"— Å få en spiseforstyrrelse koster ekstremt mye for samfunnet, for individet selv og for alle rundt. Vi er nødt til å jobbe forebyggende i tidligfase"
- Monica Hannestad, These Ways
Vis fakta

Hva er design thinking metodikk?

Designere løser problemer og skaper nye løsninger ved å orientere seg rundt mennesket. Design thinking er en menneskeorientert måte å jobbe med innovasjon og utvikling. Den kobler en analytisk tilnærming med intuisjon og kreativitet. Det er bevist at denne måten å tenke og jobbe på kan gi store gevinster.

Kilde: DOGA

Om These Ways

Selskap: These Ways

Etablert 2019

Gründer: Hogne Gjersvik

Produkt: Innovasjon- og tjenestedesign

Web: https://theseways.no/

Vil du være med å skape nye løsninger og få opplæring i Design Thinking? https://nettros.no/en-av-ti/

ØNSKER DU Å BIDRA?

Kontakt Monica HER

FOREBYGGING: Monica Hannestad ønsker sammen med prosjektgruppen å utvikle et verktøy for forebygging av spiseforstyrrelser. (Foto: These Ways)

Vil forebygge spiseforstyrrelser med innovasjonsmetodikk

— Med design thinking ønsker vi å forstå rotårsaken til det enorme samfunnsproblemet vi har i dag. Målet er å utvikle et verktøy som skal gjøre det lettere å prate med barn og unge om spiseforstyrrelser, forteller Monica Hannestad i These Ways.

Tekst: Sunniva Tighe, praksisstudent hos Norwegian Smart Care Cluster og Lab


Forebygging, samarbeid og innovasjon er stikkord for prosjektet som These Ways har satt i gang sammen med Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) og Pracademy. Prosjektet har mottatt til sammen 3,4 millioner kroner fra Sparebanken Vest og Stiftelsen Dam. Det har bidratt til en god start på prosjektet med mål om å forebygge den psykiske lidelsen. Prosjektgruppen har også søkt midler hos Stiftelsen SR-bank.

— Vi søker flere samarbeidspartnere. Spiseforstyrrelse er den raskest voksende psykiske lidelsen vi har. Samtidig har temaet vært svært underkommunisert i mange år. Vi trenger mer midler, sier Hannestad.

Samfunnsproblem

Tallene taler for seg. En rapport fra Menon Economics viser at ved å forebygge 100 tilfeller av alvorlig spiseforstyrrelse kan man redusere samfunnskostnadene med ca. 550 millioner kroner.

— Å få en spiseforstyrrelse koster ekstremt mye for samfunnet, for individet selv og alle rundt. Ved å legge ned ressurser i forebygging kan vi som samfunn spare store summer. Som samfunn må vi snakke om spiseforstyrrelser på en annen måte. Vi må jobbe forebyggende i tidligfase, sier Hannestad.


Gode markedsmuligheter og stor innovasjonshøyde

Hannestad forteller at det ligger gode markedsmuligheter i kommunikasjonsverktøyet de skal utvikle.

— Så vidt meg bekjent finnes det ingen lignende verktøy enda. Vi har lett etter gode eksempler internasjonalt, men det har vi ikke funnet. Det er dermed ganske god innovasjonshøyde på dette prosjektet.

Hun forteller at prosjektet representerer en kjempesatsing innenfor feltet. Prosjektgruppa ser både nasjonalt og internasjonalt. De ønsker samarbeidspartnere som vil være med å løfte verktøyet som skal forebygge det store samfunnsproblemet.


Hannestad forteller at de er i dialog med flere samarbeidspartnere slik som Universitetet i Bergen, Bergen Kommune og Helse Bergen.

—Spiseforstyrrelser er en så farlig tilstand og sykdom at vi må samarbeide for å kunne få ut løsninger så kjapt som mulig. Vi må ha alle mann til pumpene! Unngår vi at noen utvikler en spiseforstyrrelse, så vil disse personene ha det utrolig mye bedre. Det er jo selvfølgelig der det begynner og slutter alt sammen, avslutter Hannestad.

Arkiv