge kan relatere til, oppstår plutselig dialogen igjen. Det vil inspirere pårørende til å komme oftere på besøk, sier Langfoss-Håland.

Her kan du lese historien om Vigdis og Roy.


Mundu bilde og musikk
BILDER: Mundu gir tilgang på millioner av lisensierte låter. Musikken, som velges ut fra foretrukket sjanger og ønske, settes sammen med bilder fra den berørtes liv. (Foto: Mundu)


En musikalsk åpenbaring

Selv med over ti år erfaring fra musikkbransjen, var de helbredende effektene av musikk en positiv overraskelse for Langfoss-Håland.

– Demens var et distansert tema for meg og mine medgründere. Etter dialogen med Olaviken, fikk vi en ny åpenbaring av musikkens helsebringende kraft, sier han.

Gründerreisen startet i 2014 sammen med Pål Wagtskjold-Myran og Erlend Hausken, som begge noterer betydelig erfaring fra musikk- og kommunikasjonsbransjen.

Den musikalske åpenbaringen som fant sted år tilbake, har nå blitt til den etterlengtede lanseringen av Mundu sin applikasjon.

– Vi ønsker økt bevissthet rundt misjonen. Ingen profesjonelle aktører har tatt tak i musikkens helsebringende kraft. Her finnes det altså et mulighetsrom for å introdusere Mundu også i andre områder av psykisk helse. Uansett hvem vi er, kan musikken helbrede. Men først ønsker vi å hjelpe dem med demens, sier den tidligere musikkagenten.

Arkiv