"Det anslås at 1 av 10, eller rundt 700 millioner, sliter med kronisk søvnforstyrrelse"
- Håkon Krogh
Vis fakta

FAKTA

Selskap: Drowzee AS

Etablert: Juni 2018

Grundere: Håkon Krogh og Aksel Morris Bjørnø

Produkt: Et apparat som skal hjelpe mennesker med alvorlig søvnforstyrrelse til å falle raskere i søvn. En elektronisk enhet plasseres på hodet hvor den måler hjerneaktiviteten som så analyseres av Drowzees mobil-app. Appen sender deg så tilbakemeldinger på søvnen din, dette lar deg regulere din egen hjerneaktivitet med nøyaktighet og lære deg å sovne raskere.

Medieomtale

Norges forskningsråd 15.04.19: 18 studentgründere får 1 million hver i støtte

Flaskefondet: De står opp om morgenen for å hjelpe deg å sovne

Web: www.drowzee.no  

Medisinfri innsovningshjelp

Det ferske start-up selskapet Drowzee ble etablert mai 2018. De er fortsatt i utvikling- og piloteringsfasen, men har fått med seg Akershus Universitetssykehus som samarbeidspartner.

På Akershus Universitetssykehus finnes noen av de fremste søvnekspertene i Norge, og de har vist stor interesse for prosjektet fra studentene fra NTNU i Trondheim. Sammen med gründerne av Drowzee skal de få utført klinske studier i løpet av 2019 eller tidlig 2020.

Ifølge FNs beregninger var det i 2017 7,55 milliarder mennesker i verden. Av disse anslås det at en milliard av oss sliter med kroniske søvnforstyrrelser uten å være klar over det. Denne problemstillingen ønsker de ansatte hos Drowzee å gjøre noe med.


En epidemi
En av grunderene, Håkon Krogh, forteller at han alltid har likt å eksperimentere med søvn, og ikke minst forskjellige typer søvnrytme for å optimalisere kvaliteten. I tillegg har han en stor interesse for teknologi, og har drevet og testet ut ulike former for måleapparater og slikt.  

-I dag lever de fleste av oss i storbyene, og fra naturens side er det ganske malplassert for oss mennesker. Vi er ikke egentlig ikke tilpasset denne livsstilen, siden vi i årtusenes har levd annerledes. Men det kan gjøres mye for å hjelpe oss med å tilpasse oss til den nye type hverdag vi lever i storbyer. Søvnproblemer er et økende problem, og i utbredelse kan det nesten karakteriseres som en epidemi. Samtidig skjer det stor utvikling innenfor det nevrovitenskapelige feltet som gir muligheter for utvikling av ny teknologi som kan hjelpe til med innsovningen uten bruk av medisiner, sier Krogh. 

   

Innsovningskompass
Drowzee lager et hjelpemiddel som tillater trening for innsovning, et slags kompass.

-Det er svært vanskelig å trene mentale funksjoner hva enn det måtte være fordi man ikke får feedback på det man gjør. Innsovning er en mental ferdighet som er utrolig viktig fordi mennesket har et grunnleggende behov for søvn. I dagens samfunn hvor vi lever med mange forstyrrelser, er det viktig å ha ferdigheten at man kan sovne fort, og at vi utnytter den tiden man har til å sove. Enkelt fortalt er hensikten med Drowzee at vi tar det som skjer inni hodet, og gjør det visuelt og tilgjengelig for folk, slik at de kan forholde seg til det objektivt.

Per i dag finnes det ingen leverandører av tilsvarende løsninger på markedet. Det nærmeste man kommer er sovemedisin som ofte er svært effektive i starten, men der effekten avtar.

-Utfordringen med medisinering i forhold til naturlige måter å sovne på, er at medisinering ofte krever større doser over tid. I tillegg er det en risiko for avhengighet og bieffekter. Ventelistene hos søvnspesialister er også lange, og behandlingsopplegg er ofte dyrt og tidskrevende.

PILOT: Selskapet har fått utviklet en pilot som de nå tester før de kan kommersialisere og selge i markedet. (Illustrasjon: Drowzee.com)


Et ungt selskap som vokser
Selskapet er helt i startgropen, men har fått gode partnere på laget og startfinansiering.

- Akkurat nå har vi relativt bra med penger til å utvikle teknologien vår. Vi har fått innvilget Forny StudENT, og vi har fått kommersialiseringstilskudd fra Innovasjon Norge. Det betyr at vi er delvis finansiert, noe som er en stor milepæl for oss nå. Det gir oss mulighet til å hyre inn kompetanse.

-Vi har videre fått støtte fra et program som heter NordForsk. Det er et nordisk forskningsprosjekt på søvnapne, og som er drevet av et universitet i Øst- Finland der de har med seg to industrielle partnere, sier Krogh.


Utvider teamet
Finanseringen gjør at Drowzee kan oppbemanne teamet, og har for tiden ute en stillingsannonse hvor de ser etter ingeniører og app-utviklere.

-Vi ser etter dyktige ingeniører som har lyst til å holde på med det nyeste av det nye innenfor to veldig spennende felt; søvnbehandling og nevrovitenskap. Helt sentralt ser vi oss også om etter en dyktig på app-utvikler som også kan prosessering av digitale signaler. Vedkommende må kunne utvikle mobilapplikasjoner og forstå seg på kommunikasjonen med en hardware piece, og som kan gjøre selve algoritmeutviklingen og backend-utviklingen, forklarer Krogh.

Noe for deg, eller kjenner du noen utviklere eller ingeniører?
Stillingsannonse her
 

Tidligfase og tilbakemeldinger på produktet
-I markedet ser vi at det er stor interesse for å prøve løsningen, selv om det vi driver med er veldig nytt for folk, sier Krogh.

Drowzee har kjørt to testprosjekt med to brukergrupper. Basert på subjektive og objektive søvnmålere ser de at testobjektene både har fått redusert innsovningstid og redusert antall oppvåkninger i løpet av natten. Testpersonene melder også en økt subjektiv følelse av bedre søvnkvalitet og økt daglig funksjonsevne.

-Totalt sett har de aller fleste testerne vært utrolig fornøyde. Flere av dem ønsker å fortsette å være med å teste, sier Krogh.

-Vi har videre fått støtte fra et program som heter NordForsk. Det er et nordisk forskningsprosjekt på søvnapne, og som er drevet av et universitet i Øst- Finland der de har med seg to industrielle partnere, sier Krogh.


Holder øynene åpne
Grunderen forteller også at medlemskapet i Norwegian Care Cluster hjelper dem hovedsakelig med å ikke gå glipp av muligheter i tidligfasen.

- Vi har ikke brukt medlemskapet så aktivt som vi kunne gjort, og det har mye med at vi har begrenset ressurser og prøver å fokusere ressursene mot produktet vårt. Men vi får med oss nyhetsbrevene samtidig er det utrolig positivt at vi blir synlige på andre plattformer enn vår egen nettside, sier han.

Group 2ArkivNSCC_LogoLinkedin-03arrow forwardGroup 68 Copy 13Group 68 Copy 13ListFill 1Facebook-04fbGroup 3Fill 1Page 1Group 125Group 68 Copy 6Group 68 Copy 12Group 126Loupe CopyPage 1Group 68 Copy 6Group 68 Copy 6twitterList