"Det er nå vi må ta i bruk verktøy som sikrer trygg og effektiv koordinering av oppgaver, slik at vi kan avlaste helsevesenet så godt det lar seg gjøre."
- Sigrid Petersson Nedkvitne, gründer av friskus.com
Vis fakta

Selskap: Friskus

Etablert: 2017

Gründer: Sigrid Petersson Nedkvitne

Produkt: Friskus.com

Web: Friskus.com / Friskusas.no

Media:

Vil bidra under krisen - gir vekk velferdsteknologi kostnadsfritt

– Friskus tilbyr en samlende kommunikasjonsplattform som også hjelper kommuner med å synliggjøre og koordinere frivillig bistand, sier gründer av friskus.com Sigrid Petersson Nedkvitne.

Gründeren viser til at statsminister Erna Solbergs uttalte: "Det er nok ikke pengene som blir begrensningen for å håndtere pandemien optimalt, men ressursene."

Friskus tilbyr kommunikasjons- og frivillighetsverktøyet friskus.com, hvor norske kommuner kan synliggjøre aktiviteter og frivillige oppdrag innbyggere kan delta på.

Nå håper de teknologien skal forenkle koordineringen av innsatsen mot spredning av coronaviruset. Allerede før utbruddet av coronaviruset benyttet over 100 kommuner, bydeler og frivillige organisasjoner verktøyet.

GIR GASS: Disse friskusene jobber nå på spreng for å bidra til at samfunnet kan håndtere situasjonen med coronaviruset på en best mulig måte. (Alle foto: friskus.com)


Tid for frivillighet

– Man skulle kanskje tro at frivilligheten blir satt på pause i en slik tid, og at det derfor ikke er behov for koordinering av frivillig aktivitet. Vi mener det er tvert i mot. Det er nå vi må ta i bruk verktøy som sikrer trygg og effektiv koordinering av oppgaver, slik at vi kan avlaste helsevesenet så godt det lar seg gjøre, og fremdeles beskytte risikogruppene, fortsetter Nedkvitne.

Mange kommuner vil de kommende ukene oppleve at det blir behov for økte ressurser, og på sosiale medier har det allerede samlet seg store grupper av innbyggere som ønsker å hjelpe. Man har et stort behov for å kommunisere med innbyggerne, spre informasjon og oppdateringer om situasjonen.

– Hvordan sikrer man at bidragene ikke gjør det vondt verre, og sprer smitte til risikogruppene?

– Vi ser at veldig mange innbyggere ønsker å hjelpe, men at kommunene er redde for at smitte skal spre seg. Ved å ta i bruk friskus.com kan kommunen kvalitetssikre bidragene, samtidig som man synliggjør for innbyggerne hva de faktisk kan bidra med, og kommunisere med de frivillige slik at man sikrer at smitten ikke sprer seg. Dette er like mye en kommunikasjonskanal ut til innbyggere, hvor man kan samle informasjon, og innbyggerne kan få det lett tilgjengelig som "app-ikon" på telefonen sin, sier Nedkvitne.

ENKELT: Gjennom verktøyet til friskus.com legger kommunene ut oppdrag der de har behov for hjelp, og frivillige innbyggere kan melde seg på.

Setter alle kluter til

For å hjelpe på best mulig måte, i en tid hvor mange er rammet, gir Friskus nå verktøyet kostnadsfritt til nye kommuner. De setter alle kluter til for å hjelpe kommunene gjennom krisen.

– Det er veldig enkelt å bruke. Kommunen legger ut oppdragene hvor de har behov for hjelp, og frivillige kan melde seg på konkrete oppdrag. Kommunen får beskjed når noen melder seg på, og kan slik holde oversikt over hvilke oppdrag som er dekket og hvilke som fremdeles trenger frivillige. Dette er ekstra viktig for å forhindre at smitte sprer seg. Innbyggerne får på sin side en helhetlig oversikt over hva kommunen trenger hjelp til, og hvor man kan bidra med sin kompetanse, sier Nedkvitne.


LES MER: Vil hjelpe et presset helsevesen med Jodapro

LES MER: 30 millioner kroner til forskning på koronavirus-utbruddet

LES MER: Hvordan kan teknologi forebygge spredning av smitte?

LES MER: EU-kommisjonen ønsker søknader fra bedrifter som kan bidra i coronautbruddet

Arkiv