Dette verktøyet gir store helsemessige gevinster

19. aug. 2016

Dette verktøyet gir store helsemessige gevinster

Da Motitech så de helsemessige gevinstene som motivasjonsverktøyet deres ga til de eldre, skjønte de at dette måtte ut til resten av landet. Nå har MOTiview nådd institusjoner utenfor landegrensene også.

Motitech lager filmer som motivere eldre til å trene på sykkel. Ved hjelp av en trimsykkel og en storskjerm får pensjonistene følelsen av å sykle gjennom kjente og ukjente strøk. Dette verktøyet kaller de MOTiview.

- Blant effektene vi opplevde var kraftig reduksjon av fall, bedre matlyst, økt trivsel og reduksjon i overvekt. Vi så at dette må ut til resten av landet, sier salgs- og administrasjonssjef Torbjørn Langeland.


Gode kundehistorier
I løpet av høsten inneholder MOTiview cirka 750 filmer. Selskapet har 93 institusjonskunder fordelt på 55 kommuner, i tillegg til kunder i Danmark, Sverige og på Island. Langeland forteller om mange fantastiske kundehistorier, blant annet historien om Wenche. Wenche er dame fra Bergen som bor i Kristiansand.

- Hun fikk tilbud om trappetrening på grunn av daglige fall, men syns ikke det var interessant selv om det var flaut, ubehagelig og plagsomt å falle hver dag. Så fikk dagsenteret MOTiview på plass og hun fikk tilbud om å sykle til levende bilder av Bergen. Hun fikk se bilder og høre musikk fra sin hjemplass. Wenche forteller at de siste månedene har hun bare falt tre ganger. Det er fantastisk , sier Langeland.

Les hele historien om Wenche her.


- Populært tiltak
En av de fornøyde kundene er Lura bo- og aktivitetssenter i Sandnes. Der har de hatt MOTiview i over et år.

- Det har vært et populært tiltak, sier leder for dag og aktivitetsavdelingen, aktivitør og frivillighetskoordinator Kari Aaltvedt.

- De har laget filmer fra vårt lokalmiljø slik at det føles som om du sykler rundt her i Sandnes. I tillegg finnes filmer fra andre steder. Vi har folk som er fra andre plasser i landet og det er kjekt å se der de vokste opp. ”Der har jeg vært på ferie” sier dem, og så kommer det historier fra den tiden, sier Aaltvedt og legger til at det var ei som syklet til film fra København hvor hun var på bryllupsreise for 60-70 år siden.


Helsemessige gevinster
Aaltvedt forteller at det kan virke som at brukerne glemmer at de trimmer når de bruker MOTiview.

- De glemmer at de egentlig sykler fordi de er opptatt med noe som gjør at det er kjekt, sier hun.

Den ene avdelingen på Lura bruker MOTiview som aktivitet for flere enn de som sitter på sykkelen.

- Det er kanskje en eller to som sykler, i mens andre er interessert i å se filmen. Det blir en fin stund i sammen mens de sitter der og drøser, forteller hun.

Hun er enig med Langeland om at det har hatt helsemessige gevinster.

- En fysioterapeut tok gangtester på brukerne før vi fikk MOTiview. Etter et par måneder var det forbedring. De er bedre til beins, har bedre balanse og er mer motiverte. Det er kanskje vanskelig å måle, men vi ser forbedring på det psykiske også. De spør ”Å, kan jeg? Kan jeg? Kan jeg?”. Jeg ser på dem at det gjør dem godt. Jeg er sikker på at det har effekt, sier Aaltvedt.

Tilbakemeldingene fra brukerne selv har også vært positive.

- De syns det er bra og de syns de er heldige som får lov å være med. En bruker har sagt ”jeg har trapper der jeg bor hjemme. Vet du hva? Nå går jeg trappene hjemme, før tok jeg bare heisen”, forteller Aaltvedt.


Stå sterkere
Langeland gleder seg over å bli en del av Norwegian Smart Care Cluster.

- I en klynge som dette kan en kan stå sterkere, dra i gang arrangementer og dele informasjon. Vi har relasjon til et annet selskap i klyngen som har et produkt som passer godt i sammen med vårt. Både å kunne samarbeide, men og å hente og dele kunnskap er en stor fordel. Klyngen vil kunne fronte saker og ha mer tyngde enn et enkeltselskap, sier Langeland.


Bilde: Hanne Kristin Dypedal.

Denne artikkelen er levert av Minredaksjon.no

Arkiv