"Helsesektoren digitaliseres med stor fart, og det betyr at flere og flere må jobbe med data, lagre data og analysere data. Der kan vi bistå."
- Özge Öz, manager i Dataunitor
Vis fakta

FAKTA

Selskap: Dataunitor AS

Etablert: 2017

Gründere: Erdal Cayirci, professor II i elektronikk og datateknikk ved UiS.

Produkt: Datalagring, datanalyse, datahåndtering, sikkerhet og personvern. Dataunitor er et forsknings-, teknologi- og utviklingsselskap med fokus på datavitenskap og applikasjoner

Støttet av: Innovasjon Norge og Validé

Utmerkelser: Horizon2020: European Innovation Counsil Pilot, SME Instrument Phase I

Medieomtale: Ikke ennå.

web: Dataunitor.com

Tilbyr datalagring og dataanalyser til helsebransjen

Kundene til Dataunitor er potensielt alle som jobber med data som også har behov for trygg lagring og analyse av sine data. Da er selskaper innen helsebransjen ytterst interessante.

-Vi tror helseklyngen er et smart nettverk å være en del av. Det er mange bedrifter i klyngen og flere av dem er nok potensielle samarbeidspartnere og kunder. Helsesektoren digitaliseres med stor fart, og det betyr at flere og flere må jobbe med data, lagre data og analysere data. Der kan vi bistå, sier Özge Öz.

Helt nytt selskap
Özge Öz er eneste ansatt som daglig møter opp på kontoret i innovasjonsparken i Stavanger, men i Tyrkia har selskapet et utviklerteam med 14 ansatte. Gründer av selskapet heter Erdal Cayirci. Erdal har sin norske yrkesbakgrunn fra Nato før han ble professor II i elektronikk og datateknikk ved Universitetet i Stavanger. Som pensjonist har han startet selskapet Dataunitor sammen med Chunming Rong, professor på UiS på institutt for data- og elektroteknologi.

Dataunitor er et forsknings-, teknologi- og utviklingsselskap med fokus på datavitenskap og applikasjoner, inkludert dataanalyse, datahåndtering, dataanalyse, sikkerhet og personvern.

Selskapets har sin hovedbase i Norge og Stavanger mens utviklerteamet er lokalisert i Izmir, Tyrkia.

Dataunitor samarbeider med det akademiske forskningsmiljøet, og utvikler produkter i tett samarbeid med kunden.

-Selskapet ble etablert i 2017, men var ikke operativt før i januar 2018. Jeg hadde da en 25 prosent stilling til administrasjon og salg, men i august økte jeg stillingen og arbeidsinnsatsen med å finne kunder og sette opp tilbud, sier Öz.

I sommer ble Dataunitor tildelt Horizon 2020-midler og utmerkelsen European Innovation Counsil Pilot, SME Instrument Phase I. Deres teknologiløsning gikk til topps blant totalt 2.149 søknader.

-Dataunitors prosjekt er blant de 239 prosjektene som fikk prosjektmidler i Horizon 2020. Blant dem er det bare 10 selskap fra Norge, og Dataunitor er det eneste i Rogaland-regionen, sier Öz.

Teamet har fått tilsagn om 0,5 millioner kroner i prosjektmidler for utvikling av såkalt blocknetwork, og har frist på seks måneder til å levere sin EU-rapport.

-Blocknetwork er implementering av ulike blockchains, og kalles det neste steget innen blockchain-teknologi. Det handler om å benytte seg av et nettverk med enda større mengder data og med raskere responstid, sier Öz.

Adgang til Green Mountain
Plasseringen i Norge og Stavanger er ikke tilfeldig. På Rennesøy, inne i fjellet er Nato sine gamle haller som er gjort om til et gigantisk datalagringssenter med navnet «Green Mountain». Dataunitor tilbyr sine kunder lagringsplass i dette senteret.

-Sikkerhetsstandarden i GreenMountain er ranket som det høyeste i verden. Vi merker at dét betyr noe for kundene våre. Det øke tilliten at datalagringen er i Norge og i et anlegg av denne størrelsen og med et godt rykte.

«Datasenteret tilbyr høyteknologiske Tier III-plattformer som en tjeneste (PaaS) som overholder de europeiske og internasjonale sikkerhets- og personverndirektivene/lovene», står det på nettsiden deres.

FJELLHALL: På Rennesøy, i Nato sine gamle fjellhaller, har Green Mountain etablert sitt datasenter for lagring av data. (Foto: Green Mountain)


Programutvikling
Dataunitor tilbyr ikke bare lagring og dataanalyse, men også 2D/3D-systemprogrammer med tilpassede spesifikasjoner til den enkelte kunde.

-Vi har levert 3D simulator til et oljeriggprosjekt for en kunde. De bruker vår software gjennom vårt datasenter. Vi har utviklet mobilapplikasjoner og ulike plattformer for all mulig lagring av data. Vår fordel er at vi kan være svært kundetilpasset, sier Öz.

-Har dere konkurrenter?

-Ja, det finnes både store og mindre aktører i denne bransjen, men ingen som gjør akkurat det samme som oss.

-Er det slik at alle virksomheter trenger datalagring av dette kaliber?

-I alle fall alle som jobber med å innhente og analysere data, og det gjelder jo flere og flere i dagens samfunn. De fleste har en eller annen form for lagringsløsning, så for meg gjelder det å presentere hva vi kan gjøre for dem, og til hvilken pris, sier Öz, som innrømmer at det er en krevende og for tiden litt ensom jobb.

Hun har tidligere jobbet i en HR-avdeling i et tyrkisk, statlig finansselskap med 5000 ansatte, og til og med som jobben som prosjektassistent i Næringsforeningen i Stavanger var folksom kontra singellivet på kontoret hos Dataunitor.

-Nordmenn har høy tillit til systemer og myndigheter, og undersøkelser viser at vi ikke er like engstelig for hacking og digital kriminalitet som andre. Merker du det i ditt arbeid?

-Nordmenn stort sett fornøyd med de løsningene de allerede har. Det er egentlig ikke lojalitet som gjør at de ikke bytter, men det kan være krevende å få dem til å se på andre løsninger. Men jeg må prøve, sier Özge Öz.

Arkiv