"En tenåringsgutt sitter stille opp til 90 timer i uken."
- Randi Karin Sudmann Tunheim
Vis fakta

Selskap: Rodeo Chair

Etablert: 2012

Grunder: Frode Skretting

Produkt: Rodeo Chair. En ringformet stol som skal styrke ryggen og forbedre holdningen til barn og voksne. Rodeo-stolens gyngefunskjon gjør at det å sette seg ned blir en form for aktivitet.

Oppmerksomhet: Rodeo Chair ble tildelt Merke for god design i 2015, samt ranket som nummer to av Sterk reklame Stavanger for deres design på leveringseskene.

Støttet av: Innovasjon Norge og VRI Rogaland

Media:

Stavanger Aftenblad 11.07 2015: Blir denne stolen et nytt oljeeventyr?

Dine Penger 04.12 2015: Frode vil revolusjonere skolenhverdagen med rodeo-stolen

Jærbladet 15.04 2015: Prisvinnende stol bedrer skolehverdagen

Resultater fra test utført av Universitetet i Stavanger:

Gutter: 39,9 prosent fremgang i ryggstyrken av å sitte på rodeo-stolen.

Jenter: 87,5 prosent fremgang i ryggstyrken av å sitte på rodeo-stolen.

Rodeo-stolen skal gi verden bedre rygghelse

Rodeo Chair er allerede solgt til 11 skoler, 25 bedrifter og 150 private hjem i hele Norge. Nå vil de gi hele verden en sterkere rygg.

I 2016 måtte staten punge ut 70 milliarder kroner for folks muskel- og skjelettskader. Dette tallet skal folkene bak Rodeo-stolen få ned.

Den ringformede stolen er utviklet for å ivareta den naturlige trangen til å bevege seg, samtidig som den stimulerer sentralnervesystemet, styrker ryggen og skaper en behagelig sittestilling.

- En tenåringsgutt sitter stille opp til 90 timer i uken. De fleste stoler er tilrettelagt slik at det er mulighet for å lene seg tilbake overalt – både på rygg og armer. Dette ødelegger holdningen og skader ryggen. Ved å plassere Rodeo-stolen i skolen aktiviseres ryggen i ung alder, og skaper aktivitetsmønstre som danner et godt grunnlag for resten av livet, forteller Randi Karin Sudmann Tunheim, daglig leder ved Rodeo Holding, som produserer stolen.


Chip skal registrere progresjon

I dag lærer over 1600 norske elever pensum med baken plantet på Rodeo-stolen. Flere og flere får øynene opp for stolen som fremmer god rygghelse, og gjengen bak stolen er stadig på jakt etter nye, moderne løsninger.

- Det siste nye innenfor Rodeo-stolen, er at vi undersøker muligheten for en innebygd chip i stolen, sier Sudmann Tunheim.

Chipen skal blant annet registrere hvor mye stolen blir brukt og gevinsten du får av det. Chipen skal også være koblet sammen med en app på smarttelefonen, slik at brukeren enkelt kan følge med.

- Ved hjelp av denne teknologien kan Rodeo-brukerne se hvor sterk ryggen har blitt av å sitte på denne stolen. Den skal også registrere støynivået i omgivelsene, som er særlig aktuelt i læringsområder, og hvordan lysforholdene er der du er.

- Det er rett og slett uendelig med uante muligheter hvis vi får dette til, fortsetter den daglige lederen.

Ringenes herre oppdaget hull i samfunnet

Eventyret startet i 2011. Gründeren og fysioterapeut Frode Skretting holdt på med sin masteroppgaven i fysioterapi-vitenskap ved Universitetet i Bergen. Han forsket på at elever ved Bjerkreim skole brukte terapiball i stedet for stol under undervisningen. Dette var et prøveprosjekt som var satt i gang av kommuneoverlegen, kommunefysioterapeuten og rektoren ved Bjerkreim skole, og et ypperlig tema for Skrettings masteroppgave.

- Resultatene var helt enorme, med signifikante funn. Jeg så hvor mye bedre det var for kroppen til elevene å sitte på en slik terapiball fremfor en vanlig stol. Samtidig så jeg ulemper ved denne ballen; luften gikk fort ut, det ble hull i den, det skapte kaos i klasserommet ved at den rullet rundt, og den var uhygienisk da den samlet med seg masse skit fra gulvet.

- Det var da jeg fikk ideen til å lage fremtidens stol, nemlig Rodeo, forteller Skretting.

Frode Skretting har alltid vært opptatt av bevegelse. Selv har han bakgrunn som både turner og trener på det norske turnlandslaget, og studert bevegelsesvitenskap i Trondheim. Han har også en master i fysioterapi-vitenskap fra Universitetet i Bergen, og er spesialist innen allmenn fysioterapi. At ideen han fikk under masteroppgave-skrivingen skulle bli et slikt eventyr, hadde han aldri drømt om.

- Det har vært en helt utrolig lærerik reise, som samtidig har vært veldig krevende, sier han.

Skretting har sett hvor negativt det kan være for barn å sitte på vanlige stoler, og håper hans oppfinnelse vil kunne snu trenden.

GYNGER: Bedre rygghelse er bevist med forskning og testing blant elever i Hå kommune. - Resultatene var helt enorme, med signifikante funn. Jeg så hvor mye bedre det var for kroppen til elevene å sitte på en slik terapiball fremfor en vanlig stol, sier Frode Skretting.

Stor interesse i utlandet

Da Bø skule i Hå kommune åpnet den splitter nye skolen i 2016, valgte de å innrede alle klasserommene med Rodeo-stoler. Målet for Rodeo-gjengen har hele tiden vært å gjøre det bra i Norge. Etter den positive responsen her til lands ser de nå også mot utlandet.

- Vi har flere forespørsler fra utlandet, og jobber nå med å eksportere stolen til andre land. Først og fremst tenker vi Skandinavia, deretter Europa og USA som er to spennende markeder for oss, forteller Sudmann Tunheim.

Rodeo-stolen er et folkehelseprosjekt og skal derfor være tilgjengelig for alle. Rodeo-gjengen ser nå på mulighetene for å utvikle en rimeligere versjon. Stolen produseres i dag i Italia ved hjelp av tysk teknologi som holder høy kvalitet.

Mai 2018 reiser de sammen med fem andre skandinaviske designere til New York med det verdenskjente arkitektfirmaet Snøhetta i spissen.

- Vi er plukket ut til å bli med på en promoteringstur hvor vi håper å gjøre et fremstøt i verden. Sammen med Snøhetta skal vi vise frem vårt produkt og besøke ulike signalbygg og landemerker i byen, forteller Sudmann Tunheim.

Tekst og foto: Sonia Patella

Arkiv