"Det finnes en venn der ute for alle mennesker, det handler bare om å finne dem."
- Jesper Algaard, gründer og daglig leder av Friendr AS
Vis fakta


Selskap: Friendr AS

Etablert: 2016

Produkt: Appen Venn (lansert januar 2021)

Gründer: Jesper Algaard

Nettside: Venn

Friendr vil bekjempe ensomhet med vennskap

Gründeren Jesper Algaard forlot finansbransjen og bestemte seg for å ta opp kampen mot ensomhet. Ved hjelp av teknologi vil han gjøre verden mer sosial gjennom appen Venn, og samtidig forske på vennskap kombinert med maskinlæring.

Målet er stort, ambisiøst og viktig. Det vesle gründerselskapet fra Bergen vil revolusjonere måten vi knytter vennskap på. Grunnen er såre enkel: livet er mye bedre sammen med gode venner!

– Jeg var selvsagt alene da idéen oppstod, sier Algaard.

I 2016 sluttet han som partner i Forvaltningshuset AS, et selskap han var med å etablere ni år tidligere.

– Jeg var usikker på mitt neste karrieresteg, og valgte å reise rundt som backpacker for å søke inspirasjon. På slike reiser blir man ofte kjent med spennende mennesker, men man tilbringer tidvis også mye tid alene. Jeg var alene, på utkikk etter noen å surfe med, da tanken plutselig slo meg: I dag kan internett brukes til alt fra å bestille seg kinobilletter til å starte en diktatorbekjempende revolusjon – men hvor lett er det egentlig å finne seg en god kompis eller venninne som man faktisk har god kjemi med? Med dette var problemstillingen identifisert, nå startet jobben med å finne ut konkret hvordan problemet skulle løses, forteller han.

Dermed etablerte han selskapet Friendr As, og lanserte appen Venn i januar 2021. Det er en mobilapplikasjon som ved hjelp av kunstig intelligens gjør det enklere å treffe nye venner. Navnet Venn er inspirert av Venn-diagrammet fra matematikkens verden.

– Mens Venn-diagrammer viser matematiske eller logiske forbindelser mellom forskjellige mengder, forsker vi på hvilke menneskelige faktorer som veier tyngst i kobling av forskjellige personligheter. Vi kombinerer forskning innen psykologi, maskinlæring og dypanalyse for å kunne forutsi med en økt grad av presisjon hvilke type mennesker som best vil trives i hverandres selskap, og hvilke typer aktivitetstilbud som vil være mest relevant for hver enkelt bruker, sier Algaard, daglig leder og gründer.

Nå skal plattformen videreutvikles, og gi brukerne muligheten til å finne sosiale aktivitetstilbud skreddersydd til hvert enkelt.

Maskinlæring kombinert med psykologi

Ved å kombinere psykologi og atferdsforskning med maskinlæring planlegger selskapet å kartlegge forutsetninger og parametere for vellykket matching av personligheter. De skal utvikle en scoringsmodell som optimaliserer denne utvelgelsen og gir brukerne et kvantifisert anslag over hvor god match den aktuelle koblingen er.

– Det finnes ikke én algoritme ellet ett metodeverk som kan gi oss et svar på hvem som passer sammen, eller hvilke kriterier som ligger til grunn for en god match. Det er svært utfordrende å utvikle innsikt i slike preferanser og forhold. Det krever at vi kombinerer psykologi og atferdsforskning med kvantitative metoder innen dyp dataanalyse og maskinlæring. Av den grunn er vi nå i dialog med akademia i Norge og utlandet rundt et felles forskningsprosjekt. Det finnes begrenset forskning på benyttelse av maskinlæring i kobling av menneskelige relasjoner, og vi har allerede fått bekreftet interesse for å forske på dette temaet, sier gründeren.

Psykolog Aksel Inge Sinding ble hyret inn som rådgiver for å bistå i utarbeidelsen av plattformens matching. Sinding fattet fort interesse for prosjektet på bakgrunn av hans erfaring som psykolog:

– Å knytte bånd med andre og å ha et sosialt nettverk er noe av det viktigste for menneskers fysiske og psykiske helse. Det er en viktig del av livet å ha andre mennesker rundt seg. Støtten fra andre mennesker styrker både den fysiske og mentale helsen. Ensomhet omtales som den nye folkesykdommen, men det føles fortsatt tabu for mange å fortelle at de er ensomme. Det kan være vanskelig å få venner man faktisk trives med. Det kan virke som at internett bidrar til flere bekjentskaper, men gjerne færre nære kvalitetsvenner. Jeg håper denne løsningen kan bidra til at folk finner frem til andre som de liker, får gjort hyggelige ting sammen og stifter vennskap for livet. Mennesker trenger mennesker, forteller Sinding om sitt engasjement for utviklingen av appen.

Kapitalkrevende satsing

Siden oppstart har selskapet investert i overkant av to millioner kroner i forskning og utvikling. Algaard finansierte selv de to første driftsårene før han fikk med seg et familieeid investeringsselskap på eiersiden sommeren 2019. I 2020 sikret selskapet seg ytterligere 1,8 millioner i kapital fra eksterne investorer, og fikk i tillegg innvilget en tre-årig støtte fra Skattefunn.

– Alle med kjennskap til teknologisektoren vet at programvareutvikling koster. Vi planlegger investeringer for minst 20 millioner kroner over de neste par årene, og trolig blir det mer. Vi planlegger å hente opp til 10 millioner kroner på nyåret, og vi anser tilgangen på kapital som god, opplyser Algaard.

Selskapet søker også finansiell støtte fra offentlig instanser som Forskningsrådet og Innovasjon Norge, samt private stiftelser som ønsker å støtte samfunnsnyttige satsinger.

Utfordringer og motivasjon fra pandemien

Da pandemien for alvor slo inn i Norge i starten av mars 2020 stod selskapet midt i en kapitalinnhentingsprosess. Investorer som tidligere hadde vist interesse trakk seg tilbake.

– Det var en mental prøvelse å sitte alene i karantene og innse at kapitalinnhentingen hadde stoppet opp. Samtidig fungerte perioden som en klar vekker for meg: Om ikke verden trengte Venn før barer, restauranter, utsteder og treningssentre ble stengt ned, så trenger verden i hvert fall Venn nå. Slik jeg ser det har epidemien akselerert en allerede pågående endring i hvordan mennesker stifter nye bekjentskaper, sier Algaard.

Han var heldig og i løpet av noen få uker var finansieringen på plass. Dermed var det bare å sette alle kluter til fram mot lansering av produktets første versjon i januar 2021.

– Vi gleder oss til å videreutvikle Venn. Vi lever kun én gang, og tiden går fort. Livets opp- og nedturer oppleves drastisk mye bedre sammen med gode venner! Det finnes en venn der ute for alle mennesker, det handler bare om å finne dem, sier Algaard.

Nettverk og kunnskap

Selskapet Friendr AS ble nylig medlem av Norwegian Smart Care Cluster for å høste kunnskap og ta del i et spennende nettverk av bedrifter og samarbeidspartnere.

Algaard har deltar på vekstprogrammet til VIS Startup fra VIS - Vestlandets Innovasjonsselskap AS. VIS er en viktig samarbeidspartner for Norwegian Smart Care Cluster.

(HOVEDBILDE:) VENN: Det finnes en venn der ute for alle mennesker, det handler bare om å finne dem, sier Jesper Algaard, daglig leder og gründer av selskapet Friendr AS (t.v.). Med seg på laget har han medgründer og UX-lead, Jonas Boström (t.h.). Målet er å bekjempe ensomhet og revolusjonere måten vi knytter vennskap på. (Foto: Privat)


Arkiv