"Vi vil drive fabrikk, ikke exit"
- Per Reidar Ørke
Vis fakta

Excitus AS

Etablert: 2015

Gründere: Per Reidar Ørke, Øyvind Tjølsen og Terje Bondhus

Produkt: Excitus SDS Suction Devicer. En batteridreven sugepumpe for å frigjøre luftveier ved førstehjelpsbehandling. Enklere å starte, enklere å bruke enn det som brukes av ambulansepersonell i dag.

Oppmerksomhet: 7. juni 2017 vant selskapet førsteprisen i Startup pitchekonkurranse til helsekonferansen 37degrees. November 2016 pitchet selskapet på DnB Healthcare Venture Sessions i Oslo.

Støttet av: Innovasjon Norge, Validé, Pumps and Pipes, VRI-midler.

Media: UiS har skrevet denne artikkelen om Excitus

Excitus AS vil produsere medisinsk utstyr i Rogaland

Er det mulig å starte en ny masseproduksjon av medisinsk utstyr i Rogaland, a la hva Laerdal Medical AS har gjort og gjør? Excitus AS jakter investorer som vil satse på industriell produksjon i Rogaland.


Stavanger og Rogaland er stolt over at Laerdal Medical AS fortsatt produserer medisinsk utstyr i byen. Men er det mulig i dag å etablere en ny produksjon? Selskapet Excitus AS drømmer om å masseprodusere sin batteridrevne sugepumpe for ambulanse- og førstehjelpspersonell.


Batteridreven supepumpe

I tre år har tre gründere, Per Reidar Ørke, Øyvind Tjølsen og Terje Bondhus, jobbet med ideen om en bedre metode og et bedre verktøy for å fjerne oppkast fra luftveiene hos en pasient. Ved hjertestans skjer det ofte at pasienten kaster opp. Uten frie luftveier er det vanskelig å drive livsviktig førstehjelpsredning, og supepumpene i ambulansene krever startprosedyrer og er klønete å bruke, i følge ambulansepersonell.

I kjelleren til Tjølsen har de tre derfor laget en prototype som suger opp væske ved bruk av en håndholdt, batteridreven «drill». Selve drillen er en fast komponent, mens selve sugeanordningen skal være et engangsprodukt som gjør den livreddende behandlingen mye raskere. Den er også så enkel å håndtere at alle som driver med førstehjelp kan gjøre dette.

Visjon om produksjon

Ørke og co kunne sikkert tatt patent på produktet og solgt ideen videre, gjort en selskaps-exit som det heter, slik mange norske gründere gjør når produktutvikling skal over i produksjon. Men de tre holder liv i drømmen om at dette kan bli en ny masseproduksjon av medisinsk utstyr, i Rogaland.

- Enkelt sagt drømmer vi om en fabrikk der utstyret blir produsert og solgt i fra til hele verden. Foreløpig er vi langt unna det målet, men vi har på trappene en investor som ønsker et langsiktig, industrielt, norsk perspektiv på investeringen, sier Ørke.

Han deltok på Validé sin inkubatorlunsj i Innovasjonsparken på Ullandhaug mandag 15. januar og brakte til torgs de utfordringer gründere som ønsker å drive produksjon i Norge møter. De tre har alle jobbet i Laerdal Medical AS og kjenner derfor godt til medisinsk produksjon, og de krav som stilles for å lage godkjente produkt.

Men Laerdal produserer også i lavkostland.

- Det som skjer er at automatisert produksjon fra Norge går tilbake til manuell produksjon i Kina fordi de ikke har nok ingeniørkompetanse til å drifte en automatisert produksjon. Det er derfor en trend at produksjon kommer tilbake til vår verdensdel, på grunn av automasjon, sier Ørke.

VISJON: Per Reidar Ørke sin visjon å bygge helseindustri, slik Laerdal Medical gjorde i sin tid.

Flest av exit-investorene

Per Reidar Ørke er tydelig på at i Norge finnes det stort sett én type investorer; de med relativt kort horisont og som ønsker en exit.

- Jeg vil påstå at 99 av 100 investorer tenker likt om dette. Vi har jobbet lenge med å finne produksjonsmetoder, materiale, kvalitet og tekniske løsninger som kan få produksjonskostnadene dit hen at vi kan tjene penger. Slikt er ikke norske investorer spesielt opptatt av. Det er sånt som fikses etter salget av selskapet, sier han.

- Vi driver alle med dette på fritiden, foreløpig. Til nå har vi fått 1 million kroner fra Innovasjon Norge, Pumps and Pipes og VRI-midler for å utvikle ideen. Vi trenger 25 millioner kroner til før vi har en produksjon oppe og går. Det gledelige er at vi kanskje kan flagge en industriell investor snart, sier Ørke.

Dersom investorene kommer på plass, vil det ennå gå tre år før de kan være klar til produksjon av utstyret.

-Hvorfor er det viktig for dere å fysisk produsere dette i Rogaland?

-Fordi det er kjekt å få det til og fordi vi kan tjene penger på det. Vi vil drive fabrikk, ikke exit, sier Ørke.

Arkiv