Rusfri med appen RAPP

Rusfri med appen RAPP

RecoveryKompetanse AS skal hjelpe rusavhengige med å forbli rusfri ved hjelp av applikasjonen RAPP. Applikasjonen skal hjelpe tidligere rusavhengige med å unngå tilbakefall.

RAPP er et digitalt verktøy som er utviklet av Lyse, Recoverykompetanse, Klepp kommune og Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest (KORFOR). Det er en mobilapplikasjon som, når den aktiveres, gir et signal til tre utvalgte kontakter etter tur. For eksempel en likemann, en behandler og en pårørende. Signalet er en oppfordring til å ringe tilbake.

– I slike situasjoner er ofte tiden kostbar. Med tre på listen er det garantert at brukeren vil få kontakt med en som kjenner situasjonen hans eller hennes, sier Pål Berger, en av oppfinnerne.

Hva skjer dersom alle de tre er opptatt?

– Vi i RecoveryKompetanse kommer til å ha en vakttelefon som en av oss alltid har på seg, slik at vi, i disse tilfellene, kan snakke med brukeren, sier Pål.

Brukeren av applikasjonen velger i samarbeid med RecoveryKompetanse tre personer som han stoler på. De skal være støttespillere for brukeren når han trenger noen å snakke med. Dersom brukeren på ett eller annet tidspunkt merker at han trenger noen å snakke med for å greie seg uten rus, kan han trykke på appen. Han kommer så i kontakt med sine støttespillere, og forhåpentligvis klarer han da å unngå og falle tilbake til rusen.

– Vi hadde mange ulike ideer når vi startet, men fant vi ut at vi ville finne en teknisk løsning som kunne hjelpe andre med å forbli rusfri. En av løsningene var å ha et kontaktnett, som var enkelt å få tak i, sier Alexander Skålevik.

Pål og Alexander er, i likhet med de andre som jobber for RecoveryKompetanse, tidligere rusavhengige.

- Det kan være en fordel at vi har vært i samme situasjon selv, slik at vi kan hjelpe brukerne av appen på en annen måte enn enn ulike fagpersoner.

Selv om bedriften fortsatt er i utviklingsfasen av RAPP, så har de allerede store planer for nyere versjoner om få år.

– Vi håper å få til RAPP2, dersom RAPP1 slår an. RAPP2 tenker vi kan være for personer som har vært rusfrie i mange år, men som merker at de trenger hjelp til å forbli det. Som oftest må en vente flere måneder før en får hjelp, etter at en har tatt kontakt. Da kan det være for sent, sier Pål.

Det er ikke bare RAPP bedriften holder på med. De tilbyr blant annet kurs og foredrag som handler om å være rusavhengig og veien for å komme seg ut av det.

Dette er et 'ektefødt' barn i Norwegian Smart Care Cluster hvor alle aktørene er medlemmer! Recoverykompetanse spant ut av prosjektet Lyse Ideer i 2014.


Denne artikkelen er levert av Minredaksjon.no

Arkiv