"Selv om den store majoriteten er innenfor i det digitale samfunnet, gjør den brå digitaliseringen under korona det kanskje ekstra utfordrende for de som står utenfor."
- Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland
Vis fakta

Digitalt utenforskap må motvirkes – men hvordan gjør vi det?

På arrangementets nettside finner du også presentasjonene fra foredragsholderne.

TIL ARRANGEMENTSSIDEN

Digital hele livet

Det heter den kommende strategien fra distrikts- og digitaliseringsministeren. En målsetning som også gjelder for den ferske oppstartsbedriften Kakadu. I denne saken finner du opptak fra webinaret om digitalt utenforskap.

Tekst: Jofrid Åsland, kommunikasjonsansvarlig Norwegian Smart Care Cluster

– Selv om den store majoriteten er innenfor i det digitale samfunnet, gjør den brå digitaliseringen under korona det kanskje ekstra utfordrende for de som står utenfor. Da er det gledelig å se hvordan kommunene og næringslivet jobber for å motvirke dette. Vi må se på helheten i behovene for digital inkludering – hos alle grupper i samfunnet, sa distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland til Forum for offentlig service (FOS).

Hofstad Helleland har vært tydelig på at digitalt utenforskap på motvirkes. I sitt innlegg understreka hun at alle ledd må samarbeide for å sikre befolkningen god digital inkludering gjennom hele livet.

I sin innledning fortalte ministeren om regjeringens arbeid i forhold til dette temaet.

– Vi må se på helheten i behovene for digital inkludering – hos alle grupper i samfunnet, sa Hofstad Helleland.

TAR ANSVAR: (F.v.) Hege Fiskå og Ingvild Erøy er damene bak selskapet Kakadu. – Filosofien bak tjenesten er at alle har et digitalt potensial. Vi i Kakadu skal hjelpe deg å videreutvikle det! sier damene. (Foto: Tommy Ellingsen)

Digital opplæring på en ny måte

– Vi synes det er veldig viktig at problemet med digitalt utenforskap løftes opp. Når ministeren stiller på arrangementet er det virkelig en bekreftelse på hvor viktig dette er. Samskape er et viktig stikkord og en vei til mål. Derfor er det veldig positivt at webinaret rommer både offentlige og private aktører. Jeg håper mange vil ta kontakt med oss etter webinaret, sa Ingvild Erøy.

Selskapet Kakadu jobber for digitalisering av innbyggere på tvers av generasjoner og kommunegrenser. Deres mål er at alle skal få ta del i den digitale utviklingen.

TA KONTAKT: Mer informasjon om Kakadu og kontaktinformasjon

Damene i Kakadu får støtte fra Tone Bye, prosjektleder i Pensjonistforbundet.

– Digitalt utenforskap motvirkes først og fremst ved en brukerorientert utvikling - et sterk brukerorientert samarbeid mellom frivilligheten, næringslivet og offentlig sektor med et mål om å sikre universell utvikling og ( universell)opplæring, sa Bye.

Harald Olimb Norman, generalsekretær i Pensjonistforbundet, deltok med innlegg under webinaret og fortalte om det utfordrende utenforskapet.

– Det er et stort men, og det er at det er omtrent 600 000 mennesker som ikke er digitale nok til å for eksempel delta på et webinar. Det er det som er det digitale utenforskapet. De mestrer det rett og slett ikke, og det må vi gjøre noe med. Noen er helt analoge, og kommer alltid til å være det. Disse må vi følge opp på en slik måte slik at de ikke føler det digitale utenforskapet som noe nedverdigende, sa generalsekretæren i Pensjonistforbundet i sitt innlegg.

NO ISOLATION: Selskapet som jobber for varm teknologi var også representert under webinaret ved Anders Ruud Sørli.

En enkel vei til digitalt fellesskap

– Vår utvikling er veldig brukernær. Våre produkter er ikke et resultat av fancy ideer. De er rett og slett et resultat av brukerinnsikt, brukerinvolvering og veldig mye brukertesting, sa Anders Ruud Sørli fra No Isolation.

Han fortale om produktet deres KOMP, og hvordan det ble utviklet. Produkter gir trygg, sosial kontakt på de eldres premisser.

MER INFORMASJON: No Isolation

DUM? Arne Ullvolden (t.v.) stilte spørsmålstegn ved programmerernes agenda, om de ønsket å vise han hvor dum han er. Nå skal han jobbe for enkle digitale løsninger sammen med Easymeeting. Her under webinaret sammen med barnebarnet Samuel Massie og Hans Johan Tofteng (t.h.) fra selskapet Easymeeting.

Ansatt som teknologirådgiver

Samuel Massie og "Bestefar" Arne Ullvolden skapte god stemning under webinaret. "Bestefar", som han heter på folkemunne, er nemlig blitt ansatt i selskapet Easymeeting. Han fortale om utfordringer knyttet til enkle utfordringer i hverdagen.

– Jeg lurer på om de som programmerer bare vil vise hvor flinke de er, og hvor dum jeg er? underet Arne Ullvolden seg.

– Etter nesten 30 år i pensjonistlatsabben har du gått tilbake til arbeidslivet, sa Samuel om bestefaren.

Nå skal han jobbe som rådgiver hos Easymeeting, slik at de sikrer utvikling på brukernes premisser. Målet til Bestefar Arne å starte en digital revolusjon.

– Det er fantastisk å ha en så engasjert ansatt som Arne, sa Hans Johan Tofteng fra selskapet Easymeeting.

Easymeeting tilbyr en løsning, som blant annet gir en svært enkel måte å bruke videosamtaler på. Dermed kan eldre lettere holde kontakten med venner og familie. Selskapet samarbeider med Pensjonistforbundet om å lage digitale kaféer.

– Det er fantastisk fint at Norwegian Smart Care Cluster og Pensjonistforbundet går i spissen, for dette er ikke en oppgave vi kan løse alene. Dette er en oppgave vi må løse sammen, sa Tofteng.

VIL DU VITE MER? Mer informasjon om Easymeeting her

Ta en kikk på opptaket for å studere temaet fra flere vinkler. Digitalt utenforskap og løsninger ble belyst fra forskningen, fra det offentlige perspektivet, brukersiden og ikke minst fra leverandører som utvikler morgendagens helseløsninger.

HOVEDBILDE: Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland. Foto : Martin B. Andersson/BLD

Arkiv