Håndhygiene har fått forhøyet status med rette etter pandemien, likevel har vi fortsatt mye å gå på. Selskapet Resani kastet seg inn i kampen, med teknologi som virkemiddel. Fagskolen Rogaland testet løsningen sammen med Norwegian Smart Care Lab.
Tekst: Jofrid Åsland, kommunikasjonsansvarlig Norwegian Smart Care Cluster
– Ansatte og pasienter lider unødvendig på grunn av mangel på håndhygiene, sa Per Ivar Selvaag.
Han snakket til ansatte ved Fagskolen Rogaland. Det er noe ved denne mannen som engasjerer og får fram smilet hos tilhørerne. I lette vendinger uten et påtatt dryss av fremmedord forteller han om truslene som lurer på håndflatene våre.
Per Ivar leder selskapet Resani. De jobber for å bygge opp under samfunnets motstandskraft mot infeksjonen og sykdommer. Deres hårete mål og drøm er at infeksjoner som spres som følge av dårlig håndhygiene forsvinner helt. Det er her den smarte spritdispensoren fra Resnai kommer inn i bildet.
En ny dings på skolen
Studentene og lærere la fort merke til den nye dingsen like innenfor hovedinngangen. Med spreke farger, og etter hvert øyne på fra en kreativ lærer. Noe av poenget er nemlig å bli sett.
– Det har vært kjekt dette her, og jeg tro vi har sprita hendene godt. Vi ble jo til og med tomme for håndsprit her på skolen, sier Jorunn Løge.
Hun er faglig ansvarlig for helse- og oppvekstfag ved Fagskolen Rogaland.
Statistikken viser at mange dropper hånddesinfeksjonen, selv om den er tilgengelig. Hva kan det skyldes? Noen ganger er det kanskje tomt for håndsprit, eller kanskje dispenseren ikke var så synlig?
Fagskolen Rogaland har i samarbeid med Norwegian Smart Care Lab bidratt til en test for selskapet Resani. Ved å teste nyvinningen med reelle brukere får selskapet nyttige innspill til videreutviklingen av produktet sitt.
– Vi synes det er bra at fagskolens studenter og ansatte kunne bidra til denne testen. Vi håper arbeidet kan resultere i enda bedre håndhygiene, som er et veldig viktig tema, sa Jorunn.
Utformingen og måten dispenserne skal brukes på er annerledes fra de tradisjonelle dispenserne vi kjenner fra butikker og institusjoner. Produktet er utviklet for å gi en bedre effekt og ikke minst spore hvor mange som bruker dispenseren. Praktisk nok er det også mulig å legge fra seg ting du måtte bære i hendene på toppen av produktet.
– Vi vil ha ærlige tilbakemeldinger. Kom med dem, sa Per Ivar.
– Det er kanskje en rar tilbakemelding, men vi opplevde at en person syntes det var ubehagelig å stikke hendene inn i dispenseren, svarte Jorunn.
Produktet er utstyrt med en sensor. Denne sørger for at hendene, som er plassert inn i den romslige åpningen, får en real dusj med håndsprit.
Kine Norland fra Resani var også med til Fagskolen Rogaland for å ta imot tilbakemeldinger, og dele ut en liten oppmerksomhet til ansatte og elever ved skolen.
– Takket være dere har vi funnet ut viktige ting, som blir med oss og preger den videre produktutviklingen, sa Kine.
Oversikt over håndhygiene i sanntid
Ved å utstyre brukerne med en tag sporer produktet fra Resani hvor mange som spriter hendene sine, og hvor mange som bare dropper muligheten. Tallene fra Fagskolen Rogaland viste at det var 20 prosent som desinfiserte hendene ved siste måling. Kanskje ikke så høyt tall som Jorunn trodde? Men dette kan ha andre årsaker enn latskap, og her ligger muligheten til forbedring og utvikling av god håndhygiene.
– Ting kan endre seg fort. Det viktigste poenget er at bruk av data i sanntid beskytter pasienter og helsearbeidere mot smitte. Her ligger en unik mulighet til å gjøre målinger og justeringer underveis i arbeidet i stedet for å ligge i etterkant, forklarte Kine og Per Ivar.
De pakket fornøyd med seg dispenserne sine, som hadde fått et mer personlig preg etter oppholdet på fagskolen. Flere pilottester og videreutvikling av løsningen er neste steg på veien mot markedet.
– Det kan veldig godt hende vi kommer til å utstyre noen av produktene med øyne i framtida også, særlig om de skal brukes i barnehager eller barneavdelinger, sa Per Ivar.
Fagskolen Rogaland er en god samarbeidspartner av Norwegian Smart Care Cluster og labben. Resani er medlem av Norwegian Smart Care Cluster.