"Visjonen er at sensoren er godkjent til klinisk bruk våren 2024, og at sykehus eller legevakter kan ta i bruk verktøyet til kontinuerlig måling av pustefrekvens i løpet av 2024 og 2025."
- Øystein Ødegaard-Olsen, gründer av Eupnea
Vis fakta

Etablert: 2016

Team: Eupnea består av et team på sju personer

Mål: om at sensoren er godkjent til klinisk bruk innen våren 2024

Marked:

  • Det skandinaviske markedet for sensoren er estimert til 2 milliarder
  • Markedet på verdensbasis er estimert til 280 milliarder
STILLE SEILAS: Øvelsen stille seilas innebærer å gjennomføre runder helt uten kommunikasjon mellom mannskapet. Det krever spisset oppmerksomhet blant alle deltagere. Mannskapet avbildet er Anders Kronborg Kjær, Morten Ulrikkeholm, Øystein Theodor Ødegaard-Olsen, Christina Sneholt Refn og Thomas Mortensen. (Foto: Privat)

Lege, gründer og verdensmester i seiling: – Jeg sover lite

Som medisinstudent jobbet han også fulltid som kiropraktor. Gründer, fastlegepraksis, familiemann, en suksessfull seilekarriere, og aktiv løper er bare introduksjonen til mannen bak selskapet Eupnea.

Tekst: Martin Simenrud, frilansskribent for Norwegian Smart Care Cluster

Eupnea utvikler en sensor til kontinuerlig overvåkning av pustefrekvens. Det gir mulighet til å identifisere pustemønster, og tilbyr dermed en tidligere indikasjon på eventuell sykdomsutvikling. Det kan bety at en rekke sykehusinnleggelser unngås.

Selskapet har allerede inngått samarbeid med blant annet Haraldsplass sykehus og Bergens legevakt. Prosjektet har blitt kåret til Vestlandets beste idé og fått omtale i Dagens Næringsliv.

Ideen anerkjenner behovet for ny velferdsteknologi i et hektisk yrke, men denne saken handler først og fremst om mannen bak ideen, som noterer suksess etter suksess.


Verdens beste

I 2011 ble Øystein Ødegaard-Olsen verdensmester i seiling. Den suksessen ble umiddelbart fulgt opp, med førsteplass i europamesterskapet året etter.

Fra seilingen har han lært å sette seg mål. Å vite den nøyaktige retningen og ha et langtidsperspektiv, er essensielt for å ikke “virre rundt i mørket”. Likevel må noen ting ofres for at kabalen skal gå opp.

– Nei, nå får jeg jo ikke seilet lenger. Planen er jo egentlig å komme tilbake til det. Det er rett og slett en slags permisjon fra den aktiviteten. Nå handler det om å holde seg i form, slik at muligheten fortsatt er der i framtiden, sier den tidligere verdensmesteren.

Unik trening fra seilingen, som øvelsen stille seilas, gjør at Ødegaard-Olsen har helt spesiell erfaring fra lagarbeid.

– Som navnet antyder, innebærer øvelsen stille seilas å gjennomføre fulle runder helt uten kommunikasjon. Vi var et mannskap på 9, og alle må virkelig skjerpe oppmerksomheten, sier han.


Denne strategien har han tatt med seg videre. I tillegg til sine egne, har Ødegaard-Olsen oversikt over oppgavene til de rundt seg.


VERDENSMESTER: I 2011 ble han verdensmester i seiling. Fra det har han lært mye som er tatt med over i gründerlivet. Mannskapet avbildet er Anders Kronborg Kjær, Morten Ulrikkeholm, Øystein Theodor Ødegaard-Olsen, Christina Sneholt Refn og Thomas Mortensen. (Foto: Privat)




Stille seilas, lite stress og skarp oppmerksomhet

Samtidig som han tok medisinutdanningen, jobbet han også fulltid som kiropraktor. Etter endt utdanning jobbet han i spesialisthelsetjenesten, mens behovet for fastleger økte i takt med tiden. Omsider valgte han å ta steget over, og tok på seg en liste på 900 pasienter.

Det aktive og det akademiske livet kombineres også med familieliv.

– Jeg sover lite. Jeg er heldig sånn sett, for jeg trenger også lite søvn, sier Olsen.

Kanskje noe overraskende, føler han ikke mye på stresset i hverdagen. For Ødegaard-Olsen er det heller de rundt han som kommer med bekymrede kommentarer.

– De som ikke kjenner meg så godt kjenner nok litt på det. “Du gjør veldig mye, du må passe på deg selv”, sier de. Men min kone, hun skjønner hvis jeg virkelig er stressa, sier han.

Når ferien omsider kommer, kobler han helt av. Da er oppkommende møter, presentasjoner og gjennomganger nøye planlagt til første dag tilbake på kontoret.

– Og fra første januar er jeg helt på igjen, sier Ødegaard-Olsen


Toppen av isberget

Før så samfunnet gjerne på gründerlivet med store øyne, at for å lykkes må det satses fullt på selve drømmen. Nå i dag, begynner flere og flere å kombinere gründerlivet med full jobb og andre sysler.

I Ødegaard-Olsen sitt tilfelle, er gründerlivet en direkte konsekvens av behov fra legeyrket. Sensoren som utvikles av Eupnea, er et verktøy han selv trenger i jobbhverdagen.

Eupnea retter søkelys på utviklingen og behandlingen av kols. Når sensoren gir beskjed, vil pasienten selv kunne unngå komplikasjoner ved å ta i bruk ulike pusteøvelser.

– Det er spådd at toppen av isberget på kols kommer i 2025. Vi vil bidra til at disse menneskene får en bedre hverdag, avslutter Ødegaard-Olsen og fortsetter:

– Visjonen er at sensoren er godkjent til klinisk bruk våren 2024, og at sykehus eller legevakter kan ta i bruk verktøyet til kontinuerlig måling av pustefrekvens i løpet av 2024 og 2025.

EUROPAMESTERE: I 2012 ble suksessen fra året fulgt opp, da Ødegaard-Olsen og mannskapet ble europamestere. Mannskapet avbildet er Anders Kronborg Kjær, Morten Ulrikkeholm, Øystein Theodor Ødegaard-Olsen, Christina Sneholt Refn og Thomas Mortensen.
Arkiv