"Jeg er veldig imponert over det dere har fått til på ett år, og spesielt dette året her."
- Bent Høie, Helseminsiter

– Se hva vi har fått til Bent Høie

HelseCampus Stavanger feiret første bursdag med storfint besøk av selveste Helseministeren. Han fikk se et levende senter som yrer av planer. – Jeg er sikker på at noen av framtidens nye løsninger innen helse kommer fra dette miljøet, sa Høie.

– Det du åpna for ett år siden var et skall. Nå er det liv her, og senteret begynner å ta form. Næringslivet er kommet inn og vi er sikre på at dette blir bra, sa Arild Kristensen til ministeren på vei inn til den ventende forsamlingen i HelseCampus Stavanger.

På grunn av smittevernstiltak var det begrenset hvor mange som kunne delta på arrangementet fysisk. Heldigvis var flere aktører aktive med kamera slik at mange fikk ta del i begivenheten.

Norwegian Smart Care Cluster strømmet direkte fra presentasjonen i Stavanger kommunes hverdagslab:


Marit Hagland, leder av Norwegian Smart Care Lab, forklarte ministeren hvordan bedrifter og brukere kommer sammen i HelseCampus Stavanger. Der tester de nye løsninger og produkter. Det er nemlig Norwegian Smart Care Lab som koordinerer bruk av HelseCampus med næringslivet. Hagland trakk spesielt fram Pilot H og Katapult-ordningen som viktige tiltak for næringslivet innen helse. Hun mener ordningene er avgjørende for å lykkes med å bygge en helsenæring i Norge.

LES OGSÅ: Samarbeidsavtalen med Norwegian Smart Care Cluster gir HelseCampus bedre kontakt med næringslivet

En stor dag

– Velkommen til HelseCampus Stavanger. Det er en spesiell ære å ønske helseministeren velkommen. Da du var her for ett år siden var det tomt, og nå er vis stolte over å vise hva vi har fått til, sa Ragne Farmen, prosjektleder for HelseCampus.

Kari Nessa Nordtun, ordfører i Stavanger kommune, var også kry da hun ønsket velkommen.

– Her står vi sammen: kommune, næringsliv og industri. Dette er vi gode på i Stavanger. Vi i Stavanger kommune er stolte over å være partner i HelseCampus Stavanger, sa ordføreren.

Ragne Farmen
STOLT: Ragne Farmen, prosjektleder av HelseCampus Stavanger var tydelig stolt, og det med rette. Hun fikk vist fram et senter som yrer av aktivitet, prosjekter og planer. (Alle foto: Jofrid Åsland - Norwegian Smart Care Cluster)


Et mål for HelseCampus er at senteret skal fungere som et kraftsentrum, der morgendagens løsninger skapes gjennom samarbeid.

– Vi ligger strategisk plassert mellom universitetet og det nye sykehuset. Vi skal bryte ned siloer ved hjelp av samhandling og simulering, sa Farmen i sitt innlegg.

Hun trakk fram samarbeidet med Norwegian Smart Care Cluster som en styrke og en tilknytning til næringslivet.

Bent Høye
MESTRING: Bent Høie mestret absolutt kunsten å tale under markeringen i HelseCampus. Han la stor vekt på at vi sammen skal skape et samfunn som gir mennesker mestring av eget liv.


– Det handler om mestring

Helseminister Bent Høie høsta stor applaus etter sin tale, der han trakk tankevekkende linjer og ikke minst viste stor forståelse for målene til HelseCampus.

– Vi møter utfordringer som lokalsamfunn og land. Vi har skapt et velferdssamfunn som gjør at vi lever lengre. Dette er ikke en bølge eller en tsunami, sa Høie.

Han viste til at flere og flere vil oppleve sykdommer som ikke er smittsomme. Det er en følge av høyere alder, og en utfordring som vil vedvare ved siden utfordringer knyttet til pandemien verden opplever akkurat nå.

– Det er ingenting som bare er negativt. Denne pandemien har lært oss å få ting gjort. I følge Sykehusplanen var målet å øke antall digitale kontakter med 50 prosent på fem år. Dette klarte vi de første fire ukene av pandemien, fortalte Høie.

Han veksla mellom både humor og alvor i sitt innlegg til forsamlingen. Ministeren understrekte at pandemien viser at vi endrer oss om presset er sterkt nok, og minna igjen om de vedvarende utfordringene helsevesenet står overfor. Den stille pandemien.

– Ideen om at vi kan jobbe som før er ikke bærekraftig. Jeg er sikker på at noen av framtidens nye løsninger innen helse kommer fra dette miljøet, sa Høie.

Ministeren viste til at de gode løsningene oppstår der sykehus, forskning, kommuner og næringsliv møtes.

– Samtidig må vi aldri glemme hvorfor vi gjør det vi gjør. Det er lett å bli fascinert av teknologi, men ikke glem brukeren og de som jobber i tjenesten, poengterte han.

Teknologi blir ofte blir omtalt som kaldt, men ministeren snudde perspektivet til kraften av å mestre eget liv. En medlemsbedrift av klyngen, Tidewave, ble trukket fram som eksempel på varm teknologi. Vendemadrassen skal motvirke liggesår. Ministeren understrekte at personer slipper fremmede hender som snur dem i løpet av natten.

Høie refererte til undersøkelser gjort av legen Per Fuggeli. Legen studerte hva mennesker mener er et godt liv. Svaret på spørsmålet handlet for de fleste om å mestre eget liv.

– Det et dette det handler om. Vi skal lage et aldersvennlig samfunn med helsetjenester som legger opp til menneskers ønske om å mestre eget liv. Det er god helse, avslutta Helseministeren.

Martit Hagland og Bent Høie
FORVENTNINGSFULL: Marit Hagland, leder for Norwegian Smart Care Lab, trakk særlig fram Pilot H og Katapult som viktige tiltak for helsenæringen. Hun presenterte hvordan Labben samler brukere og utviklere av tjenester for test av framtidens helseløsninger.


– Jeg er veldig imponert over det dere har fått til på ett år, og spesielt dette året her. Her koker det med mange aktører. Det betyr veldig mye å ha en slik arena som HelseCampus. Her kan vi simulere det å jobbe sammen i helsevesenet, og det er der de virkelig gode løsningene ligger, sa Høie før han gikk ut døra.

LES OGSÅ: Kraftfull oppstart av HelseCampus Stavanger

LES MER: Helsesektorens viktigste møteplass for samarbeidArkiv