"Tenk hvor mange produkter som lanseres i markedet uten at de er testet av brukere først. Det er helt utrolig, tenk hvor mye de går glipp av."
- Terje Tolaas og Gerhard Melseth i Varda Care
Vis fakta

Selskap: Varda Care AS

Etablert: 2020

Produkt: Sensorteknologi i møbler måler sentrale helsedata, sender disse til vår skyløsning for behandling og presenterer resultatet i en mobilapplikasjon.

Nettside: https://vardacare.com/no

Ålesund-bedrift tester hos Norwegian Smart Care Lab

Varda Care tok turen fra Ålesund til Stavanger for å teste produktet sitt. Stolen med innebygd sensorteknologi er snart klar for lansering, men først skal brukerne få det siste ordet.

– Her får vi mange gode tilbakemeldinger, sier Terje Tolaas, salgssjef hos Varda Care.

Han sitter ved et rundt bord i HelseCampus Stavanger, med en kaffekopp i hånda og søtsaker på bordet. Med seg på lasset fra Ålesund har han Gerhard Melseth, teknologisjef i selskapet. Det er viktig for bedriften å være til stede når produktet skal testes. Etter gjennomførte tester slår de av en prat med testpersonene om tiden tillater det.

Test Varda Care
FORNØYDE: Tilbakemeldingene fra testbrukerne av Varda Care sitt produkt har gitt selskapet matnyttig kunnskap til innspurten mot lansering. (F.V.) Terje Tolaas, salgssjef Varda Care, Arild Kristensen, daglig leder Norwegian Smart Care Cluster, og Gerhard Melseth, teknologisjef Varda Care. (Foto: Jofrid Åsland, NSCC)

– Det er de konstruktive tilbakemeldingene som er nyttige, og gjerne ris framfor ros. Dette har mye å si for utviklingen og veien videre, forteller Tolaas.

– Svarene vi får nå kan være med å stake ut kursen videre, blant annet i forhold til hvem vi ser for oss er målgruppen for dette produktet, legger Melseth til.

LES MER: Hvordan jobber Norwegian Smart Care Lab?

Test Varda CAre
TILBAKEMELDING: Her gir Dag Mokleiv sine vurderinger av produktet til Varda Care etter å ha prøvd ut løsningen. Han blir intervjuet av Marit Hagland, leder av NSCL (t.v.), og Karoline Blikra Mokleiv i NSCL. (Foto: Jofrid Åsland NSCC)

Hvem er Varda Care?

Selskapet som har sitt utspring i Ålesund og teamet har bakgrunn fra møbel-, programvare- og industribransjen. Straks skal de lansere en møbler med sensorteknologi som gjør det mulig å spore forskjellige helsedata, noen eksempler er åndedrett og hjerterytme.

Vi gir deg kunnskap og trygghet om din egen helse - uten at du merker det!
- Slik lyder slagordet til Varda Care.

De vil at brukerne av produktene deres skal kunne måle sentrale helseverdier trygt og enkelt direkte fra godstolen.

– Ved et legebesøk er vi kanskje stressa, og målingene som foretas blir påvirket av dette. Ved hjelp av sensorteknologi i godstolen kan helsedata måles jevnlig og gi nyttig beslutningsstøtte til helsepersonell, sier Tolaas.

Varda Care sin teknologi installeres nemlig i stoler og madrasser fra Norges ledende møbelprodusenter. Se for deg at du sitter og slapper av i godstolen, og sensoren gjør resten av jobben. Sensoren måler vitale helseverdier hvert femte sekund uten at du merker det. Helseverdiene blir tilgjengelige i en app som gir oversikt og historikk over helsen din, samt varsler ved tidlige tegn og symptomer på sykdom.

– Stolen er ikke en medisinsk enhet, men ment som beslutningstøtte. Både institusjoner og private kan ha utbytte av et slikt produkt. Vi stiller ingen diagnose, men produktet vårt kan gi nyttig beslutningsstøtte på veien, sier Tolaas.

Han opplyser at mulighetene for å utvide sortimentet fra stol til andre produkter som barnevogner og madrasser er gode.

Test Varda Care
PRAT: (F.v.) Jan Torgersen var en av testbrukerne. Her deler han sine synspunkter med Gerhard Melseth og Terje Tolaas fra Varda Care. (Foto: Jofrid Åsland, NSCC)

Test i Norwegian Smart Care Lab

– Vi ble tipsa om at fagmiljøet innen helse er veldig sterkt her i Stavanger. Den kompetansen som ligger i samspillet mellom Norwegian Smart Care Cluster, HelseCampus Stavanger og Norwegian Smart Care Lab er akkurat det vi er ute etter. Vi har ikke noe slikt miljø på Sunnmøre, forteller Melseth og Tolaas.

Varda Care har også nylig blitt medlem av Norwegian Smart Care Cluster, og deltar aktivt på arrangement og aktiviteter i regi av klyngen. Selskapet lot seg sjarmere av kompetansen klyngen representerer.

Test Varda Care
TESTING: Her er Geir Smistad i gang med testen av Varda Care sitt produkt sammen med Marit Hagland, leder Norwegian Smart Care Cluster. (Foto: Karoline Blikra Mokleiv)

I HelseCampus Stavanger er snart siste test ferdig denne oktoberdagen, og duoen fra Varda Care slår av en ivrig prat med pensjonist Jan Torgersen i det han går ut døra. Torgersen er en engasjert mann, som har vært involvert i flere tester tidligere og har fartstid fra programmering i arbeidslivet. Han deler villig av både ros og ris med et smil i munnviken.

– Tenk hvor mange produkter som lanseres i markedet uten at de er testet av brukere først. Det er helt utrolig, tenk hvor mye de går glipp av, reflekterer Melseth og Tolaas i samtale med Arild Kristensen, leder av Norwegian Smart Care Cluster.

Så bærer det hjem til Ålesund for å sette testresultatene ut i livet. Produktet utvikles og justeres i takt med tilbakemeldingene fra brukerne.

MER OM BRUKERSTYRT INNOVASJON? Her finner du opptak fra et webinar om brukerdrevet innovasjon. Jan Torgersen gir blant annet sine betraktninger av verdien tester har for selskapene og samfunnet. SE HER

HOVEDBILDE - BRUKERSTYRT INNOVASJON: Med brukeren i sentrum testes produkter og tjenester i Norwegian Smart Care Lab. Jan Torgersen (framme) var midtpunktet da han delte sine erfaringer og tanker rundt Varda Care sin sensorteknologi i møbler. Her er han sammen med (bak f.v.) Gerhard Melseth, teknologisjef i Varda Care, Terje Tolaas, salgssjef i Varda Care, Karoline Blikra Mokleiv, NSCL, og Marit Hagland, leder NSCL. (Foto: Jofrid Åsland NSCC)

Arkiv