"– Nå er jeg halvveis, liker jeg å tenke. Arbeidet har blitt mye mer håndfast. Jeg har et produkt som skal ut i markedet, og det er veldig spennende."
- Nina Rødsmoen​
Vis fakta

FAKTA

Selskap: Showercare

Etablert: 2015

Gründer: Nina Rødsmoen

Produkt: Varmesjal som forbedrer dusjsituasjonen for brukere og letter arbeidet for pleierne.

Web: https://showercare.no/

Media: 

Artikkel i sykepleien.no

Artikkel i Sandnesposten

Artikkel i NSF Lokalen

Fra sykepleier til gründer

Dette er historien om sykepleieren som ble gründer for å løse en utfordring i jobben sin. Nina Rødsmoen fikk idéen til et varmesjal på vaktrommet. Målet er at produktet hennes skal forbedre dusjsituasjonen for brukerne og lette arbeidet for pleierne.

– Vi diskuterte dusjsituasjonen på vaktrommet. Som pleier har du nemlig egentlig en arm for lite når du skal hjelpe til med dusjing, sier Nina.

Hun forklarer at det ikke er alle pasienter som er i god nok form til å holde dusjen selv, mens pleieren hjelper til med innsåping. Da må dusjen enten skrus av eller legges i fanget til pasienten. Nina har mange års erfaring som spesialsykepleier innen aldring og eldreomsorg.

– Mange pasienter blir kalde og utrygge i dusjsituasjonen, sier hun.

Etter flere års arbeid har gründeren endelig et ferdig produkt klart for markedet. Et varmesjal til bruk i dusjsituasjonen. Sjalet har små lommer som raskt fyller seg med vann, og ligger som en trygg arm om skulderen til brukeren. Sjalet skal bidra til å trygge pasienten, hjelpe til med å holde varmen og få pasienten til å føle seg mindre avkledd.

 

ENDELIG KLAR: Veien fra idè til produkt har tatt flere år, og nå er dusjsjalet klar for markedet. (Alle foto: privat)


Voksen gründer

– Det finnes mange fordeler ved å bli gründer i godt voksen alder. For min del hadde det vært uaktuelt å bli gründer mens barna mine var små. Som godt voksen er jeg i en bedre økonomisk situasjon når det gjelder å kunne gjennomføre prosjektet uten å sette privatøkonomien på spill, sier Nina.

Reisen startet da hun deltok i en konkurranse gjennom Inventas, og vant en workshop. Dermed begynte ballen og rulle, og pilotprosjektet til Showercare ble gjennomført i samarbeid med Inventas. Videre ble hun anbefalt å ta kontakt med Helseklyngen og Validè.

I prosessen som gründer har Nina hatt god nytte av Validè sitt inkubatoropplegg og ITS’A.

– Showercare hadde ikke overlevd uten inkubatoropplegget. De har holdt meg i ørene, og hjulpet meg med å holde trykket oppe, sier Nina.

Fra selskapet ble etablert i 2015 har utformingen av produktet endret noe form, men ideen har hele tiden vært den samme. I 2018 kom selskapet fram til en enklere praktisk utforming av varmesjalet, som førte til dagens løsning. Sjalet er et engangsprodukt som produseres i et fullstendig nedbrytbart materiale.

– Jeg skulle selvfølgelig ønske at jeg kunne lage et produkt som var for flerbruk, men det har ikke vært mulig så langt. Sjalet er imidlertid nedbrytbart og skal ikke brukes uten tilsyn, sier Nina.

BRYTES NED:  Nina Rødsmoen er fornøyd med at sjalet brytes fullstendig ned, selv om hun helst skulle hatt et produkt laget for flerbruk.


Reiser med Helseklyngen til Tyskland

Nina har vært medlem hos Helseklyngen før, men hadde en pause i medlemskapet i en periode der hun var veldig forsiktig med pengebruken.

– Jeg har snakka om at jeg ønsker å reise til Tyskland for å se på markedsmuligheter der i to år nå – og nå gjør jeg det. Da jeg oppdaget at Helseklyngen arrangerte tur dit ble jeg medlem igjen med det samme, forteller Nina.

Hun skal stå på stand sammen med flere andre medlemmer fra NSCC under en av verdens største messer innen helse.

– Jeg håper å møte noen som kunne vært interessert i produktet mitt, aller helst noen som distribuerer eller stiller ut varer. Det blir også spennende å se hva som rører seg av produkter utenlands, og møte mennesker utenfor Norge, sier Nina.

 

VIL VOKSE: Målet er å utvide teamet slik at selskapet blir mer robust.

Ensom ulv søker flokk

Gründeren kan skilte med 58 års livserfaring. Hun er veldig glad for alle erfaringene hun har fått gjennom arbeidet med Showercare. Veien har vært full av utfordringer og motbakker. En periode prøvde hun å bare jobbe med Showercare, men fant ut at hun var nødt til å jobbe som sykepleier parallelt. For hennes egen mentale helse og trivsel er kontakten med bransjen og yrket viktig.

– Nå har jeg fått ny giv, og det ser ut som det holder på å løsne litt. Det er tungt når du føler at du ikke kommer noen vei med arbeidet, forklarer Nina.

Dersom hun skulle gjort noe annerledes ser Nina at det beste hadde vært om hun hadde en medgründer fra første dag. Hun har opplevd det som ekstra krevende å arbeide så mye alene.

– Nå har jeg fått med meg en venninne. Hun utfyller det jeg mangler og omvendt. Det har jeg nemlig lært gjennom ITS’A, at det er lurt å samarbeide med mennesker som komplimenterer dine egenskaper i stedet for at de er helt like, sier gründeren.

– Nå er jeg halvveis, liker jeg å tenke. Arbeidet har blitt mye mer håndfast. Jeg har et produkt som skal ut i markedet, og det er veldig spennende, sier Nina.

Ved første øyekast kan hun framstå forsiktig, men la deg ikke lure av den milde framtoningen. Nina er veldig ambisiøs på egne vegne, hun liker utfordringer og har nok av konkurranseinstinkt.

– Jeg er strukturert og liker å pushe meg selv. Drømmen er å bygge på det gode eierteamet som består i dag slik at selskapet blir mer robust, klarer å gjennomføre og gjøre en forskjell, sier Nina.

Å få med Siv Hetlelid Hammersmark på laget er første steg på veien mot et team. Neste steg er å finne de rette kundene til sjalet som bærer navnet «Favn». Det store målet er å komme inn som leverandør til sykehjem. Først da blir sirkelen sluttet – historien om sykepleieren som ble gründer for å løse en utfordring i eget yrke.

GIR VARME: Sjalet skal bidra til å trygge pasienten, hjelpe til med å holde varmen og få pasienten til å føle seg mindre avkledd.

Arkiv