"Vi strever med å nå unge gutter som sliter. De oppsøker sjelden hjelp selv fra helsetjenestene, og bruker heller ikke pratetjenester."
- Linn Håvik, gründer av Mentax AS

Nytt medlem av Norwegian Smart Care Cluster vant investering fra Validé

Selskapet Mentax AS ble etablert 8.mars 2020, og meldte seg inn i helseklyngen Norwegian Smart Care Cluster umiddelbart. Nå har psykolog Linn Håvik gått til topps i startupkonkurransen ITSA Start. Hun vant investering fra Validé AS på 100.000 kroner.

– Jeg har hatt ideen til Mentax AS en stund, men det har gått fort siden mars, sier Linn Håvik.

25. juni pitchet hun sitt engasjement for å hjelpe ungdom, og særlig unge gutter, til å takle psykiske utfordringer. På syv minutter overbeviste Håvik dommerpanelet om at hennes idé om en portal hvor teknologi, mer enn tilbud om samtaler, brukes for å nå en målgruppe som fort forsvinner ned i spillkjellerne når livet butter imot. Ved kveldens slutt stod hun med diplom og bevis på at Mentax AS har fått en investor.


VIL NÅ FRAM: Linn Håvik presenterer portalen Mentax AS, en selvhjelpsportal for unge, på ITSA Start Demo Day. Håvik overbeviste dommerne, og får tilbud om en investering på 100.000 kroner fra Validé AS. (Foto: Hilde Garlid)

Vil nå guttene som sliter

Psykolog Linn Håvik har jobbet lenge i Rogaland fylkeskommune med ungdom og psykisk helse. Hun erfarer at dagens metoder ikke når alle.

– Vi strever med å nå unge gutter som sliter. De oppsøker sjelden hjelp selv fra helsetjenestene, og bruker heller ikke pratetjenester, sier Håvik.

Mentax AS vil utvikle en portal for selvhjelpstjenester hvor spillteknologi og andre digitale virkemidler brukes til å hjelpe unge med de vanskelige følelsene og psykiske utfordringer de møter i hverdagen.

Linn Håvik er selv gamer og gira på VR-teknologi. Hun mener VR er en døråpner for å finne og nå fram til de unge mennene.

– I VR-verden kan man trene på å takle situasjoner og vanskelige følelser uten at man oppsøker samtalegrupper eller terapi. Det er hverdagsutfordringer som å holde en skolepresentasjon eller våge seg inn på et jobbintervju vi kan trene på virtuelt, sier Håvik.

Det er videregående skole og folkehøgskoler som er de nærmeste kundene for Mentax AS, men Håvik mener deres portal kan brukes både av universitet og kriminalomsorgen, og hun har tenkt seg helt ned i spillkjelleren til de guttene som ramler ut av skolen.

– Det finnes mange selvhjelpstilbydere. Forskjellen på oss og dem er at vi kvalitetssikrer alt innholdet i portalen, og at vi bruker de kanalene ungdom selv bruker mest; som video, VR, podcast og apper, sier Linn Håvik.


DELTAKERE: Alle ITSA Start deltakerne og dommerkorpset. (Foto: Hilde Garlid)

Fordi gründere trenger starthjelp

ITSA Start er et forretningsutviklingsprogram som skal gi ferske selskap kunnskap og verktøy for å overleve den tøffe startfasen og gjøre seg investorklar. Gründere har ofte stor innsikt og detaljkunnskaper om ideen eller produktet sitt, men er ofte noe svakere på forretningsmodeller, markedsforståelse, investorpresentasjoner osv. Via et 12 ukers program går deltakerne systematisk igjennom hva som kreves og trengs av kunnskap for å komme ut av startgropa.

Mentax AS var ett av elleve selskap som pitchet sine ideer for et dommerpanel bestående av investorer og andre gründere. To selskap overbeviste juryen om at deres løsninger tilbyr noe verden trenger. Det ene selskapet innen kartdata, det andre innen psykisk helse.


(Hovedbilde) VINNERLAGET: Linn Håvik sammen med Johannes Løyning, investeringsdirektør i Validé AS. Fra venstre de andre vinnerne: publikumsprisen til Eva Munkvik, investering til Napkin AS og Andreas Atakan og Bjørn Christian Rødal og Vibeke Bjaanes (t.h) forretningsutvikler i Validé. (Foto: Hilde Garlid)

Tekst og foto: Hilde Garlid


LES MER: Jeg har en forretningsidé – hva nå?

LES OGSÅ: ITSA-vinnere får investering fra Validé

Arkiv