AbleOn Medical vant Nordic Independent Living Challenge

24. juni 2016

AbleOn Medical vant Nordic Independent Living Challenge

Over 400 bidrag ble innsendt til den nordisk konkurransen om ny teknologi til omsorgssektoren i starten av 2015. AbleOn Medical AS stakk av med førstepremien på én millioner kroner som ble delt ut av Kronprins Haakon i Oslo Rådhus 9. juni.

– Å være en del av denne banebrytende nordiske velferdsinnovasjonskonkurransen har vært en verdifull og lærerik prosess for oss og utviklingen av vår bedrift. Å se så mange mennesker som jobber mot samme mål for å bedre andre menneskers hverdag har vært en berikende opplevelse, sier gründer og produktutvikler i AbleOn Medical, Camilla Strand 

AbleOn Medical er et innovativt mobilitets- og sikkerhetshjelpemiddel som hjelper brukere gjennom hele dusjrutinen. Hjelpemiddelet gjør baderommet tryggere, brukerne mer mobile, og letter arbeidet for helsearbeidere. AbleOn Medical har laget en ny, innovativ løsning som ikke ligner noe som finnes i dag, og søker nå patenter og designbeskyttelse.

Nordic Independent Living Challenge har vært et langt og hardt kappløp, med mange innovative løsninger og sterke team.

– Med over 400 helseteknologiske løsninger som ble innsendt til konkurransen i februar i fjor, med alt fra etablerte bedrifter til gründere og studenter var det stas at det ledet frem til full seier for oss, sier Srand.

 

– Vil angå oss alle
Nordic Independent Living Challenge ble organisert av Nordic Innovation i regi av Nordisk Ministerråd, og i samarbeid med hovedstedene i de fem nordiske landene. Konkurransen, som har pågått siden februar 2015, fikk inn 415 bidrag da den ble lansert. Siden har deltakerne jobbet med å utvikle både bedrifter og løsninger med innspill fra mentorer og representanter fra byene. I finalen har løsningene blitt testet av de nordiske hovedstedene.

Som utdeler for prisen, sa generalsekretær i Nordisk ministerråd, Dagfinn Høybråten:

«Teamet bak løsningen har dedikert seg til å takle en stor utfordring for mange mennesker – og samtidig gjøre innsatsen sin til en innovative forretningsmulighet. Løsningen retter seg mot en utfordring som mest sannsynlig vil angå oss alle en gang i løpet av livet. Den vil virkelig forlenge folks mulighet til å bo hjemme i sine egne hjem»

Juryens begrunnelse kan du lese i sin helhet her. 

– Anerkjennelsen juryen gir i sin begrunnelse for prisen gjør oss ydmyk og stolt over seieren, sier Strand.

– Seieren gir oss et godt påfyll med kapital, men minst like viktig har det vært å få delta i løpet gjennom hele konkurransen, utvide nettverket i hele Norden, få gå igjennom åpene dører til de nordiske hovedstedene og muligheten til å jobbe med tett med brukere og helsearbeidere. Dette har akselerert innovasjonsprosessen.

 

Å kunne bidra til verdighet
Nordic Independent Living Challenge har fulgt utviklingsløpet til AbleOn Medical nesten helt fra starten. AbleOn Medical har jobbet med alt fra konseptutvikling til bedrift- og prototypeutvikling. I finalen har løsningene blitt testet med brukere i de nordiske hovedstedene. 

– Å få jobbe med en så viktig problemstilling, tett opp mot brukerne i ulike miljø, og løse et av de største problemene for hjemmeboende eldre, og grunnen til at mange starter med hjemmehjelp, er utrulig givende. Det å få oppleve hvor stort det er for brukerne være i stand til å sørge for sin egen personlige hygiene, og kunne delta mer selv og bestemme i sin egen hverdag i en intim hverdagsituasjon er det som driver oss.

De er nå mange steg nærmere målet om en løsning som bidra til å forlenge den tiden man får i eget hjem og utsette behovet for hjemmehjelp og institusjonsplass.

– Det å allerede i så tidlig fase av produktutviklingen ha fått muligheten til å samle et så bredt datagrunnlag for å videreutvikle dusjløsningen er for oss svært verdifullt, sier Strand.

 

Spesiell finaleseremoni
Ekstra spesielt ble det på finaledagen i Oslo Rådhus den 9 juni, da jentene i AbleOn fikk dele seiersgleden med flere av samarbeidspartnere, støttespillerne og pilotkunder som var kommet for å være med på feiringen. Representanter fra Høyskolen i Bergen og Omsorgsteknologilaboratoriet, Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester, Vaksdal kommune, Meland Rør AS, og professor Liv Wergeland Sørbye var til stede.

– Opplevelsen ble enda sterkere da flere av brukene og helsearbeidere som har vært med å teste ut systemet kom bort og var overlykkelig for at vi hadde vunnet, og ønsket at vi skulle komme tilbake til dem for å utvikle systemet videre, sier Strand.

– Fremover vil vi jobbe videre med våre samarbeidspartner, pilotkunder og de nordiske hovedstedene. Vi søker nå patenter og designbeskyttelse, jobber mot forskningsmidler, og ser på investeringsmuligheter og industrielle partnere, sier hun. 

Arkiv