Dette er historien om en ledsagerbøyle, og så mye mer. Det er fortellingen om drømmer, oppfinnsomhet, mestring, utfordringer og ikke minst glede.
Eventyret ble til inspirert av TV-serien "Ingen grenser" med Lars Monsen. Marianne Hebnes fulgte serien med stort engasjement. Da hun oppdaga at Bjarte som deltok i serien var fra Randaberg, hennes hjemsted, tok hun kontakt for å bidra som turkamerat. Slik starta eventyret U-GO, og et vennskap med felles interesse for naturopplevelser.
Bjarte er døv og har svært nedsatt syn. Han hadde en stor drøm om å bestige Prekestolen. Det ønsket ville Hebnes hjelpe ham å nå. For at Bjarte skal kunne oppleve naturen er han avhengig av å ha en ledsager.
– Jeg minnes godt da jeg spurte Bjarte hva vi skulle bruke til ledsagingen. Løsningene som fantes var hjemmesnekra, og vi ente opp med en krok fra Biltema surret inn med håndkle og sytråd, forteller Hebnes.
Med bakgrunn som produktutvikler og 3D-printing tok det ikke lang tid før den oppfinnsomme dama fikk en lys ide.
PRODUKTUTVIKLER: Marianne Hebnes fikk inspirasjon til utvikling av ledsagerbøyler etter turer sammen med sin svaksynte venn Bjarte. (Alle foto: U-GO)
Høyere tempo med bøyle
Den første modellen av bøylen ble 3D-printet hjemme på kjøkkenet mens frokosten ble fortært sammen med sønnen, som den gang var 5 år. Det er to år siden nå, og mange kapittel i eventyret er skrevet siden den gang.
Bjarte var selvsagt klar for å teste ut det spesialdesigna produktet.
– Han økte frekvensen i gangen, og virka med ett friere, husker Hebnes.
Det ble enklere å ledsage vennen på tur med den nye bøylen på plass, og målet om å bestige Prekestolen krøp med ett nærmere.
– Det var en stor dag. Full av følelser. Det var veldig stort å nå det målet sammen med Bjarte, forteller Hebnes.
Da duoen entra det velkjente fjellplatået mottok Bjarte stående applaus fra de andre fjellvandrerne. Den natten våknet Hebnes og innså at bøylen hennes hadde potensiale for noe større.
– Jeg utviklet bøylen som et hjelpemiddel for Bjarte, uten tanke for noe kommersielt. Men så innså jeg at Bjarte ikke er den eneste med disse utfordringene, sier Hebnes.
HØYE MÅL: Her er Marianne og Bjarte på toppen av Prekestolen. Et høyt mål for dem begge.
Tøff gründerstart
En ny gründer ble til. I dag jobber Hebnes fulltid med U-GO. Det vesle selskapet med den store målsetningen om at naturen bør oppleves av alle. Veien har vært både svingete og smal.
– Jeg er mer oppfinner og lidenskaper enn økonom. Jeg jobbet på spreng, men glemte pengene på veien. En krise som gjorde at jeg måtte ha flere jobber ved siden av arbeidet med U-GO, forteller Hebnes.
I juni 2018 fikk hun tilsagn på støtte fra Samfunnssentralen, som tilhører Skagenfondene TD Veen. Her fikk gründeren hjelp med nødvendig oppstartskapital.
I løpet av disse to årene har historien om ledsagerbøylen tatt form. Blindeforbundet har hjulpet til med testing av produktet, og bøylen er lansert i blant annet i Ecuador, Sør-Afrika, Mongolia, Tyskland, USA og Norge.
– Produktet har absolutt internasjonalt potensiale. I november 2019 fikk jeg blant annet pitche U-GO til representanter fra hele verden under New York Marathon. En slik sjanse får du bare en gang. Det var de mest gyldne ti minuttene av livet mitt så langt, sier Hebnes.
KJENDIS: Bjarte er blitt en kjent turgåer med Marianne Hebnes i andre enden av bøylen. Her tester TV Vest sin reporter ledsagerbøylen.
Pengene regjerer
U-GO er i likhet med mange andre påvirket av situasjonen rundt coronaviruset. Hebnes er for tiden permittert. For at selskapet virkelig skal sette fart trenger hun mer vind i seilene.
– Jeg har ikke kommet skikkelig i gang med salget, og har behov for salgsdistributører og en partner som kan hjelpe med å sette skikkelig fart på U-GO, statusoppdaterer Hebnes.
Hun den eneste ansatte i firmaet, samtidig som hun har tre studenter fra NTNU med på laget for hjelp med videreutvikling. Hun setter også stor pris på viktige fagpersoner i styret.
– Det er pengene som regjerer, som med alt annet. Framtida til U-GO avhenger av om jeg får sikra finansiering framover, sier Hebnes.
Håpet for eget selskap er å få fornya avtale med Samfunnssentralen og få på plass en eller flere investorer.
Marianne Hebnes U-Go Historie from SYNC on Vimeo.