Finalist i stor innovasjonskonkurranse

16. mars 2016

Finalist i stor innovasjonskonkurranse

AbleOn Medical er den første bedriften fra Bergen som er med i Norwegian Smart Care Cluster. Bedriften er finalist i den store nordiske konkurransen ”The Nordic Independent Living Challenge”.

AbleOn Medical utvikler hjelpemidler til eldre og funksjonshemmede, som skal hindre fall og hjelpe med mobilitet hovedsakelig i baderom.

– Det var en idé jeg fikk etter jeg var ferdig å studere produktdesign. Morfaren min var syk og hadde vanskeligheter med å klare seg selv, og jeg så at jeg kunne lage noe som kunne hjelpe han, sier gründer og produktutvikler, Camilla Strand.

Hun startet prosjektet på våren i fjor, og i høst fikk hun med seg prosjektleder Vilde Lepsøy på laget.

– Jeg har hatt en idé om å lage hjelpemidler i bakhodet siden ungdomsskolen. Så da jeg møtte Camilla og hørte hva hun drev med, så måtte jeg bare hive meg med, sier hun.


Nordisk innovasjonskonkurranse
AbleOn Medical er én av fem finalister i ”The Nordic Independent Living Challenge” som arrangeres av Nordic Innovation, Nordisk ministerråd og alle de nordiske hovedstedene.

– Det var opprinnelig 416 påmeldte, så vi har konkurrert ut flere store aktører, sier Strand.

De fem finalistene skal teste løsningene sine i de nordiske hovedstedene og får 300.000 kroner til å utføre denne biten. Premien til vinneren er én million kroner.


Fremoverlente kommuner
De første prototypene til AbleOn Medical er under testing nå hos pilotkundene Voss kommune og Vaksdal kommune.

– De kommunene er veldig fremoverlent og satser på innovasjon. De er engasjerte og villig til å være med og bidra, og det er kjekt å se, sier Strand.

Målet med testingen med kommunene, er å komme frem til minimumproduktet som skal ut på markedet. Derfor jobber de mye med både brukere og ingeniører.

Vi har jo en eldrebølgen som er på vei og vi må ha mer tilgjengelige hjelpemidler og flere rimelige løsninger som helst kan brukes i egne hjem. Det krever innovasjon i alle ledd, sier Strand.


Samfunnsnyttig produkt
– Det blir en livstil, og det er ikke ofte jeg føler at jeg går på jobb. Det er veldig kjekt, men det er hardt arbeid, sier Lepsøy om gründertilværelsen.

– Det er en utfordring, men det er kjekt å bygge noe som kan skape verdi i samfunnet og spesielt nå. Det ligger mye inspirasjon i å lage et produkt som er samfunnsnyttig, legger Strand til.

AbleOn Medical er inkubatorbedrift i Nyskapingsparken Bergen, der de er en del av et sterkt gründermiljø og får tilgang på et stort og nyttig nettverk knyttet til både forskningsmiljø og næringsliv. Deres samarbeidspartner Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjeneste, tipset gründerjentene om Norwegian Smart Care Cluster.

– Å utvide nettverket vil gi oss en kjempemulighet til å bli kjent med ulike aktører. Det er gull verdt, sier Strand.

Arkiv