"Tilbakemeldingene gir oss motivasjon til å fortsette satsingen, og bringe konseptet videre til flere land."
- Torbjørn Langeland
Vis fakta

Selskap: Motitech AS

Etablert: 2013

Gründer: Jon Ingar Kjenes

Produkt: Hjelper institusjoner og dagsentre i Norden til å gi et økt tilbud om trening for eldre, ved å tilby et filmbibliotek som gir eldre motivasjon til å trene.

Oppmerksomhet: Mottok etablererprisen av Bergen kommune i 2016. Ble kåret til årets sosialentreprenør i 2017 av Ferd. Ble valgt ut av Innovasjon Norge til å vise frem sitt produkt da prins William og hertuginne Kate besøkte Norge i februar 2018.

Støttet av: Innovasjon Norge.

Media:

Motitech.no 26.03 2015: Wenche sluttet å falle da hun begynte å sykle

Strilen 03.02 2018: Prins William ville prøva Motitech-sykkel

Shifter 10.11 2017: Motitech vant pris for teknologi til eldre og demente

Med Motiview kan eldre sykle seg gjennom barndomsminner

Det skal ikke mer til enn en skjerm og spesialtilpasset sykkel. Plutselig får eldre mennesker følelsen av å sykle i gatene de vokste opp og utforske stedene de pleide å leke som barn. Motiview gir de eldre både trim og trivsel.

- Motiview er et motivasjonsverktøy som stimulerer eldre til økt fysisk aktivitet, sier Torbjørn Langeland, salgs- og administrerende sjef i Motitech.

Motitech er selskapet som står bak Motiview. Det hele startet i 2012 da sykehjemsetaten kjøpte inn sykler til sykehjem i Bergen. De så at det var behov for mer fysisk aktivitet for de eldre. Samtidig fikk de ideen om at de kunne gjøre sykkelturen enda kjekkere.

- Slik kom Motitech inn i bildet. Vi ble spurt om å lage filmer som kunne motivere de eldre. Samtidig som dette prosjektet pågikk gikk Hurtigruta minutt for minutt på NRK. Vi tenkte derfor å lage noe lignende fra Bergen, hvor brukerne kunne sykle seg gjennom velkjente steder sier Langeland.

Med Motitech kan brukere – i sittende stilling – selv velge rute. Ruten de velger kommer opp som film på skjermen, og brukerne får følelsen av at de selv tråkker seg rundt i gatene. Verktøyet brukes til å vekke gamle minner, samtidig som de er i bevegelse.

Idé ga resultater

Prosjektet i 2012 viste seg å være en braksuksess med gode resultater. Kombinasjonen av sykkel og skjerm ble så godt tatt imot av de brukerne av det ble tatt ut til alle sykehjem i Bergen. Året etter startet Motitech med å lage et filmbibliotek som kunne brukes av hele landet.

- Vi tenkte at dette ikke kunne forbli i Bergen da prosjektet blant annet ga helsegevinster som bedre mobilitet og reduksjon i fallforekomst, raskere rehabilitering ved skade, økt matlyst, samtidig reduksjon av overvekt, kraftig reduksjon i utagerende adferd, bedre søvn, og mindre smerter, sier Langeland.

1200 filmer fra 24 land

I dag bruker 257 avdelinger, fordelt på 187 institusjoner Motiview. Siden pangstarten i 2013 har flere og flere sykehjem i Norge tatt i bruk motivasjonsverktøyet. Også svenske, danske og islandske institusjoner har hevet seg på sykkelen, og Motiview er nå en del av også deres behandling. Selskapet som startet i Bergen har for tiden også forskningsprosjekt i Canada og England.

- Det har rett og slett blitt en kjempesuksess. I starten var Norge målet, men nå sikter vi oss inn på hele verden. De tilbakemeldingene vi får fra sykepleiere og brukere, gir oss motivasjon til å fortsette satsingen, og bringe konseptet videre til flere land, sier han.

Brukere på sykehjem med Motiview kan nå velge mellom 1200 filmer fra 24 forskjellige land. Etter fire og et halvt år på markedet har Motitech i dag 13 ansatte. For halvannet år siden var de fem ansatte. De har mottatt flere utmerkelser, og blant annet hatt eget verdensmesterskap i sykling for eldre under sykkel-VM i Bergen september 2017.

-Hele 1150 deltakere var påmeldt til historiens første "Sykkel-VM for eldre". Totalt ble det syklet fantastiske 29.577 kilometer. Målet er å gjøre det til verdens største idrettsarrangement, sier han.

Tekst: Sonia Patella

Foto: Motitech

Arkiv