"Jeg er svak i beina og armene. Derfor trener jeg. Den store motivasjonen er å kaste rullatoren og reise på besøk til barnebarnet mitt."
- Kristi Magrete Sondresen
Vis fakta

Sykkel-VM (Road World for Seniors)

  • Ble arrangert første gang i 2017 av selskapet Motitech.
  • Under mesterskapene bruker beboerne Motitechs videokonsept, Motiview.
  • Syklistene kan de sykle gjennom et utvalg av 2.000 filmer fra hele verden, sittende på en stasjonær sykkel.
  • Hver film har en spilleliste med musikk. Der finnes alt fra 50-talls musikk til bedehussanger, danseband, rock, sanger fra landet en sykler i osv. Musikk stimulerer også og skaper stemning.
  • Kombinasjonen av trening og visuell stimulering øker aktivitetsnivået hos eldre mennesker, og gir dem muligheten til å besøke kjente steder fra barndommen eller andre steds-minner de har fra et langt liv mens de sykler.
  • Minneframkallingen har vist seg å være er spesielt viktig for de som lever med demens.

Kilde: Motitech

En sykkeltur med store ambisjoner

Kristi Magrete Sondresen varmer opp til sykkel-VM for eldre med en heftig oppvarmingstur, men hun er ikke så opptatt av plassering. Denne dama har høyere mål, nemlig å kaste rullatoren og besøke barnebarnet i Trondhjem. Da må styrketrening til.

Tekst og foto: Jofrid Åsland, kommunikasjonsansvarlig NSCC

Det er jubelstemning på Ramsvigtunet sykehjem, på noe som kunne vært en helt vanlig tirsdag. Men, dette er en spesiell tirsdag. Det er fest på dagsenteret, og oppvarmingsløp til sykkel-VM (Road World for Seniors). De godt voksne syklistene ved Ramsvigtunet har syklet hele 3.692 kilometer på 63 dager. Distansen er Stavanger - Nordkapp. Slikt må feires.

– Det er veldig kjekt med et oppvarmingsritt. Dette er noe jeg ser fram til og har godt av, sier Kristi Magrete Sondresen.

Hun er på dagsenteret ved Ramsvigtunet to dager i uka. Da legger hun alltid inn en økt på den helt spesielle sykkelen som står plassert framfor en tv-skjerm. Detter er Motiview fra selskapet Motitech. Syklisten kan sitte i en vanlig stol og sykle. På tv-skjermen som er plassert framfor syklisten triller hjulene over veier fra hele verden. Akkurat nå sykler Kristi innom Finland en tur, på vei hjem til Stavanger igjen.

– Jeg er svak i beina og armene. Derfor trener jeg. Den store motivasjonen er å kaste rullatoren og reise på besøk til barnebarnet mitt i Trondhjem helt uten rullator, sier syklisten.

Hun synes det er lettere å konsentrere seg om treningen når hun har tv-skjermen framfor seg. Kristi skal delta på sykkel-VM, men resultatet er ikke så viktig. Det viktige er å delta, ha det gøy og kunne kaste "Mercedesen", som hun kaller rullatoren sin. Og målet kan hun skimte der framme, etter målretta trening klarer hun seg nesten helt uten rullatoren.

FEST: Audny Hammersmark Paterson (t.h.) og Randi Justnes Aanestad elsker å sykle, og legger ikke skjul på at de også elsker feiring og kake.


Stadig flere sykler

Sykkeleventyret blant de eldre i Stavanger kommune starta med at et sykehjem som testa ut sykkelen.

– Vi fikk mye bra tilbakemeldinger fra både brukere og pårørende. Det ble rette og slett en heidundrende suksess. Nå har vi fått plassert ut sykler på nesten alle sykehjem i kommunen. Brukerne synes dette er helt fantastisk, forteller Ruben Hakin.

Han er ansvarlig for Motiview, og jobber i avdeling for e-helse og velferdsteknologi i Stavanger kommune. En avtale om 10 sykler har vokst til sykler på 16 sykehjem, der noen har flere sykler.

– Vi har ser stor pågang på syklene. Det er genialt at sykkelen er så enkel, og har så stor effekt. Samtidig er opplegget brukervennlig for alle, sier Ruben.

Han understreker flere ganger at en viktig suksessfaktor er at opplegget et forankret i ledelsen, og engasjement fra de ansatte, ved hvert enkelt sykehjem.

– Det er veldig positivt når sykehjemmene lager til interne konkurranser som fremmer engasjement og aktivitet. Det er viktig å gjøre stas på syklistene, og ikke minst er det fantastisk å se livsgnisten og pågangsmotet deres.

Ruben viser til hvordan velferdsteknologi bygger opp under viktige mål om at eldre skal kunne bo lengre hjemme, og leve meningsfulle og aktive liv.

ENGASJEMENT: Jorunn Storli, aktivitetsleder ved Ramsvigtunet sykehjem, (t.h.) lar seg smitte av sprudlende syklister. Her sammen med Liv Stangeland, som lett tråkker 14 kilometer når hun først er i sving.


Dedikerte syklister

På Ramsvigtunet sykehjem sykler beboere fra hele sykehjemmet, både sykehjemsavdelingen, bofellesskapet og dagsenteret. Kakene kommer snart fram på bordet. Diplom skal det også bli denne festdagen, men først skal det sykles litt til.

– De er veldig ivrige, og har til og med forskjøvet middagen sin for å sykle mer, forteller Jorunn Storli, aktivitetsleder ved Ramsvigtunet sykehjem.

På oppholdsrommet sitter syklistene i kø og venter på sin tur. Noen er langt over 90 år, med personlig rekord på hele 14 kilometer. Dette er spreke folk, men viktigst av alt er kanskje humøret.

– Dette er så kjekt, bare se på denne gjengen her. De er så positive, sier aktivitetslederen.

I fjor kom dette sykehjemmet på 18. plass i sykkel-VM. Da hadde de bare en sykkel. På grunn av stor interesse fikk sykehjemmet en sykkel til fra kommunen. Nå kan to sykle samtidig, og kanskje kryper det oppover på resultatlista også. I oktober får vi svaret på det.

– Vi ser det på motivasjonen når vi setter oss noen mål. Det er veldig kjekt å se hvor mye lengre de klarer å sykle fra gang til gang, forteller Jorunn.

En av dem som venter på tur er Randi Brattebø. Hun kan skryte av 90 års livserfaring og ikke minst treningsvilje.

– Jeg gleder meg hver dag. Dette gjør meg godt. Jeg er her på dagsenteret fem dager i uka, og sykler hver dag, sier Randi.

Hun reiser seg og går bort til sykkelen. Nå er det hennes tur til å sykle.

TRIVES MED TRIM: Randi Brattebø sykler fem dager i uka, og gleder seg hver dag.


Konkurranse og fellesskap

6. september til 1. oktober 2021 er det duket for sykkel-VM for eldre. Det ble arrangert første gang i 2017.

– I fjor var vi spent på hvordan det gikk med tanke på covid-19, men vi fikk over 3.000 påmeldte syklister fra 7 land. Det ble en kjempesuksess for oss, sett i lys av pandemien, sier Jan Inge Ebbesvik, president Road Worlds for Seniors.

I år har arrangørene ambisjoner om 7.000 deltakere fra 10 forskjellige land. Så langt er rekorden fra 2019 da 4.300 syklister fra 7 land meldte seg på. Det ble totalt syklet 108.412 km på de 25 dagene konkurransen varte.

– Covid satte ikke en stopper for oss i fjor, og det skal heller ikke stoppe oss i år. I fjor var vi et av kun 2-3 internasjonale mesterskap som ble gjennomført! OL utsatt, fotball-EM utsatt, men ikke sykkel-VM for eldre, sier Jan Inge.

Han er tydelig engasjert og stolt over det internasjonale arrangementet bedriften har etablert, med god hjelp fra innflytelsesrike samarbeidspartnere som: National Care Forum (UK), Sport England (UK), Care England (UK), Norges Cykleforbund, British Cycling og Cycling Canada.

– Vi vil at Road Worlds for Seniors skal skape en følelse av en konkurranse med et fint fellesskap. Konkurransen er unik og inneholder alle elementer: konkurranse, personlige triumfer, lagånd, sosialt fellesskap og nye venner, sier Jan Inge, og legger til:

– Det er veldig kjekt at statsministeren har blitt et årlig innslag med sine hilsener til deltakerne- både på norsk og engelsk. Vi har også andre nasjonale og lokale kjendiser som kommer med hilsener til syklistene før og under mesterskapet.

LES MER: Nettsiden til sykkel-VM finner du her

HOVEDBILDE - MÅLRETTA: Kristi Magrete Sondresen skal delta på sykkel-VM for eldre, men er mest opptatt av å bli sterkere i beina. Slik at hun kan kaste rullatoren.

UT PÅ TUR: Detter er Motiview fra selskapet Motitech. Syklisten kan sitte i en vanlig stol og sykle. På tv-skjermen som er plassert framfor syklisten triller hjulene over veier fra hele verden.


Arkiv