"Når man er avhengig av assistanse for å gå på toalettet, er det plutselig begrenset hvor stor frihet man egentlig har over livet sitt."
- Tord Are Meisterplass
Vis fakta

Independence Gear AS

Etablert: 2016

Gründere: Tord Are Meisterplass, Carl Christian Sole Semb, Nikolai Hiorth, Klaus Klausen Espedal

Produkt: Dignum, et hygienisk hjelpemiddel for mennesker med redusert mobilitet.

Hjemmeside: Dignum.no

Oppmerksomhet: Vi har testet med omlag ti testbrukere, i tillegg til at Sunnaas Sykehus og Dansk Rigshospital er med i pilotprosjekt for å teste hver sin prototype.

Støttet av: 

Innovasjon Norge: 100.000 NOK

Norsk forskningsråd: 1 million NOK kroner i STUD-ENT-midler. 

Media: 

Forskningsrådet 02.11 2017:  Independence Gear

NRK 14.11 2017: Tord meiner han sparar samfunnet for millionar

Dagsrevyen, NRK 14.11 2017: Hjelpemiddel Meisterplass

Et intim-multiverktøy som gir friheten tilbake

Frihet, verdighet og mestring blir satt på prøve når man trenger hjelp til å gå på do. Gründerne bak Dignum ser muligheten til å gi mennesker selvstendigheten tilbake med et helt nytt hjelpemiddel.

For snart tre år siden ble Tord Are Meisterplass skadet i en skiulykke i hjembygda si. Sogningen har alltid vært aktiv og likt fart og spenning. Linja han kjørte denne dagen var han godt kjent med. Den var litt bratt og hadde noen skrenter og hopp, men ikke noe mer krevende enn hva en skikjører på hans nivå mestrer. Men denne marsdagen løsnet bindingen i landingen under den ene skrenten.

Som pasient på Spinalavdelingen på Haukeland fikk han god hjelp til opptrening. Men med en komplett skade i C6/C7 var det noen ting han ikke klarte på egenhånd.

- Når man er avhengig av assistanse for å gå på toalettet, er det plutselig begrenset hvor stor frihet man egentlig har over livet sitt. Jeg var ikke klar for å forholde meg til at andres arbeidstider skulle avgjøre når jeg kunne gå på do, sier Tord Are Meisterplass.


FORLENGET ARM: Multiverktøyet som Independence Gear AS har utviklet, fungerer som en ekstra arm, med kamera og én knapp, som gjør at en bevegelseshemmet kan hjelpe seg selv med intimoppgaver. 


Ville klare seg selv

Høsten 2015 tegnet Tord Meisterplass den første prototypen av det hjelpemiddelet som i dag heter Dignum.

- Navnet kom ikke før senere. Den gang opplevde jeg bare tanken på å kunne gå på do på egenhånd som helt fantastisk, så vi kalte ideen for TASD, eller «The Amazing Shitting Device». Morsomt navn, men det representerte nok ikke helt hvor alvorlig dette problemet føltes for meg og for mange andre, sier Meisterplass.

Tord ville ha mulighet til å sette klyster på seg selv. Verken Hjelpemiddelsentralen eller omfattende søk på nettet kunne gi ham noen hjelpemidler til det, og han skjønte at han måtte lage løsningen selv. Høsten 2015 sendte han tegningen til kameratene Carl Christian Sole Semb og Nikolai Hiorth ved NTNU i Trondheim. Sammen laget de en prototype.

Den første prototypen hadde speil og fungerte egentlig ikke så bra i det hele tatt. Men det var en god start. Dignum ble så påtenkt med kamera, skjerm, lys, oppladbart batteri og med sammenleggbare ledd.

Tord har brukt Dignum i snart to år, og har med den vært helt selvstendig. Han jobber i en 100% stilling som geoteknisk ingeniør og har ikke hatt behov for hjemmesykepleier siden han tok i bruk Dignum. Etter å ha sett hvor stor frihet, selvstendighet og mestring hjelpemiddelet gir ham, ønsker gründerne å gi flere den samme muligheten.

 

Selskapet har skutt fart

Innovasjon Norge og Forskningsrådet har til sammen gitt 1,1 millioner kroner til utviklingen. Det ga teamet muligheten til å skyte fart. Klaus Klausen Espedal kom inn i teamet som forretningsutviklinger i august 2017 samtidig som Nikolai Hiorth sa opp jobben sin for å jobbe fulltid for Dignum som CTO. Carl Christian Sole Semb ble daglig leder/CEO på fulltid i januar 2018. Selskapet holder hus i Oslo Science Park på Blindern.

Tord Are Meisterplass er grunnleggeren av Independence Gear AS, som er selskapsnavnet. Han holder brukerkontakt, snakker med helsepersonell og er frontfiguren for teamet. Han har mastergrad fra NTNU som geoteknisk ingeniør.  

Carl Cristian Sole Semb, eller CC som han kalles, har erfaring fra å utvikle løsninger gjennom design thinking metodikk. Han har en mastergrad som maskiningeniør fra NTNU og har over to års erfaring fra å mentorere oppstartsbedrifter i ProtoMore i Molde.

Nikolai Hiorth elsker å bygge ting. Han er det størst sjanse for å finne på verkstedet. Han har erfaring fra andre oppstarter og prosjekter, og har en mastergrad som maskiningeniør fra NTNU.

Klaus Klausen Espedal er markeds- og forretningsplanlegger. Han holder egentlig på med mastergraden sin ved NTNUs Entreprenørskole, men påstår at oppgaven kommer til å skrive seg selv, så Dignum har hovedfokuset nå.


KOMPISER: Carl Christian Sole Semb, Tord Are Meisterplass, Klaus Klausen Espedal og Nikolai Hiorth.

 

Skal testes og utvikles

Sunnaas, Haukeland og Rigshospitalet i Danmark har alle sagt ja til å teste produktet. Utprøvingen i Danmark fasilitetes av Videncenter for hjælpemidler og velferdsteknologi (VihTek ) som er en testlab som finner, tester, utvikler og implementerer velferdsteknologi i sykehus.  

For å utvikle Dignum ytterligere, ønsker teamet flere erfaringer, innspill og gode ideer fra brukere.

- Vi begynte med et hjelpemiddel som gjorde det mulig for Tord å sette klyster og tørke seg selv. Dignum fungerer som en forlengelse av armen med et kamera. Som et slags intim-multiverktøy på en selfie-stick, bare at vi kan gjøre så mye mer. Løsningen gir oss mulighet til å løse andre oppgaver der man ikke kommer til. Derfor ser vi nå på å utvikle diverse andre endestykker som gjør at Dignum kan brukes til å løse flere utfordringer, sier Carl Christian Sole Semb.

- Vi håper at vi kan gjøre det mulig for brukere å sette kateter og irrigasjonskateter på seg selv, samt stimulere, inspisere huden for trykksår og lignende, og til å tørke og vaske seg. Egentlig setter vi ingen grense for hva hjelpemiddelet skal kunne brukes til. Vi må fortsette å snakke med brukerne om hvilke utfordringer de har behov for at vi løser for å gi dem større frihet. Vår visjon er å hjelpe mennesker til å leve verdige og selvstendig liv, sier Carl Christian Sole Semb.

Arkiv