"Vi ser at flere av de tingene vi jobber med i NSCC og NSCL er et stort steg i riktig retning."
- Marit Hagland, leder Norwegian Smart Care Lab
Vis fakta

På denne siden samler vi innhold knyttet til covid-19. Håper du finner nyttig informasjon her, og tips oss gjerne om saker og tema vi bør ta opp.

Covid-19

Vi har samlet innhold knyttet til pandemien. Arbeidslivet og hverdagen er snudd opp ned, og helsevesenet står overfor store utfordringer for å håndtere pandemien. Klyngen har mange medlemmer som kan bidra med smarte løsninger i pandemien.

Vi ønsker å bidra til at løsninger og kunnskap som kan hjelpe pandemien blir kjent. Har du historier, kunnskap eller informasjon om produkt og løsninger vi kan dele? Ta kontakt med kommunikasjonsansvarlig i Norwegian Smart Care Cluster. Kontaktinformasjon finner du under.

Frivillighet satt i system

Løsningene setter rett og slett gode gjerninger i system. Frivillige krefter representerer store ressurser. Flere av våre medlemmer har løsninger som gjør det frivillige arbeidet lettere å administrere og delta i.

– Jeg tror vi vil se et skifte i samfunnet etter utbruddet av coronaviruset. Der bruk av digitale hjelpemidler blir helt naturlig. Jeg tror også at dugnadsånden får en ny fødsel ved at mange flere blir frivillige, og får øyne opp for å bidra, sier Håvard Dalen, CEO og medgründer av ViVil.

ViVil har utviklet et verktøy som gjør det enkelt å organisere frivillighet. Gjennom systemet deres får brukeren all planlegging og kommunikasjon på ett sted. Det gjør det lett å fordele ansvar, og det går mindre tid på administrasjon.

Her får du presentert flere bedrifter og løsninger innen frivillig arbeid.

LES MER: Teknologi og dugnadsånd – hånd i hånd

WEBINAR: Da coronaviruset endret hverdagen vår drastisk opplevde mange av selskapene som tilbyr tjenester i frivillighetens tegn stor pågang. I dette webinaret har vi med oss flere av selskapene som tilbyr slike tjenester. Samtidig skal vi få høre hvilke behov og utfordringer kommunene opplever i knutepunktet mellom teknologi og frivillighet. Vi har også med oss selskaper som ved hjelp av teknologi tilbyr løsninger inne ernæring og kognitiv svikt. En ting er felles for alle - de vil bidra til god livskvalitet for folk flest.

OPPTAK FRA WEBINARET OM TEKNOLOGI OG FRIVILLIGHET

Presentasjoner og annen informasjon knyttet til webinaret finner du HER.

Teknologi som hjelpemiddel

– Teknologi som avstandsoppfølging gjør det mulig å begrense spredning av smitte, sier Marit Hagland, NSCL.

Hagland jobber tett med test av nye forretningskonsepter og smarte helseløsninger. Hun ser at mange av de nye løsningene som allerede finnes på markedet og kommende nye løsninger harmonerer godt med å forebygge en pandemi.

– Vi ser at flere av de tingene vi jobber med i NSCC og NSCL er et stort steg i riktig retning, sier Hagland.

LES MER: Hvordan kan teknologi forebygge spredning av smitte?

KRONIKK: Hva sier pasienten?

Vi har alle et ansvar for vår fremtid. Sammen kan vi finne bedre løsninger for å kjempe mot coronaviruset. Vi påstår at digitaliseringen som foregår gir pasientene en mer betydningsfull rolle.

Det skriver Tatiana Aleksandrovna Iakovleva, forsker/Handelshøgskolen ved UiS, Elin M. Oftedal, forsker/ Handelshøgskolen UiT, Norges Arktiske Universitet, og Marit Hagland, prosjektleder for Norwegian Smart Care Lab.

LES HELE KRONIKKEN: Hva sier pasienten gjennom larmen av covid-19?

WEBINAR: Implementering og effektiv opplæring av helsepersonell

Coronaviruset har ført til digitalisering i ekspressfart. For mange et etterlengtet springbrett for implementering av nye digitale løsninger innen helse- og omsorgsektoren. Men hvordan sikrer vi effektiv implementering også i de ansatte i tjenesten?

LES MER: Hvordan sørger vi for at de ansatte er trygge på teknologien som rulles ut?

Påvirket av pandemien

Det er ikke bare helsevesenet som blir påvirket når viruset sveiper over verden. Pandemien påvirker alt fra økonomi, til arbeidshverdag og for mange den mentale helsen.

Vår medlemsbedrift Lifekeys tilbyr online psykologtjenester, og selskapet arrangerer også flere lavterskel webinarer om ulike tema innen mental helse.

Sjekk ut nettsiden til Lifekeys her.

LES MER: Ring en psykolog lenge før det går galt

TIPS OSS GJERNE OM INNHOLD KNYTTET TIL COVID-19

Bedrifter som bidrar

Vi har mange bedrifter som svarer på dagens utfordringer knyttet til covid-19. La deg inspirere av deres arbeid, og få oversikt over spennende framtidsretta tjenester, produkter og løsninger.

Snapmed - en digital hudlegetjeneste

Snapmed var tidlig ute med videokonsultasjoner innen hudlegetjenester, og Norges første digitale medisinske spesialisthelsetjeneste.

- Dette er ikke en fase som vil gå over. Det vi opplever nå er et varig skifte i hvordan vi organiserer helsevesenet, spår Chinh. K. Le. Han er hudlege og en av gründerne bak selskapet Snapmed.

LES MER OM SNAPMED: - Den digitale revolusjonen er her

Luftrensere fra Ventitech

– Vår teknologi har dokumentert virkning i forhold til å fjerne bakterier, smittsomme mikroorganismer og virus. At vi her også snakker om dokumentert effekt overfor COVID-19, er selvsagt svært positivt, sier Egil Hansen i Ventitech.

Eierne i Ventitech har 20 år bak seg i bransjen. De står bak luftrensere montert av Westcontroll av Robertson, der teknologi fra det amerikanske selskapet Aerus er en del av konseptet. Stavanger-selskapet opplyser at de allerede har levert en rekke luftrensere til alt fra kommunale virksomheter som legevakt, sykehjem, bo- og omsorgssentre til barnehager, kontorer, hoteller og varehandel over hele Norge.

LES MER: Klyngemedlem satser stort på teknologi som renser luften

LES OGSÅ: Smittevern i en liten boks

Sensorteknologi fra Haltian kan spare tid

Løsningene kan bidra til mer effektivt renhold og bedre hygiene.

– Vi har levert disse løsningene i Finland i flere år, og gjennomfører nå piloteringen i Tromsø for å etablere oss i det norske markedet, sier Gunnar Hansen. Han er ansvarlig for arbeidet mot sykehussektoren i selskapet Haltian.

Løsningene som nå testes ut går på alt fra renhold av flater til påfylling av håndsprit og papirdispensere.

LES MER: Haltian kan bidra til at helsevesenet sparer tid

Haltian har montert sin visualiseringsløsning som heter Empathic Building i HelseCampus Stavanger. Her kan du blant annet lære mer om mulighetene helsevesenet kan få med innendørssporing.

Prosjektet Empathic Building er et samarbeidsprosjekt med Norwegian Smart Care Lab (NSCL). Visualiseringsløsningen er installert i HelseCampus Stavanger (HCS). Slike system gir muligheten til å dele informasjon om hvor man befinner seg, hvor rullende materiell og medisinsk utstyr befinner seg og har vært i bygningsmassen, samt nye muligheter innen fallsensorikk og overfallsalarmer.

LES OM PROSJEKTET: Se morgendagens løsninger i HelseCampus

Innovasjon og utvikling i møte med covid-19

Denne bedriften utvikler nå flere produkter innen sårbehandling. Utviklingen har skutt fart som følge av coronaviruset.

Den vesle gründerbedriften med stort internasjonalt potensiale produserer blant annet Erland Care superabsorbent pad. Et patentert produkt som hindrer lekkasje hos mennesker med utlagt tarm (stomi). De er kunnskapsrike innen sitt felt.

LES MER: Innovasjon i krisetider hos Erland Care

Sikker digital kommunikasjon

Løsningen SecuWine er en sikker løsning, som skal hindre at samtaler og videoer kan avlyttes.

– I disse covid-19-tidene er det stort fokus på alternative måter man kan kommunisere på, der man skal begrense fysisk tilstedeværelse for å stanse smitten. Da er appen SecuWine et godt valg for å ivareta sikker kommunikasjon i familie, i frivillighet og i jobbsammenheng, sier Egil Byberg, CEO i SecuWine.

LES MER: Sikker kommunikasjon med SecuWine

Kan ditt selskap bidra i pandemien?

Vi i Norwegian Smart Care Cluster vil gjerne dele informasjon om medlemmer som kan bidra med aktuelle løsninger og produkter inn mot pandemien.

Ta gjerne kontakt med kommunikasjonsansvarlig, Jofrid Åsland, jofrid@valide.no, slik at hun kan skrive eller dele nyttig informasjon om din bedrift.

Prosjekt

Hvordan kan teknologi redusere sosial isolasjon på sykehjem?

Målet med prosjektet er å undersøke om en digital plattform kan redusere sosial isolasjon og øke livskvaliteten til beboere på sykehjem.

Digitale hjelpemidler til sosial kontakt med pårørende er spesielt viktig og aktuelt under covid-pandemien. Det settes inn strenge besøksrestriksjoner for å ivareta smittevern på sykehjemmene. Første del av dette prosjektet ble gjennomført sommeren 2020. Roboten Berntsen ble benyttet som digitalt hjelpemiddel til kontakt mellom beboerne på sykehjemmet og deres pårørende.

LES OM PROSJEKTET: RoboCare

Arkiv