"Lederskap er effekten av adferd og kommunikasjon. Det vil si hvordan du i maktposisjon påvirker omgivelsene dine. Er du klar over at dine ansatte går hjem og snakker om deg rundt middagsbordet?"
- Knut Roppestad, organisasjonsutvikler AG Johnsen
Vis fakta

Selskap: AG Johnsen

Etablert: Sveits 2007

Produkt:

  • Organisasjonsutvikling og lederstøtte
  • bistand med bemanning
  • hjelp med regulatoriske spørsmål - QA/MDR
  • hjelp til å skaffe virksomheter den spisskompetansen de trenger enten ved rekrutteringsbistand eller gjennom konsulenttjenester

Visste du?

DIGITAL ERFARING: Koronapandemien var ikke den store omveltningen for arbeidsmetodene til organisasjonsutvikleren Knut Roppestad fra AG Johnsen. Selskapet har nemlig jobba digitalt og over landegrensene lengre enn de fleste. Da finanskrisen rista verden i 2008 begynte de å omstrukturere, og bytta ut kontorfasiliteter i fem forskjellig land med hjemmekontor. Siden 2010 har selskapet jobba hjemmefra og samarbeida over landegrenser ved hjelp av digitale møter.

LIVETS KRYDDER: Musikken er et viktig krydder i livet til Knut Roppestad.

Vend øre til hans toner her (klikk på bildet):

Du som kaller deg leder: Hvor bevisst er du på at du påvirker folk sitt liv?

Det er et viktig spørsmål for organisasjonsutvikleren Knut Roppestad. Hvordan bygge en bedrift? Det har han jobbet mye med. Ofte koker det ned til å finne balansen i livet – og i organisasjonslivet.

Tekst: Jofrid Åsland, kommunikasjonsansvarlig Norwegian Smart Care Cluster

Foto: North Philm

Det er en stund siden nå. Han hadde akkurat bygd opp Karrieresenteret i Oslo, var nyskilt og trengte en jobb. 21 år senere representerer jobben i AG Johnsen og musikken den perfekte balansen. Er det ikke den vi jakter på alle sammen?


Vil aldri pensjonere seg

Knut var godt voksen da han fant ut hva han skulle gjøre resten av livet.

– Jeg pleier å si at jeg gikk av med pensjon da jeg var 51 år. Da fant jeg ut hva jeg skulle bruke meg selv til: Være musiker og rådgiver så lenge jeg kan. Det er jo sånn, jeg tror de fleste har lyst til å føle seg nyttige.

Mannen på andre siden av skjermen har på seg skjegg, en rocka t-skjorte og et vennlig smil. Et halvt århundre på denne jorden har lært ham at du kommer langt med å oppføre deg ordentlig og levere. Det er umulig å pynte seg til resultater med hvite skjortesnipper og høyttravende ord. Han kan strekke seg til å slenge en dressjakke over identitetsmarkøren, t-skjorta.

Da Knut var 13 år begynte sangene å poppe ut fra pennen hans, musikken har vært et viktig krydder i livet siden. Med økende alder og mer egentid et stadig viktigere krydder. Han spiller helst amerikanainspirert eget materiale. Musikken krydrer også arbeidslivet. Når det passer seg trekker han fram gitaren, og lar musikeren og organisasjonsutvikleren møtes. De fleste setter pris på at han bryter opp teorien med en trall.

– Jeg vil gjerne jobbe med mennesker som har fått ansvar for å levere noe, toppledere og ledergrupper.

Han lar seg fascinere av organisasjon, endringsledelse og prosesser. Hvordan leverer de her? Hvilke mekanismer er i sving?Makten å lede

– Å komme i mål, det er god ledelse. Ingen eier jobben sin, vi er her for å oppnå noe. Det er viktig å snakke om akkurat det: Hvorfor er vi her? Ingen organisasjon eksisterer for å ha en god ledelse eller et godt arbeidsmiljø, det er fordi vi skal gjøre noe. Husk det.

Knut er opptatt av resultatene. Det gir mening.

– Den gode leder leverer gode resultater på kort og lang sikt.

Han har selv hatt lederskoa på. Slik han ser det skal topplederen sørge for at alt sklir sømløst. Det handler om å forvalte ressursene på kort og lang sikt.

– Lederskap er effekten av adferd og kommunikasjon. Det vil si hvordan du i maktposisjon påvirker omgivelsene dine. Samtidig må du aldri glemme at du som en toppleder blir observert hele tiden. Er du klar over at dine ansatte går hjem og snakker om deg rundt middagsbordet?

Når organisasjonsutvikleren blir kobla på for å bidra trekker han ofte fram denne påminnelsen. Han mener en toppleder bør være bevisst på sin påvirkningskraft.

– Det finnes en symboltygde i en kommentar fra lederen. Det er mye sant i utsagnet: «På gulvet stakk jeg folk i sida – nå slår jeg folk i hode med slegge.»


Motivasjonsforedrag – når musikk og organisasjonsteori møtes

– Jeg vil ikke sløse bort livet mitt på å gjøre noe meningsløst. Søken etter mening er noe dypt menneskelig.


Hvorfor er vi på jobben?

Han vender ofte tilbake til dette spørsmålet. Det handler om hvorfor vi er her. Knut mener lederen alltid skal definere den nye normalen, ikke ønske seg tilbake til det som var.

De viktige spørsmålene er:

  • Hvorfor er vi på jobben?
  • Hvor skal vi?
  • Hva er gevinstene?
  • Hva har vi tapt?

Et konkret eksempel er endringer knyttet til pandemien. Hjemmekontor har blitt den nye arbeidsnormalen. Her kan vi finne både positive og negative opplevelser.

– Jeg mener arbeidslivet burde være mer individtilpassa når det er mulig. Det er store forskjeller på hvilke verdier og kulturer vi lager på arbeidsplassene våre. Men hvor er den individuelle tilpasninga?

Knut mener arbeidslivet burde vært romsligere. Noen er A-mennesker, andre B-mennesker. Noen kan konsentrere seg lenge uten pause, andre jobber supereffektivt i korte etapper.

– Det kan se ut til at koronapandemien har endra litt på hvordan vi rigger arbeidslivet. Jeg mener det viktigste for å oppnå resultater er å skape en kultur for balanse i livet.

Selv hadde han egentlig planlagt å ta på seg lederskoa igjen, men så var det denne jobben som passa så godt og gir ham muligheten til å ha den rette balansen i livet. Svaret på hvorfor denne mannen er på jobb vet du nok allerede: Han jobber for at andre skal kunne leverer resultater.– Hvorfor medlem av klynga?

(Et naturlig spørsmål til en som er opptatt av hvorfor vi er på jobben.)

– Klynga kobler mange interessenter i et økosystem. Det synes jeg er kjempespennende. Her kan alt fra oppfinnere, investorer, bedrifter og forskere finne hverandre. Det gir mange vinn-vinn muligheter.

Knut liker begrepet økosystem, ikke minst synes han helseteknologi er et spennende felt. Han tror det er viktig at medlemmene føler merverdi gjennom medlemskapet, og mener klynga skal være stedet hvor alle med interesse og kunnskap innenfor helseteknologi samles. Det gir verdi.

– Dette er et spennende marked for AG Johnsen. Vi jobber allerede opp mot flere helseteknologiselskaper som skalerer opp. Vi gir råd til omstillingsarbeidet: hva er lurt å gjøre i forskjellige vekstfaser.

#staytuned - AG Johnsen tilbyr også tjenester og rådgiving knyttet til det regulatoriske. Senere denne våren får du møte deres regulatoriske rådgiver.

Arkiv