"Til sammen har disse 15 selskapene hentet inn 103.900.000 kroner i kapital i 2018."
- Dagens Næringsliv

Blir «Årets gründer» et helseselskap?

57 av de 277 gründerselskapene på Dagens Næringsliv sin liste over «Årets gründer» er helseselskap eller medtek-selskap. 15 av de igjen, er medlem i Norwegian Smart Care Cluster.

Totalt er det 277 gründerselskap som har meldt seg selv inn til DN-konkurransen «Årets gründer», innen fristen 1.mars.  

-Dette er en imponerende samling gründere, sier Rolf Assev i StartupLab, som er medlem i den internasjonale juryen som nå går krevende utvelgelsesdager i møter. De skal til slutt kåre selskapene som imponerer mest på fire kriterier, der fremgang siste år er sentralt. Totalt har disse 277 selskapene skapt 5000 nye arbeidsplasser.

 

Mange helseselskap
Helse er sammen med kunstig intelligens og software/IT de største bransjekategoriene på årets gründerliste fra Dagens Næringsliv. De 15 selskapene som er medlem I helseklyngen er: Dignio AS, Futurehome AS, Nyby AS, Motitech AS, Jodacare AS, Playpulse AS, Tidewave R&D, Independence Gear AS, Earth Science Analytics AS, Decon-X, Globus AI AS, Friskus AS, RoomMate AS, Hjelpemiddelpartner AS, SecuWine AS.  

Alle regner seg selv som gründerselskap, men er i ulik fase av gründerskapet sitt. Dagens Næringsliv har laget en selskapskalkulator som viser blant annet hvor mye kapital selskapene har innhentet, og hvor mange arbeidsplasser som er skapt.  

Til sammen har disse 15 selskapene hentet inn 103.900.000 kroner i kapital i 2018, og det er i dag totalt 125 ansatte i disse selskapene. Dignio AS er det selskapet som har hentet inn mest kapital i året som har gått; hele 38 millioner kroner. Futurehome AS har hentet inn nestmest; 16 millioner kroner, og de er også det selskapet med flest på lønningslisten; med 25 ansatte.  

Som gründerselskap har alle disse, i sin korte eller lange eksistens, hentet inn 182.404.000 kroner i kapital fra investorer, hvorav Decon-X alene har hentet inn mest med 60 millioner kroner fra investormarkedet. Dignio AS er på en andreplass med 36 millioner kroner innhentet fra investorer.  

De aller fleste selskapene har fått offentlig støtte på ulikt vis; store og små beløp. Totalt har de 15 selskapene fått 61.150.000 kroner fra det offentlige for å utvikle sine innovative løsninger. Her er det også Dignio AS og Decon-X som topper listen; med 10 millioner kroner hver fra det offentlige, ifølge Dagens Næringsliv sin selskapskalkulator.  

 

Skaffer seg nyttig innsikt og data
Det finnes ingen totaloversikt over gründerselskap i Norge, så Dagens Næringsliv har via denne årlige kåringen, siden de startet i 2014, skaffet seg den aller beste oversikten som finnes. Gjennom søknadsprosessen sanker de også nyttige opplysninger fra selskapene når det gjelder bransjer, antall ansatte, investeringskapital, vekst, produkt og marked.  

«Målet med «Årets gründere» er imidlertid ikke bare å kåre noen få, men å synliggjøre alle våre nyskapende selskaper, så man kan lese seg opp på hva som skjer i spesielle bransjer, i eget fylke, hvem som henter penger fra investorer, hvem som tjener penger. På nettsiden til Årets gründere får man raskt oversikt over de smarte nye konseptene, pengene og investorene», skriver Dagens Næringsliv.  

Les mer om «Årets gründer»

Group 2ArkivNSCC_LogoLinkedin-03arrow forwardGroup 68 Copy 13Group 68 Copy 13ListFill 1Facebook-04fbGroup 3Fill 1Page 1Group 125Group 68 Copy 6Group 68 Copy 12Group 126Loupe CopyPage 1Group 68 Copy 6Group 68 Copy 6twitterList