Ny TV-serie om velferdsteknologi

Ny TV-serie om velferdsteknologi

Teknologibølgen har startet på TV Vest. Programleder Marthe Kindervaag ønsker å gi seerne et innblikk i den velferdsteknologiske framtiden som venter oss.

– Jeg visste ingenting om velferdsteknologi når vi startet å jobbe med denne serien. Jeg har alltid sagt at jeg er som en 90 år gammel dame når det kommer til teknologi, sier Kindervaag.

Nå vet hun mye mer. I løpet av åtte episoder tar hun for seg seks ulike kategorier innen velferdsteknologi. Norwegian Smart Care Cluster har vært en sentral medspiller i valg av temaer, og mange av medlemmene i klyngen er deltakere i serien.

– Vi har lyst å vise fram nyskapingsevnen som finnes. Vi står foran en stor omstilling og vi trenger nye arbeidsområder. Det er jo til og med snakk om at oljehovedstaden skal bli velferdsteknologihovedstaden, sier hun.


Ble overrasket
Da Kindervaag begynte å arbeide med serien ble hun overrasket over hvor mange prosjekter som allerede var i gang.

– Jeg fikk faktisk helt sjokk over hvor mye som fantes. Det var spesielt overraskende hvor stor satsningen på velferdsteknologi er her i distriktet, både kommunalt og på bedriftsmarkedet, forteller hun ivrig.

– Det sies jo at kommunene her i distriktet har en unikt og godt samarbeid med privatmarkedet, men jeg har liksom bare tenkt at det er noe man sier. Jeg ble overrasket når jeg forstod at alt de sier faktisk har noe for seg, fortsetter hun.


Teknologi vs. varme hender
Kindervaag har stor interesse for helse og omsorg for eldre, og ble spesielt fascinert av den biten under innspillingen av serien. Likevel tror hun ikke at de som er gamle i dag er klare for alle de nye teknologiske nyskapningene.

– Jeg tror det er stor forskjell på gamle nå og neste generasjon. Mine foreldres generasjon har fått det mer i blodet og er vante med nettbrett og smarttelefoner, og etter hvert smarthus. Det nytter ikke å prakke dette på de som er gamle nå, forklarer hun.

– Velferdsteknologi er ikke løsningen på eldrebølgen, men et supplement til de varme hendene. Jeg er opptatt av at de skal være til stede, og det er heldigvis det som er tilfelle. Det er nødt til å være sånn. Problemet er bare at vi trenger flere av dem, sier programlederen.

Den siste episoden av serien tar for seg nettopp dette temaet.

– Den tar for seg det store spørsmålet rundt teknologi versus de varme hendene. Det må finnes en balansegang og det må være individuelt hvor mye teknologi man ønsker å ta i bruk. Noen kommer til å ville ha mer fysisk kontakt enn andre, sier Kindervaag.

Hun håper at serien skal bidra til å gjøre folk mer åpne for velferdsteknologiske løsninger.

– Serien er en slags folkeopplysning, fordi jeg tror det er en viss skepsis der ute, avslutter hun.

Se serien her!


Arkiv