Norske Alu Rehab er rullestolspesialisten i Japan

Norske Alu Rehab er rullestolspesialisten i Japan

Alu Rehab er spesialister på komfortrullestoler og har hatt stor suksess i Japan. – Eldrebølgen er kommet langt i Japan, sier administrerende direktør i Alu Rehab, Kjetil Gausel.

Japan forbindes ofte med komplisert teknologi, biler, roboter og andre science fiction-lignende nyvinninger. Innen helse og omsorg ligger de likevel langt bak.

– De har ikke gode tekniske hjelpemidler og de har ikke ressurser. Våre rullestoler er et virkemiddel for at de skal kunne bo lenger hjemme, sier Gausel.

Han fortelle at blant Japans 130 millioner innbyggere er 25 prosent over 65 år gamle. Japan er ikke større enn Norge i areal, så det er ikke vanskelig å forestille seg at det er trangt om plassen. Japanerne har små rom og de bor oppå hverandre.

– Det gir store utfordringer med tanke på pleie og omsorg. De eldre sover på en stråmatte og på dagen bruker de soverommet som oppholdsrom. Vi introduserte komfortrullestoler med variasjoner i sittestilling, polstring og god støtte. Tenk det skiftet fra hardt gulv til komfortstol som er bevegelig, sier han.


Nytt produkt i gammel kultur
– Når man kommer med et nytt produkt som skal passe inn i en gammel kultur, må man tilpasse seg. Vi har vært i Japan i 15 år for å få dette til. Vi bruker norsk design og ergonomi, tilpasset Japansk kultur, sier Gausel.

Komfortrullestol er et skandinavisk fenomen. Prosjektet med rullestolene som nå er i produksjon, startet i 2012 med støtte fra Innovasjon Norge. Alu Rehab lanserte de ferdige Japan-tilpassede rullestolene i mai i fjor.

– I dette prosjektet gjorde vi mange nyvinninger. Vi har søkt om åtte patenter i prosessen. Det er snakk om én rullestol som skal tilpasses japansk infrastruktur, kultur og tankesett. Vi måtte begrense noen av mulighetene slik at det ikke ble for komplisert. Vi har fremdeles nye ting på lur etter hvert som markedet modnes, forteller Gausel.

Han sier at salget ikke har vært enormt tidligere, men at det er i ferd med å endres.

­– Vi er i full gang og det har tatt veldig bra av.


Spennende med NSCC
Alu Rehab ønsker å ha mer fokus på Europa framover og Gausel er spendt på hvilke muligheter Norwegian Smart Care Cluster (NSCC) kommer til å by på.

­– Hva er det som skal til for å bruke en rullestol i sammen med andre tekniske hjelpemidler på en enkel måte i private hjem? spør Gausel.

­– Velferdsteknologi er for oss mer enn knapper og elektronikk som får ting til å skje rundt seg. Vi må se det store bildet – hvordan kan vi gjøre det enklere og tryggere for brukeren? Det handler om trygghet, forenkling og fleksibilitet.

Alu Rehab har vært spesialist på komfortrullestoler i 26 år og dette er helt klart deres spesialområde. Nå gleder Gausel seg til å dele sine erfaringer med spesialister på andre felt.

­– Jeg ser fram til å samarbeide med de andre spesialistene i NSCC. Det blir spennende å bruke kompetansen vår til å skape en enda bedre totalløsning, sier Gausel.
Arkiv