"Initiativ som dette gjør meg rørt og takknemlig, og optimistisk for fremtiden."
- Statsminister Erna Solberg

Regjeringen bestiller 1000 respiratorer fra norske selskaper

Det er selskapene Laerdal Medical og Servi som skal produsere respiratorene, som vil doble kapasiteten ved norske sykehus.

– Nå settes alle kluter inn for å produsere de 1000 første apparatene i løpet av få uker. Målet er å kunne produsere respiratorene så billig at den kan tas i bruk i lavinntektsland når koronapandemien slår til der, sier Tore Lærdal til NRK, administrerende direktør i Laerdal Medical.

Det var under pressekonferansen ved Statsministerens kontor at den gode nyheten ble presentert.

– Jeg er her i dag fordi jeg har en god nyhet. En gledelig historie å fortelle, en historie om dugnadsånd og produksjoner som fant hverandre, sa statsminister Erna Solberg under pressekonferansen.

Den nye nødrespiratoren er utviklet i samarbeid mellom Servi, Forsvarets forskningsinstitutt og Laerdal Medical. Respiratoren skal brukes til intensivbehandling av pasienter, og skal være svært enkle i bruk.


Regjeringen garanterer finansieringen

Produksjonen av respiratorene vil skje i Kristiansand. Det er Regjeringen som garanterer for finansieringen, ved sin bestilling på 1000 respiratorer. Norge vil også kunne bidra internasjonalt, da det er sannsynlig at vi ikke får bruk for alle de bestilte respiratorene her til lands. Behovet for respiratorer er nemlig akutt over hele verden.

– Initiativ som dette gjør meg rørt og takknemlig, og optimistisk for fremtiden. Konsekvensene av koronaepidemien og klimakrisen vil stille krav til at vi finner nye og smartere måter å gjøre ting på, og dagens nyhet er til inspirasjon for alle, sa Solberg.

LES OGSÅ: Bestiller 1000 nødrespiratorer – dobler kapasiteten (NRK)

Arkiv